Keith Richards: Ένας Rock ‘n’ Roll επαναστάτης με αιτία

Στα χρονικά της ιστορίας του rock ‘n’ roll, λίγα ονόματα έχουν το βάρος και τον μυστικισμό του Keith Richards. Ζωντανός θρύλος, ο Richards, 80 ετών σήμερα, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στον κόσμο της μουσικής ως ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των Rolling Stones.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Η επιρροή του εκτείνεται πέρα από τα κιθαριστικά του riffs και την ικανότητά του στη σύνθεση τραγουδιών, περιλαμβάνοντας μια ζωή γεμάτη επαναστατικές ιστορίες, εμπειρίες που πλησίαζαν στον θάνατο και μια ακλόνητη αφοσίωση στο πνεύμα του rock.

Γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου 1943 στο Ντάρτφορντ της Αγγλίας, ο Richards βρήκε τη μουσική του κλίση σε νεαρή ηλικία. Εμπνευσμένος από τους μεγάλους των blues, όπως ο Muddy Waters και ο Chuck Berry, συνίδρυσε τους Rolling Stones το 1962, μαζί με τους Mick Jagger, Brian Jones, Ian Stewart και Charlie Watts. Μαζί, πυροδότησαν μια μουσική επανάσταση που θα καθόριζε μια ολόκληρη εποχή.

Το χαρακτηριστικό παίξιμο του Richards στην κιθάρα, που διαπνέεται από μια ωμή ενέργεια και μια blues αιχμή, έγινε η ραχοκοκαλιά του ήχου των Rolling Stones. Επιτυχίες όπως τα “Satisfaction”, “Paint It Black” και “Jumpin’ Jack Flash” ανέδειξαν την ικανότητά του να δημιουργεί διαχρονικές μελωδίες που έβρισκαν απήχηση στο μουσικό κοινό σε όλο τον κόσμο.

Όμως η ζωή του Keith Richards απέχει πολύ από τα συνηθισμένα. Η επαναστατική του φύση και η όρεξή του για υπερβολές τον έφερναν συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Από τη διαβόητη χρήση ναρκωτικών μέχρι τις συγκρούσεις του με τον νόμο, ο τρόπος ζωής του Richards έμοιαζε να εγκυμονεί κινδύνους σχεδόν σε κάθε στροφή.

Το 1977, συνελήφθη στον Καναδά με βαριές κατηγορίες για ναρκωτικά, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μακρά ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, ο Richards κατάφερε να αποφύγει τις πιο σκληρές συνέπειες.

Παρά τις διάφορες διαμάχες και αντιπαλότητες, το ανθεκτικό πνεύμα του Keith Richards τον κράτησε ζωντανό. Έχει επιβιώσει από πολλές περιπέτειες με την υγεία του, όπως από πτώσεις από φοινικόδεντρα με καρύδες μέχρι και μάχες για την κατάχρηση ουσιών και οινοπνεύματος.

Η ανθεκτικότητά του και η ιδιαίτερα αφοσίωσή του στην τέχνη του ήταν ακλόνητες. Όταν ρωτήθηκε για τη μακροζωία του, ο Richards κάποτε είπε το γνωστό αστείο: “Δεν γερνάω, εξελίσσομαι”.

Τα τελευταία χρόνια, ο Richards συνεχίζει να εμφανίζεται με τους Rolling Stones, αποδεικνύοντας ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για το rock ‘n’ roll. Το συγκρότημα ξεκίνησε επιτυχημένες περιοδείες, γεμίζοντας στάδια με νεότερους οπαδούς, που ανυπομονούσαν να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά, αυτή τη διαχρονική μαγεία που δημιουργούν επί σκηνής.

Η παρουσία του Richards στη σκηνή παραμένει τόσο σαγηνευτική όσο ποτέ, με το μαυρισμένο του πρόσωπο και τα τσαλακωμένα του δάχτυλα να μαρτυρούν μια ζωή αφιερωμένη στην αναζήτηση του rock ‘n’ roll και την αμφισβήτηση μέσα από αυτό.

Πέρα από τη μουσική του καριέρα, ο Richards έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή. Η αυτοβιογραφία του, με τίτλο “Life”, που εκδόθηκε το 2010, έγινε μπεστ σέλερ, προσφέροντας στους θαυμαστές του μια ματιά στο δικό του μυαλό και πως βλέπει τα πράγματα. Το βιβλίο αποκάλυψε τις πραγματικές σκέψεις του για τις ταραχώδεις σχέσεις της ζωής του, τις μουσικές εμπνεύσεις και τη διαρκή αγάπη του για τη μουσική.

Καθώς ο Keith Richards γιόρτασε πρόσφατα τα 80α γενέθλιά του, η επιρροή του στις επόμενες γενιές μουσικών είναι ανυπολόγιστη. Το ωμό, επαναστατικό του πνεύμα και η ικανότητά του να δημιουργεί διαχρονική μουσική, έχουν εδραιώσει τη θέση του ως ένα πραγματικό ίνδαλμα του rock ‘n’ roll.

Είτε στη σκηνή είτε στο στούντιο, ο Keith Richards συνεχίζει να αψηφά τον χρόνο, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι το πνεύμα του rock ‘n’ roll δεν έχει όρια.

Keith Richards and Norah Jones – “Love Hurts”

Keith Richards – “Cocaine Blues”

Eric Clapton & Keith Richards – “Key To The Highway”

Keith Richards – “Gimme Shelter” at the Apollo Theater

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ