Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Κοιτώντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσο αλλιώτικες ήταν οι συνοικίες, οι μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι, ακόμα και ορισμένα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι από τις πιο γνωστές

Στο πέρασμα των αιώνων η εξέλιξη του αστικού τοπίου της Αθήνας μετέβαλε εντελώς το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας. Ακόμα κι αν πιστεύεις πως ξέρεις καλά την πόλη, είναι σίγουρο πως θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της αν δεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από πενήντα ή και περισσότερα χρόνια.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Μπορεί να έχεις πιει καφέ εκεί

Αναγνωρίζεις την πλατεία που φαίνεται στην φωτογραφία;

– Πλατεία Συντάγματος

– Πλατεία Κοτζιά

– Πλατεία Ομονοίας

Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση, δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, η οποία αποτελεί μέρος του φωτογραφικού αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται άποψη της πλατείας Συντάγματος προς την πλευρά της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α.

Η πλατεία Συντάγματος αποτελεί σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας και έλαβε το όνομά της από το Σύνταγμα το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 1843 ο βασιλιάς Όθωνας λόγω της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου.

Μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης που την περιβάλλουν είναι η Βουλή, το ιστορικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία κ.α.

Η ιστορία της πλατείας Συντάγματος ξεκινά το 1834. Μέχρι εκείνη την εποχή, η περιοχή βρισκόταν στις παρυφές της πόλης και ονομαζόταν Περιβολάκια ενώ το βόρειο μέρος, όπου συναντάται σήμερα το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και η Βουλή, θεωρούνταν εκτός ορίων πόλεως, καθώς το τείχος του Χασεκή χώριζε την περιοχή στα δύο. Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Βουλή υπήρχε η περίφημη πηγή της Μπουμπουνίστρας, η οποία πήγαζε από τους Αμπελόκηπους και πήρε το όνομά της από την ορμητικότητα και τον δυνατό θόρυβο που έκανε το νερό της.

Πολλά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της κεντρικής Αθήνας βρίσκονται κοντά στην πλατεία Συντάγματος ενώ μία «ανάσα» μακριά της είναι οι γειτονιές της Πλάκας, του Μοναστηρακίου, του Κολωνακίου και του Ψυρρή. Παράλληλα, οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης, της Αρχαίας Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού είναι πολύ κοντά. Στο νότιο τμήμα της πλατείας ξεκινά η οδός Ερμού η οποία αποτελεί τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας και έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους στον κόσμο βάσει της αξίας των ακινήτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ