Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Νομίζεις ότι ξέρεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος πως γνωρίζει τα πάντα για την πρωτεύουσα.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Πόσο καλά ξέρεις το κέντρο της πόλης; Λίγοι μπορούν να αναγνωρίσουν αυτόν τον δρόμο

Στο πέρασμα των αιώνων το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας έχει αλλάξει πολύ. Αυτό θα το καταλάβεις καλύτερα αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας οι οποίες μπορεί να τραβήχτηκαν πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια.

Σε αυτές τις εικόνες θα δεις πως ακόμα και ορισμένα πασίγνωστα σημεία της πόλης ή κάποιες πολύ δημοφιλείς συνοικίες και περιοχές της έχουν γίνει αγνώριστες.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι από τις πιο γνωστές

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Αναγνωρίζεις ποια συνοικία της Αθήνας φαίνεται στη φωτογραφία;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές

– Κουκάκι

– Θησείο

– Μεταξουργείο

Κοίταξε ξανά την φωτογραφία. Σου θυμίζεις κάτι;

Παρόλο που μπορεί να έχεις περπατήσει στις πιο κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας και να έχεις τριγυρίσει στα δημοφιλή στέκια της πόλης, πιστεύεις πως μπορείς να αναγνωρίσεις κάθε της περιοχή αν δεις μία φωτογραφία της πρωτεύουσας από άλλη εποχή;

H λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία βλέπεις μία άποψη του Θησείου. Το στιγμιότυπο, το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 1960 και του 1969, ανήκει στη συλλογή του «Πέτρου Πουλίδη» και είναι μέρος του φωτογραφικού αρχείου της ΕΡΤ. Παρόλο που η περιοχή παραμένει γραφική μέχρι σήμερα, ο χρόνος στη φωτογραφία έχει σταματήσει σε μία πολύ διαφορετική εποχή της Αθήνας.

Η μικρή περιοχή – συνοικία της Αθήνας συνορεύει με το Μοναστηράκι και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Το Θησείο πήρε το όνομά της από τον παρακείμενο Ναό του Ηφαίστου, ο οποίος παλαιότερα ονομάζονταν Θησείο, λανθασμένα, από τις ανάγλυφες παραστάσεις των άθλων του Θησέα που φέρονται στις μετώπες του. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία μάλιστα διακρίνεται ο Ναός του Ηφαίστου, καθώς και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.

Από την αρχαιότητα υπάρχει πλήθος αναφορών στην περιοχή καθώς ανήκε στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Αθηνών.

Στην περιοχή βρίσκονται δύο εβραϊκές συναγωγές της Αθήνας, ιστορικοί ναοί και πλήθος μουσείων και χώρων πολιτισμού. Παράλληλα το Θησείο ανήκει στους κορυφαίους νυχτερινούς προορισμούς ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Την περιοχή, καθώς και τους πέριξ ιστορικούς-αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, εξυπηρετεί ο ομώνυμος σταθμός του μετρό, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1869.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ