7 σημάδια για να καταλάβετε ότι έχετε ποντίκια στο σπίτι σας

Σε κανέναν δεν αρέσει η σκέψη ότι έχει στο σπίτι του ποντίκια, καθώς είναι ενοχλητικά και μπορούν να προκαλέσουν ζημιές, ενώ είναι γνωστό ότι τα τρωκτικά φέρουν μια σειρά από ασθένειες ή προκαλούν αλλεργίες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου.

Πώς όμως θα καταλάβετε αν έχετε ποντίκια στο σπίτι σας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη κι αν δεν έχετε εντοπίσει ποντίκι (ακόμα!), υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν αν υπάρχει παρασιτική δραστηριότητα.

Ο εντοπισμός αυτών των σημαδιών θα υποδείξει επίσης τυχόν προβληματικές περιοχές όπου ενδέχεται να εισέρχονται ποντίκια. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να αποκλείσετε όλα τα σημεία εισόδου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τρύπες ή κενά σε τούβλα, σανίδες ή γύρω από σωλήνες και ανοίγματα εξαερισμού. Στην πραγματικότητα, τα μικρά κενά είναι ένα από τα 7 πράγματα που προσελκύουν τρωκτικά στο σπίτι σας.

Έτσι, πριν καλέσετε ειδικό για έλεγχο παρασίτων, διαβάστε παρακάτω τα 7 σημάδια που σας δείχνουν ότι έχετε ποντίκια στο σπίτι σας.

  1. Περιττώματα ποντικιού
  2. Ούρα ποντικιού
  3. Ίχνη στον τοίχο σαν γράσο
  4. Δυσοσμία
  5. Θόρυβοι σαν ξύσιμο ή ροκάνισμα
  6. Σημάδια από ροκάνισμα
  7. Φωλιές

Περιττώματα ποντικιού

Τα περιττώματα ποντικών είναι ένα κοινό σημάδι . Συνήθως, τα περιττώματα είναι μικρά, σκούρα, κυλινδρικού σχήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μοιάζουν με μικρούς κόκκους ρυζιού όταν αποξηραίνονται και συχνά μπερδεύονται με περιττώματα κατσαρίδας.

Εάν έχετε ποντίκια, μπορεί να βλέπετε 50 έως 80 περιττώματα ποντικιού κάθε φορά! Τα περιττώματα του ποντικιού βρίσκονται συνήθως σε περιοχές που χρησιμοποιούνται ως  «φωλιές», όπως ράφια ντουλαπιών, ψηλά ντουλάπια, μικρές γωνίες ενός δωματίου ή πίσω από ντουλάπια.

Να φοράτε πάντα προστατευτικά γάντια όταν πετάτε περιττώματα ποντικιού σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες. Στη συνέχεια, σκουπίστε και αποστειρώστε τις περιοχές αυτές, και να θυμάστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σωστά σε αεροστεγή δοχεία.

Ούρα ποντικιού

Επιπλέον, τα ποντίκια ουρούν συνεχώς, γι’ αυτό ψάξτε για μικρούς λεκέδες κοντά στις περιοχές που φωλιάζουν. Τα ούρα των ποντικών συνήθως αναμιγνύονται με σκόνη και άλλες βρωμιές και  σχηματίζουν ξηρά, κιτρινωπά σημάδια ή λεκέδες.

Πετάξτε τυχόν λεκιασμένα υλικά (όπως τραπεζομάντιλα) και καθαρίστε καλά όλες τις επιφάνειες.

Ίχνη στον τοίχο σαν γράσο

Αν παρατηρήσετε αρκετές μουτζούρες κατά μήκος των τοίχων, στην ίδια διαδρομή, αυτό είναι ένα άλλο σημάδι ότι έχετε ποντίκια στο σπίτι.

Γενικά, τα ποντίκια έχουν κακή όραση και τείνουν να περιηγούνται στο σπίτι τους κατά μήκος των τοίχων ή των σανίδων. Ως εκ τούτου, η βρωμιά, η σκόνη και το λίπος από τη γούνα τους τρίβονται στις επιφάνειές σας και δημιουργούν ορατά σημάδια. Επιπλέον, εάν ένα σημάδι φεύγει εύκολα, αυτό σημαίνει ότι ένα ποντίκι επισκέφτηκε το συγκεκριμένο σημείο πρόσφατα!

Δυσοσμία

Δεδομένου ότι τα ποντίκια ουρούν συχνά, μπορεί να παρατηρήσετε μια έντονη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία σε ορισμένες περιοχές. Αυτό το κάνουν συχνά για να μαρκάρουν τις περιοχές όπου κινούνται.

Αυτή η μυρωδιά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε κλειστούς χώρους όπως μέσα σε ντουλάπια, συρτάρια, ακόμα και σε σοφίτες. Μπορεί επίσης να είναι πιο έντονη κατά μήκος των σανίδων και των τοίχων όπου τα ποντίκια τρίβουν τη γούνα τους. Επιπλέον, όσο πιο έντονη είναι η μυρωδιά, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε ποντίκια στο σπίτι σας.

Εκτός από τον καθαρισμό όλων των επιφανειών, μπορείτε να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από την κακοσμία με μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων αναμεμειγμένα με νερό. Τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών είναι επίσης γνωστό ότι απωθούν τα τρωκτικά.

Θόρυβοι σαν ξύσιμο ή ροκάνισμα

Ακόμα κι αν δεν έχετε εντοπίσει ορατά σημάδια, μπορεί να… ακούσετε τα ποντίκια. Οι θόρυβοι από γρατσουνιές ή κραδασμούς είναι ένα άλλο σημάδι της δραστηριότητας τους. Δείχνουν ότι μασούν ή ξύνουν ξύλο και γυψοσανίδες.  Επιπλέον, τα ποντίκια μασούν συνεχώς, οπότε αυτοί οι θόρυβοι θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ροκανίζουν το ξύλο. Αυτό γίνεται για να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι για να κινούνται γρήγορα, και συνήθως συμβαίνει τη νύχτα όταν βγαίνουν έξω για αναζήτηση τροφής.

Δείτε μήπως ακούτε διαφορετικούς θορύβους όπως γρατσουνιές και βήματα που προέρχονται από το εσωτερικό της κοιλότητας του τοίχου, κάτω από σανίδες δαπέδου ή γύρω από ντουλάπια ή σοφίτες. Αυτό δείχνει ότι σχεδόν σίγουρα έχετε ποντίκια στο σπίτι σας.

Σημάδια από ροκάνισμα

Άλλο ένα κοινό σημάδι είναι αν εντοπίσετε τρύπες ή σημάδια από ροκάνισμα σε συσκευασίες τροφίμων, τοίχους ή σανίδες, καλώδια ή έπιπλα.  Επίσης, τα ποντίκια συχνά μασούν μικρές τρύπες που υπάρχουν στο κάτω μέρος των συρταριών, των ντουλαπιών και των καναπέδων και γεμίζουν τις τρύπες με τεμαχισμένο υλικό. Το πρόβλημα είναι ότι τα ποντίκια μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο σπίτι σας εάν δεν αντιμετωπιστούν. Ομοίως, προσέξτε για φθορές σε δοχεία ή συσκευασίες τροφίμων, καθώς μπορούν εύκολα να μασήσουν χαρτόκουτα για να φτάσουν στον στόχο τους που είναι τα τρόφιμα.

Εάν υπάρχουν πολλές φθορές στο σπίτι σας, καλέστε τους επαγγελματίες για να χειριστούν καλύτερα την κατάσταση.

Φωλιές

Τα ποντίκια συχνά αναζητούν τροφή και καταφύγιο, γι’ αυτό δημιουργούν φωλιές σε ορισμένες περιοχές. Οι φωλιές των ποντικιών συνήθως μοιάζουν με σωρούς θρυμματισμένων υλικών όπως χαρτί, ροκανίδια, ή σκουπίδια. Βασικά, χρησιμοποιούν οτιδήποτε τους παρέχει ζεστασιά και άνετο καταφύγιο.

Περιηγηθείτε στο σπίτι σας και ψάξτε για πιθανές τοποθεσίες όπου μπορεί να έχουν φτιάξει φωλιά τα ποντίκια (ντουλάπια, εσωτερικό τοίχων, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές και ψευδοροφές). Επιπλέον, μην αφήνετε ποτέ σωρούς εφημερίδων, περιοδικών ή βιβλίων τριγύρω. Αυτά είναι ιδανικά  υλικά για να τα ροκανίζουν και να τα θρυμματίζουν για τις φωλιές τους. Πάντα να τακτοποιείτε ακατάστατους χώρους για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Όταν τα τρωκτικά έχουν δημιουργήσει φωλιά, είναι δύσκολο να τα απομακρύνετε. Επομένως, είναι πάντα καλή ιδέα να καλείτε ειδικούς για αποπαρασίτωση.

Πού κρύβονται τα ποντίκια κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αν αναρωτιέστε γιατί σπάνια εντοπίζετε ποντίκια κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι επειδή κοιμούνται κρυμμένα στις φωλιές τους. Αυτές είναι σε γενικές γραμμές κατασκευασμένες από μαλακά υλικά όπως τεμαχισμένο χαρτί, χαρτόνι, μόνωση η ή βαμβάκι. Τα ποντίκια συνήθως φτιάχνουν τις φωλιές τους σε κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των αχρησιμοποίητων συρταριών. Έτσι, να καθαρίζετε πάντα τυχόν αχρησιμοποίητους και ακατάστατους αποθηκευτικούς χώρους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ