Αρχαιολογική αποστολή αποκάλυψε τύμβο 4.000 ετών – Περιείχε κοσμήματα και άλλα τεχνουργήματα

Την περασμένη εβδομάδα αρχαιολόγοι αποκάλυψαν έναν τύμβο 4.000 ετών, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο σπουδαίο. Όταν τον άνοιξαν, έμειναν έκθαμβοι με τα πλούσια κτερίσματα που ήταν μέσα στους ασύλητους τάφους.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία 12 αγάλματα 900 ετών – Οι θρύλοι που συνοδεύουν τους «φύλακες των θυρών»

Η αποστολή αποτελείται από αρχαιολόγους της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, οι οποίοι εργάζονται κοντά στο Λούξορ. Εκεί, αποκάλυψαν έναν τύμβο 4.000 ετών από το Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου (1938 π.Χ. – 1630 π.Χ.), με πολλά άθικτα κτερίσματα, όπως αναφέρουν οι αιγυπτιακές αρχές.

Μαζί με τους 11 σφραγισμένους τάφους, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης κοσμήματα, περιδέραια, βραχιόλια για τον καρπό και τον βραχίονα, δύο χάλκινους καθρέπτες με λαβές από ελεφαντόδοντο, δαχτυλίδια με σκαραβαίους, ζώνες από καρνεόλη, λυχνίτη, φαγετιανό και άστριο.

Οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν στοιχεία για σεισμό 1.903 ετών που κατέστρεψε αρχαίο ελληνικό νησί – Οι κρυμμένοι θησαυροί στον ιερό χώρο του Απόλλωνα

«Ένας από τους καθρέπτες που ανακαλύφθηκε, είχε λαβή σε σχήμα δισκοπότηρου, ενώ ο δεύτερος απεικονίζει ένα αρκετά σπάνιο σχέδιο με τον Άθωρ με τέσσερα πρόσωπα και με μορφή γυναίκας, με αυστηρά χαρακτηριστικά», εξηγεί σε δελτίο τύπου η Δρ. Elena Pischikova, διευθύντρια του προγράμματος διατήρησης του Νότιου Ασασίφ, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η ανασκαφή.

Ομοιώματα της θεάς της γονιμότητας.
Ομοιώματα της θεάς της γονιμότητας (Φωτογραφία: South Asasif Conservation Project).

Τι αποκαλύπτουν τα τεχνουργήματα

Ένα από τα περιδέραια βρέθηκε μέσα σε τάφο άνδρα και ήταν κατασκευασμένο από χάντρες αμέθυστου και αχάτη, γύρω από ένα φυλαχτό που απεικόνιζε την κεφαλή ενός ιπποπόταμου.

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ταυτοποίησαν τον ιερό χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα – Η ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα

Η ομάδα χαρακτήρισε επίσης “σημαντικό εύρημα” ένα ειδώλιο της θεάς της γονιμότητας με πράσινο-μπλε γάνωμα από φαγεντιανό. Το ομοίωμα ήταν γυαλισμένο με πράσινη και μπλε χρωστική ουσία.

«Είναι καλά κατασκευασμένο και διακοσμημένο με διάφορα κοσμήματα και σημάδια από ρόμβους στα πόδια και τον κορμό», εξηγεί η Pischikova. Τα κοντά κομμένα μαλλιά της, είναι βαμμένα μαύρα. Το κεφάλι είναι διάτρητο και οι τρύπες είναι διατεταγμένες σε τρία τμήματα. Ήταν εκεί για να στερεωθούν πάνω τους μαλλιά.

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν θησαυρούς κοντά στο τείχος του Αδριανού – Η λαξευμένη κεφαλή αγάλματος ηλικίας 1.800 ετών και ο πολύτιμος λίθος με τη μορφή θεού

Οι σχεδόν 4.000 πήλινες χάντρες που ανακαλύφθηκαν δίπλα στο ομοίωμα, ήταν τα αυθεντικά της «μαλλιά».  Οι ξύλινες σαρκοφάγοι και τα λεπτεπίλεπτα λινά που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου ήταν κατά βάση, κατεστραμμένα από αρχαίες πλημμύρες, εικάζουν οι μελετητές.  Οι σαρκοφάγοι περιείχαν τους σκελετούς πέντε γυναικών, δύο ανδρών και τριών παιδιών.

Ο τύμβος ανακαλύφθηκε στην νεκρόπολη του Νότιου Ασασίφ, κοντά στον Ναό της Χατσεψούτ στη δυτική όχθη του Νείλου, στην πόλη Λούξορ και πιθανώς ν’ ανήκε σε κάποια οικογένεια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μαρμάρινο αγαλματίδιο ηλικίας 4.500 ετών σε αρχαία ελληνική πόλη – Μοιάζει με αγάλματα που βρέθηκαν στην Τροία

Ο τάφος είναι ο πρώτος από το Μέσο Βασίλειο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, σύμφωνα με το South Asasif Conservation Project (πρόγραμμα σωστικών ανασκαφών, στο Νότιο Ασασίφ).

«Η ανακάλυψη του πρώτου τάφου του Μέσου Βασιλείου της Αρχαίας Αιγύπτου στην νεκρόπολη στο Νότιο Ασασίφ, αλλάζει την ιστορία, εντάσσοντας το Ασασίφ στην αχανή νεκρόπολη του Θηβαϊκού Μέσου Βασιλείου», εξηγεί η Pischikova.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτι μοναδικό όταν έσκαψαν πιο βαθιά σε σπήλαιο που ήδη ερευνούσαν – Τεχνουργήματα 450.000 ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την περιοχή
Αναθηματική προσφορά δίσκου που ανακαλύφθηκε μέσα στον τάφο.
Αναθηματική προσφορά δίσκου που ανακαλύφθηκε μέσα στον τάφο (Φωτογραφία: South Asasif Conservation Project).

Οι ταφικές πρακτικές του Μέσου Βασιλείου

Η ίδια συμπληρώνει ότι «η σημαντική αυτή ανακάλυψη μας βοηθά στην κατανόηση των ταφικών πρακτικών και των τελετουργικών της νεκρόπολης της Θηβαϊκής κοιλάδας των βασιλέων του Μέσου Βασιλείου, καθώς και στην παρουσίαση μιας όμορφης συλλογής, εξαιρετικά φιλοτεχνημένων και καλά διατηρημένων κοσμημάτων», στην περιοχή.

Στη νότια Αίγυπτο, στην πόλη Λούξορ, έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες τάφοι στη διάρκεια των χρόνων, μεταξύ των οποίων, ο τάφος του ισχυρότερου κατοίκου της πόλης, του Τουταγχαμών, του φαραώ που διοίκησε την Αίγυπτο περίπου το 1332–1323 π.Χ.  Ο τάφος του ανακαλύφθηκε το 1922.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ