Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να μένεις εκεί

Ξεφυλλίζοντας ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις ότι στο πέρασμα των δεκαετιών η πόλη έχει αλλάξει ριζικά.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές

Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα του ’50 ή του ’60. Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι ίσως δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις περιοχές της, αν δουν φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Αναγνωρίζεις την περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία; Μπορεί να μένεις εκεί.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να μένεις εκεί

Αναγνωρίζεις την περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία;

– Πατήσια

– Αιγάλεω

– Ζωγράφου

Κοίταξε ξανά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, η οποία ανήκει στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται μία γενική άποψη της περιοχής του Ζωγράφου, χιονισμένη, με το στιγμιότυπο να χρονολογείται μεταξύ του 1930 και του 1939.

Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς δήμους του κεντρικού τομέα της Αθήνας με την έκταση της περιοχής να φτάνει τα 8. 517 στέμματα ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2021 οι κάτοικοί της ανέρχονται σε 69.874.

Ο δήμος συνορεύει βόρεια με τους δήμους Παπάγου-Χολαργού (Παπάγου) και Αθηναίων (Αμπελόκηποι), νότια με το δήμο Καισαριανής και Αθηναίων (Ιλίσια) και δυτικά πάλι με το δήμο Αθηναίων (Γουδή), ενώ ανατολικά βρίσκεται το βουνό Υμηττός.

Παλαιότερα η περιοχή αποτελούνταν από δασικό και καλλιεργήσιμο έδαφος με πλούσια βλάστηση, δάσος και αλσύλλια και αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα, με την πολεοδόμηση της Αθήνας. Παρόλα αυτά, παραμένει μία περιοχή πλούσια σε πράσινο, το οποίο συγκεντρώνεται κυρίως στους πρόποδες του Υμηττού. Τα δάση της περιοχής, κυρίως με πεύκα, βρίσκονται στη νότια, νοτιοανατολική και ανατολική πλευρά του δήμου. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο δήμος έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία και έχει αναβαθμιστεί λόγω της ανοικοδόμησης σε αυτόν της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ