Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Αν κάποια στιγμή πέσει στα χέρια σου ένα άμλπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πως στο πέρασμα των δεκαετιών η πόλη έχει γίνει αγνώριστη.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές με αποτέλεσμα ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι να δυσκολεύονται να την αναγνωρίσουν όταν βλέπουν φωτογραφίες με περιοχές της Αθήνας με άρωμα άλλης εποχής.

Σε αυτά τα στιγμιότυπα, οι συνοικίες, οι πολυσύχναστες λεωφόροι και οι κεντρικές πλατείες της Αθήνας δεν θυμίζουν σε τίποτα την πόλη του 50′ ή του 60′.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Είναι από τις πιο γνωστές

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Αναγνωρίζεις την περιοχή; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι από τις πιο γνωστές

-Κουκάκι

-Παγκράτι

-Πατήσια

Κοίταξε ξανά την φωτογραφία. Σου θυμίζεις κάτι;

Παρόλο που μπορεί να έχεις περπατήσει στις πιο κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας και να έχεις τριγυρίσει στα δημοφιλή στέκια της πόλης, πιστεύεις πως μπορείς να αναγνωρίσεις κάθε της περιοχή αν δεις μία φωτογραφία της πρωτεύουσας από άλλη εποχή;

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία η οποία ανήκει στο πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ και αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται το Παγκράτι και συγκεκριμένα μία άποψη της περιοχής μπροστά από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Στα δεξιά διακρίνεται νεοαναγειρόμενη πολυκατοικία και στο βάθος τραμ.

Το στιγμιότυπο χρονολογείται μεταξύ του 1950 και του 1959.

Το Παγκράτι αποτελεί μία από τις πιο γνωστές αστικές γειτονιές της Αθήνας στην οποία έζησαν περιστασιακά ή περισσότερο, μεγάλωσαν και δημιούργησαν πολλές προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας. Ο Μάνος Χατζηδάκις, ο στρατηγός και πρώην πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας, ο Γεώργιος Σεφέρης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Κώστας Βάρναλης, η Ζωή Λάσκαρη και ο Αλέκος Φασιανός είναι μόνο μερικοί από εκείνους που πέρασαν κάποια χρόνια της ζωής τους στην περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ