Ένας θησαυρός από νομίσματα της Μογγολικής περιόδου ήρθε πρόσφατα στο φως από προσωπικό που πραγματοποιούσε εργασίες κατασκευής στην πόλη Chaubara στην πολιτεία Ούταρ Πραντές, στην Ινδία.
Αρχικά, οι εργάτες σχεδίαζαν να μοιράσουν τον θησαυρό μεταξύ τους, αλλά καθώς κυκλοφόρησε η είδηση, η περιοχή ανακάλυψης σύντομα πλημμύρισε από πρόθυμους κυνηγούς θησαυρών.
Το εύρημα τράβηξε την προσοχή των τοπικών αρχών, οι οποίες δέσμευσαν τον θησαυρό και ενημέρωσαν αρχαιολόγους. Στο αποκορύφωμά της, η εκτεινόταν από το βόρειο Αφγανιστάν προς τα βορειοδυτικά και από το Κασμίρ στα βόρεια, έως τις εκτάσεις του Οροπεδίου Ντέκκαν στη νότια Ινδία.
Ο θησαυρός αποτελείται από 49 νομίσματα και χρονολογείται από την εποχή των Mughal (μ.Χ. 1526–1857). Στο αποκορύφωμά της, η Μογγολική Αυτοκρατορία της Ινδίας εκτεινόταν από το βόρειο Αφγανιστάν στα βορειοδυτικά και το Κασμίρ στα βόρεια, μέχρι τα υψίπεδα του οροπεδίου Deccan στη νότια Ινδία.
Επιγραφές στα περσικά
Ορισμένα από τα νομίσματα έχουν επιγραφές γραμμένες στα περσικά, μια δυτική ιρανική γλώσσα που ανήκει στον ιρανικό κλάδο της ινδοϊρανικής υποδιαίρεσης των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.
Τα περσικά ήταν μια από τις επίσημες γλώσσες που ομιλούνταν στην αυτοκρατορία, με τα Μουγκάλ να είναι στην πραγματικότητα η ινδοπερσική μορφή των Μογγόλων. Η Αυτοκρατορία ιδρύθηκε από τον Μπαμπούρ το 1526, ο οποίος ήταν απόγονος του Τιμούρ και του Τζένγκις Χαν μέσω του πατέρα και της μητέρας του αντίστοιχα.
Η ιστορία του ευρήματος
Αν και ο θησαυρός δεν έχει μελετηθεί ακόμη από τους αρχαιολόγους, ορισμένα από τα νομίσματα, φέρουν επιγραφές που αναφέρονται στον Mirza Shahab-ud-Din Muhammad Khurram, γνωστό και ως Σαχ Τζαχάν, τον 5ο Μογγόλο αυτοκράτορα που βασίλευσε από το 1628 έως 1658.
Αρκετά από τα νομίσματα, αναφέρονται στον Mirza Nasir-ud-Din Muḥammad Shah, επίσης γνωστό ως Muhammad Shah, τον 13ο Μογγόλο Αυτοκράτορα που βασίλευσε από το 1719 έως 1748.
Σύμφωνα με τις αρχές, τα νομίσματα θα φυλαχθούν στο θησαυροφυλάκιο του αστυνομικού τμήματος Fatehpur για λόγους ασφαλείας, προτού επιστραφούν στο Τμήμα Αρχαιολογίας για μελέτη.