Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Ξεφυλλίζοντας  ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πως στο πέρασμα των δεκαετιών η πόλη έχει αλλάξει ριζικά.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα, σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα του 50′ ή του 60′. Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι ίσως δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις περιοχές της αν δουν φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Αναγνωρίζεις την περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία;

-Κουκάκι

-Βύρωνας

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Είναι από τις πιο γνωστές

-Κολωνάκι

Κοίταξε ξανά την φωτογραφία! Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Παρόλο που μπορεί να έχεις περπατήσει στις πιο κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας και να έχεις τριγυρίσει στα δημοφιλή στέκια της πόλης, πιστεύεις πως μπορείς να αναγνωρίσεις κάθε της περιοχή αν δεις μία φωτογραφία της πρωτεύουσας από άλλη εποχή;

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία αποτελεί μέρος του φωτογραφικού αρχείου της ΕΡΤ και ανήκει στη συλλογή «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται μία άποψη της περιοχής του Βύρωνα. Στην εικόνα, η οποία τραβήχτηκε το 1924, διακρίνονται τα πρώτα προσφυγικά σπίτια και στο βάθος η εκκλησία της Αναλήψεως.

Ο Βύρωνας, αποτελεί τον πρώτο αστικό προσφυγικό συνοικισμό της Ελλάδας. Η δημιουργία του ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1922, με την πρώτη άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στον προσφυγικό οικισμό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες κυρίως από τη Σμύρνη, την ευρύτερη Ιωνία (Ερυθραία, περιοχή Αϊδινίου, χωριά ποταμού Μαιάνδρου κ.λπ.), αλλά και την Καππαδοκία, την Προποντίδα, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, Αρμένιοι κ.ά..

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Βύρωνας, όπως και η γειτονική Καισαριανή, υπήρξε πρωτοπόρος στην αντίσταση. Κατά τον αντιστασιακό αγώνα θυσιάστηκαν δεκάδες κάτοικοι, αγωνίστηκαν σε παράνομες οργανώσεις ενώ πολλοί στάλθηκαν στη Γερμανία όμηροι, από όπου δεν επέστρεψαν ποτέ. Αποκορύφωμα του αγώνα υπήρξε το γνωστό «μπλόκο του Βύρωνα» στις 7 Αυγούστου 1944. Η περιοχή του Βύρωνα πρωταγωνίστησε στα Δεκεμβριανά, καθώς οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά στις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ