Μία υγιεινή συνταγή από τις «μπλε ζώνες» της μακροζωίας – Σούπα μινεστρόνε από την Σαρδηνία

Η Σαρδηνία της Ιταλίας είναι μια Μπλε Ζώνη (Blue Zones), μια περιοχή όπου οι άνθρωποι ζουν εξαιρετικά μακρά και υγιή ζωή. Η συνταγή μινεστρόνε ξεχωρίζει και σίγουρα πρέπει να την δοκιμάσετε.

Η σούπα δεν είναι απλώς μια εξαιρετική συνταγή για τις ψυχρές μέρες του φθινοπώρου, αλλά σύμφωνα με έναν ερευνητή μακροζωίας έχει και ευεργετικές ιδιότητες.

Η διατροφή σε περιοχές γνωστές ως Blue Zones (ανάμεσά τους και η Ικαρία) είναι κυρίως φυτική και υψηλή σε υδατάνθρακες, σύμφωνα με τον Dan Buettner, συγγραφέα και εξερευνητή που πρωτοστάτησε στην έρευνα για τις Μπλε Ζώνες, που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Netflix.

Η συνταγή μινεστρόνε είναι γεμάτη συστατικά γνωστά για την ενίσχυση της μακροζωίας , όπως φασόλια, ελαιόλαδο και βότανα. Αν και χρειάζεται λίγος χρόνος για να γίνει, δεν είναι μια δύσκολη συνταγή.

Η συνταγή είναι χρονοβόρα, αλλά εύκολη και αξίζει την προετοιμασία

Οι κουζίνες Blue Zones είναι γνωστές για το ότι τα λαχανικά είναι το κύριο συστατικό του γεύματος.  Το Minestrone ζητά πολλά λαχανικά και πρέπει να τα ψιλοκόψετε.

  • 1⁄2 φλιτζάνι αποξηραμένη ξεφλουδισμένη φάβα
  • 1⁄2 φλιτζάνι αποξηραμένα φασόλια
  • 1⁄3 φλιτζάνι αποξηραμένα ρεβίθια
  • 7 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κίτρινο ή λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου 1 φλιτζάνι)
  • 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (περίπου 2⁄3 φλ.)
  • 2 μέτρια κοτσάνια σέλινου, ψιλοκομμένα (περίπου 1⁄2 φλιτζάνι)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κονσέρβα ντομάτες θρυμματισμένες (περίπου 3 1⁄2 φλιτζάνια)
  • 3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους (περίπου 1 1⁄2 φλιτζάνι)
  • 1 1⁄2 φλιτζάνι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1⁄4 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 2⁄3 φλιτζάνι φρούγκα Σαρδηνίας, ισραηλινό κουσκούς ή ζυμαρικά της επιλογής σας
  • 1⁄2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1⁄2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1⁄4 φλιτζάνι ψιλοτριμμένο πεκορίνο Romano ή άλλο σκληρό τυρί της περιοχής σας

Οδηγίες βήμα – βήμα

  1. Μουλιάζετε τη φάβα, τα φασόλια και τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για τουλάχιστον 8 ώρες ή έως και 16 ώρες (δηλαδή, όλη τη νύχτα). Στραγγίστε σε ένα σουρωτήρι που τοποθετείται στο νεροχύτη. Ξεπλύνετε καλά.
  2. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για περίπου 20 δευτερόλεπτα.
  3. Προσθέστε τις ντομάτες, τις πατάτες, τον μάραθο, τον μαϊντανό και τον βασιλικό, καθώς και τα στραγγισμένα φασόλια και τα ρεβίθια. Προσθέστε αρκετό νερό (6 έως 8 φλιτζάνια) έτσι ώστε τα πάντα να βυθιστούν κατά 2 πόντους.
  4. Ανεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια πλήρη βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, χωρίς να βάλετε το καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται αν το μείγμα γίνει πολύ πηχτό, περίπου 1 1⁄2 ώρα.
  5. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε έως και 2 φλιτζάνια νερό εάν η σούπα φαίνεται πολύ στεγνή. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ξεσκέπαστο, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά, περίπου 10 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε κάθε μπολ σερβιρίσματος. Μοιράζετε τη σούπα σε αυτά και προσθέτετε από πάνω 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τυρί.

Συμβουλές

Μπορείτε να αλλάξετε τα φασόλια σε όποιο είδος σας αρέσει. Τα φασόλια pinto αποτελούν ένα καλό υποκατάστατο για τα κόκκινα φασόλια.

Χρησιμοποιήστε τα κοτσάνια και τα φύλλα που βγαίνουν από έναν βολβό μάραθου για πιο έντονη γεύση. Δεν υπάρχουν φύλλα στον βολβό; Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου στα λαχανικά που σοτάρετε για να ξεκινήσετε το πιάτο.

Προσθέστε άλλα φρέσκα λαχανικά από τον κήπο ή την αγορά, όπως κολοκυθάκια, λάχανο, πράσινα φασόλια και κομματάκια κουνουπιδιού ή μπρόκολου.

Θέλετε πιο δυνατή γεύση ντομάτας; Ανακατέψτε με μια ή δύο κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας.

Οι μπλε ζώνες

Το 2004 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Gerontology η εργασία των ερευνητών δημογράφων Τζάνι Πες και Μισέλ Πουλέν με την οποία ανέδειξαν τη Σαρδηνία, και ειδικότερα την επαρχία Νουόρο, ως την περιοχή στον πλανήτη με τους περισσότερους υπεραιωνόβιους.

Ο Αμερικανός ερευνητής και συγγραφέας Νταν Μπουέτνερ προσέθεσε ακόμη τέσσερις περιοχές στον πλανήτη, την Οκινάουα (Ιαπωνία), τη Χερσόνησο Νικόγια (Κόστα Ρίκα), τη Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και την Ικαρία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ