Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Νομίζεις πως ξέρεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα καθώς στο πέρασμα των δεκαετιών η πόλη έχει γίνει αγνώριστη.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την λεωφόρο; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Από τα δημοφιλή σοκάκια της μέχρι τις μεγαλύτερες λεωφόρους της και τις πολυσύχναστες πλατείες της τίποτα πλέον δεν θυμίζει την Αθήνα του 1950 ή και παλαιότερων ετών.

Το αστικό τοπίο της έχει αλλάξει πολύ και αυτό θα το παρατηρήσεις αν δεις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της. Κοιτώντας τες θα διαπιστώσεις πως ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην Αθήνα θα δυσκολευτείς να την αναγνωρίσεις.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Αναγνωρίζεις την οδό που φαίνεται στη φωτογραφία;

Οδός Πατησίων

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

Οδός Σταδίου

Οδός Πανεπιστημίου

Κοίταξε καλά τη φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει το σημείο με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία ανήκει στο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και στη συλλογή «Πέτρου Πουλίδη» φαίνεται μία γενική άποψη της οδού Πατησίων στο ύψος των οδών Σκαραμαγκά και Ιουλιανού.

Το δεύτερο κτίριο αριστερά στην γωνία των οδών Πατησίων και Ιουλιανού κατασκευάστηκε το 1923 και το τρίτο (Μέγαρο Ιασωνίδου) είναι σήμερα η έδρα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Η Οδός Πατησίων είναι από τους κυριότερους οδικές αρτηρίες της Αθήνας, με μήκος 4,5 χιλιόμετρα. Ξεκινά από την οδό Πανεπιστημίου και με κατεύθυνση προς βορρά, οδηγεί στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας από την οποία έλαβε το όνομά της. Παλαιότερα, και έως τα μέσα του 20ού αιώνα, τα Πατήσια ήταν ύπαιθρος και ο δρόμος αυτός συνέδεε τα Πατήσια με την Αθήνα, διερχόμενος από άκτιστες εκτάσεις.

Με την ανάπτυξη όμως της Αθήνας, και μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Πατησίων εξελίχθηκε σε σημαντικό δρόμο που διέρχεται μέσα από την πόλη, ανάμεσα σε συνοικίες όπως το Μουσείο, η Κυψέλη, η Πλατεία Βικτωρίας και η Πλατεία Αμερικής.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1841. Από τις αρχές του 20ου αιώνα άρχισαν να κτίζονται “καλλιμάρμαρα και κομψότατα ιδιωτικά μέγαρα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ