Αυτές είναι οι 9 συμπεριφορές που απομακρύνουν τους ανθρώπους χωρίς να το καταλάβεις

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι άνθρωποι απομακρύνονται από εσάς, παρότι καταβάλλετε μεγάλες προσπάθειες να έρθετε πιο κοντά τους; Οι πιθανότητες είναι ότι μπορεί να τους απωθείτε ασυναίσθητα.  Μερικές φορές, είναι τα μικρά πράγματα που κάνουμε ή δεν κάνουμε, τα οποία μπορεί να απομακρύνουν τους ανθρώπους. Και συχνά, δεν συνειδητοποιούμε καν ότι το κάνουμε.

Υπάρχουν κάποιος συμπεριφορές που μπορεί να στέλνουν λάθος σήματα και με αυτόν τον τρόπο να απομακρύνουμε τους ανθρώπους, ακόμα και όταν προσπαθούμε να τους φέρουμε πιο κοντά μας.  Ίσως αναγνωρίστε κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές στον εαυτό σας.

Εάν έχεις αυτές τις 9 συμπεριφορές απομακρύνεις τους ανθρώπους χωρίς να το καταλάβεις

  1. Υπερβολική κριτική
  2. Κυριαρχικές συζητήσεις
  3. Είσαι αρνητικός
  4. Αγνοείς τα όρια
  5. Δεν δείχνεις ενσυναίσθηση
  6. Είσαι υπερβολικά ανταγωνιστικός
  7. Έχεις πάντα δίκιο
  8. Έλλειψη αυθεντικότητας
  9. Δεν ζητάς συγγνώμη όταν κάνεις λάθος

 Υπερβολική κριτική

Είχες ποτέ κάποιον φίλο που βρίσκει πάντα κάτι να κριτικάρει; Προφανώς είναι κουραστικό. Μήπως είσαι εσύ αυτός ο φίλος και δεν το συνειδητοποιείς; Η εποικοδομητική κριτική είναι υγιής και μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε. Αλλά όταν είναι μόνιμη και μη εποικοδομητική, δεν βοηθά κανέναν και μπορεί σταδιακά να απομακρύνει τους ανθρώπους. Κανείς δεν είναι τέλειος. Αλλά αν είστε πάντα σε επιφυλακή για τα ελαττώματα και τα λάθη των ανθρώπων, είναι πιθανό να τους αποξενώσετε.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να κάνετε κριτική, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε εάν είναι εποικοδομητικό ή απλώς επικριτικό.

Κυριαρχικές συζητήσεις

Έχετε λάβει μέρος ποτέ σε μια συζήτηση που δεν καταφέρνετε να πείτε λέξη; Πολλοί που συμμετέχουν σε τέτοιες συζητήσεις, θέλουν να σηκωθούν και να φύγουν.  Μήπως φταίτε εσείς; Χωρίς να το καταλάβετε, ίσως κυριαρχείτε στις συζητήσεις, αφήνοντας ελάχιστο χώρο στους άλλους να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Οι συνομιλίες πρέπει να είναι αμφίδρομες. Αν είμαστε πάντα αυτοί που μιλάμε, όχι μόνο στερούμε από τους άλλους την ευκαιρία να μοιραστούν αυτά που θέλουν, αλλά χάνουμε και αυτό που έχουν να πουν.  Την επόμενη φορά που θα συμμετέχετε σε μία συνομιλία: προσπαθήστε να έχετε επίγνωση του πόσο πολύ μιλάτε, ενθαρρύνετε τους άλλους να μοιραστούν τις σκέψεις τους και ακούστε ενεργά όταν το κάνουν. Αυτή η απλή πράξη μπορεί να κάνει τους άλλους να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και τους ακούνε.

Είσαι αρνητικός

Ο αρνητισμός σας μπορεί να είναι μεταδοτικός και να κουράζει τους γύρω σας.   Όλοι έχουμε άσχημες μέρες, αλλά αν παραπονιέστε πάντα, εστιάζετε στα άσχημα, τότε άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται για να αποφύγουν να παρασυρθούν σε αυτήν την αρνητικότητα.

Αντί να ασχολείστε με τα προβλήματα, σκεφτείτε πιθανές λύσεις. Εξισορροπήστε τα αρνητικά με θετικές σκέψεις και πράξεις.  Αντί για «Πρέπει να…», αλλάξτε στο «Φτάνω σε…»

Για παράδειγμα, αντί για “Ουφ, πρέπει να ξαναδουλέψω!”, δοκιμάστε να πείτε “Πάω στη δουλειά ξανά!” Είναι απλώς θέμα αναδιαμόρφωσης της προοπτικής σου. Η προσαρμογή αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις σας με τους άλλους.

Αγνοείς τα όρια

Τα προσωπικά όρια είναι σημαντικά για τη διατήρηση υγιών σχέσεων. Εάν αγνοείτε συνεχώς τα όρια των άλλων – είτε είναι σωματικά, συναισθηματικά ή ψηφιακά – είναι πιθανό να τους κάνετε να αισθάνονται άβολα ή να μην νιώθουν ότι τους σέβεστε.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως το άγγιγμα ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, η εισβολή στον προσωπικό τους χώρο ή η επίμονη αποστολή μηνυμάτων παρά την έλλειψη ανταπόκρισης από την πλευρά τους.

Ο σεβασμός των ορίων έχει να κάνει με την κατανόηση και την αναγνώριση των προσωπικών ορίων που θέτουν οι άλλοι. Είναι ένα ουσιαστικό μέρος της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αρμονίας σε κάθε σχέση.

Πώς να σέβεστε τα όρια των ανθρώπων; Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τους ρωτήσετε πριν κάνετε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει. Για παράδειγμα: «Μπορώ να σε πάρω μια αγκαλιά;» ή “Μπορώ να χρησιμοποιήσω το στυλό σας;” Ή μπορείτε επίσης να τους ρωτήσετε αφού έχετε κάνει κάτι. Για παράδειγμα: «Συνειδητοποίησα ότι σου έστειλα μήνυμα πολύ αργά χθες το βράδυ. Νιώθεις καλά με αυτό;» Στη συνέχεια, θα σας εξηγήσουν με χαρά ποια είναι τα όριά τους.

Δεν δείχνεις ενσυναίσθηση

Μερικοί άνθρωποι μπερδεύονται και δεν ξεχωρίζουν την συμπάθεια από την ενσυναίσθηση.   Ενώ η συμπάθεια είναι αυτό που νιώθετε για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μια δυσάρεστη κατάσταση από την οποία έχετε περάσει και εσείς, η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να αισθάνεστε για κάποιον ακόμα κι αν δεν έχετε ξαναζήσει αυτή την κατάσταση.

Νομίζω, λοιπόν, ότι η ενσυναίσθηση είναι μια υπεράνθρωπη δύναμη που σας δίνει τη δυνατότητα να ζήσετε διαφορετικές ζωές ενώ εξακολουθείτε να είστε ο εαυτός σας. Σας βοηθά να συνδεθείτε με άλλους και να βοηθήσετε τις σχέσεις να είναι ουσιαστικές και ικανοποιητικές. Χωρίς αυτό, οι σχέσεις μπορεί να είναι ρηχές και ανεκπλήρωτες.

Πώς να καλλιεργήσετε την ενσυναίσθηση μέσα σας; Δώστε στον εαυτό σας μερικές στιγμές για να σκεφτείτε το άτομο που είναι απέναντί σας. Προσπαθήστε να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους. Φανταστείτε τον εαυτό σας να προέρχεται από διαφορετικό οικογενειακό υπόβαθρο, διαφορετική επαγγελματική πορεία και διαφορετική κουλτούρα για να έχετε μια καλύτερη εικόνα του τρόπου σκέψης και της συμπεριφοράς τους.

Είσαι υπερβολικά ανταγωνιστικός

Ο ανταγωνισμός μπορεί να αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο. Μπορεί να μας ωθήσει να αγωνιστούμε σκληρότερα, να φτάσουμε ψηλότερα και να πετύχουμε περισσότερα.

Αλλά όταν περνάμε την κόκκινη γραμμή, μπορεί να απομακρύνει τους ανθρώπους. Εάν προσπαθείτε πάντα να ξεχωρίζετε από τους άλλους ή να μετατρέπετε κάθε κατάσταση σε ανταγωνιστική, μπορεί να κάνετε τους γύρω σας να αισθάνονται υποτιμημένοι και εξαντλημένοι. Μπορεί να αισθάνονται ότι τα επιτεύγματά τους υποβαθμίζονται ή αγνοούνται.

Η εξισορρόπηση της ανταγωνιστικότητας με τη συνεργασία και την εκτίμηση για τα επιτεύγματα των άλλων είναι ζωτικής σημασίας.

Το να αναγνωρίζετε και να γιορτάζετε τις επιτυχίες των άλλων δεν μειώνει τη δική σας. Αντίθετα, καλλιεργεί μια αίσθηση συναδελφικότητας και αμοιβαίου σεβασμού.

Έχεις πάντα δίκιο

Σε όλους αρέσει να έχουν δίκιο. Είναι καλό συναίσθημα, έτσι δεν είναι; Αλλά αν πιστεύετε ότι χρειάζεται πάντα να έχετε δίκιο, ίσως είναι καιρός για λίγο αυτοστοχασμό.

Η ανάγκη να έχουμε πάντα δίκιο μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή πνευματικού εκφοβισμού.  Οι συζητήσεις μετατρέπονται σε επιχειρήματα. Η εστίαση μετατοπίζεται από την αμοιβαία κατανόηση στη μάχη για νίκη στη διαμάχη. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον που κάνει τους άλλους να αισθάνονται ότι απορρίπτονται, υποτιμώνται και αυτό τους απωθεί.

Αντίθετα, το να είσαι ανοιχτός σε διαφορετικές προοπτικές είναι σημάδι ανάπτυξης και ωριμότητας. Μας επιτρέπει να μαθαίνουμε από τους άλλους και διευρύνει την κατανόησή μας για τον κόσμο γύρω μας.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια διαφωνία σκεφτείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να ακούσετε πραγματικά τι έχει να πει ο άλλος. Μπορεί να μην συμφωνείτε πάντα, αλλά θα μάθετε κάτι νέο και αυτό δεν είναι ποτέ κακό.

Έλλειψη αυθεντικότητας

Εάν προσποιείστε πάντα ότι είστε κάποιος που δεν είστε ή αλλάζετε συνεχώς τις απόψεις σας για να ταιριάζει με αυτή των γύρω σας, οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε εσάς και να φύγουν.

Γι’ αυτό η αυθεντικότητα είναι το πιο ισχυρό όπλο. Η αυθεντικότητα είναι να είσαι πιστός στον εαυτό σου και στις αξίες σου. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν να είστε αληθινοί μαζί τους, δημιουργείται μια αίσθηση αξιοπιστίας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αυθεντικότητα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και αυτοεκτίμησης και χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους. Οπότε, να είστε αληθινοί. Ο γνήσιος εαυτός σας είναι υπεραρκετός.

Δεν ζητάς συγγνώμη όταν κάνεις λάθος

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να ζητάμε συγγνώμη είναι το σωστό όταν έχουμε κάνει λάθος. Αλλά προφανώς η συγγνώμη φαίνεται ότι είναι η πιο δύσκολη λέξη. Πολλές από υπερηφάνεια δεν ζητάμε συγγνώμη. Όμως είναι ευεργετικό να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των λαθών μας σε μια σχέση και να προσπαθούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για αυτά, τουλάχιστον λέγοντας στους αγαπημένους μας ότι λυπόμαστε.

Οπότε, όταν κάνετε λάθος, παραδεχθείτε το. Ζητήστε ειλικρινά συγγνώμη και μάθετε από τα λάθη σας. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά σημάδι προσωπικής δύναμης και ακεραιότητας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ