Εάν αντιμετωπίζετε πολλές αποτυχίες, υιοθετήστε αυτές τις 8 συνήθειες που θα σας αλλάξουν τη ζωή

H ζωή είναι απρόσμενη, απροσδόκητη και μας επιφυλάσσει ατυχίες και απογοητεύσεις.  Αν έχουμε την κατάλληλη νοοτροπία και κάποιες αποδοτικές συνήθειες, θα ανακαλύψουμε ότι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα πράγματα.

Μακροζωία: Ο κανόνας «Power 9» για να ζήσετε μέχρι τα 100 – Οι συνήθειες που ακολουθούν οι γηραιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Δεν πρόκειται για απλές συνήθειες αλλά για ενέργειες που αλλάζουν τη ζωή και μας κάνουν πιο δυνατούς από ποτέ.

Εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες αποτυχίες, υιοθετήστε αυτές τις 8 συνήθειες που θα σας αλλάξουν τη ζωή

  • Να αποδέχεστε την αποτυχία
  • Να είστε ευγνώμονες
  • Να έχετε νοοτροπία μάθησης και εξέλιξης
  • Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους
  • Να φροντίζετε τον εαυτό σας
  • Να έχετε θετική νοοτροπία
  • Να μην φοβάστε τις δυσκολίες
  • Να καλλιεργείτε την ανθεκτικότητα

Να αποδέχεστε την αποτυχία

Όλοι ξέρουμε ότι, η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής. Όσο δύσκολο και αν είναι στην πράξη, οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο είναι εκείνοι που έχουν βιώσει τις μεγαλύτερες αποτυχίες. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι το πως αντιλαμβάνεται κανείς και πως ανταποκρίνεται στις αποτυχίες.  Αντί να θεωρείτε την αποτυχία το τέλος, δείτε τη σαν ένα μάθημα. Τι πήγε στραβά; Τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα την επόμενη φορά;

8 συνήθειες που πρέπει να αρχίσετε να κάνετε τώρα για να είστε έτη φωτός μπροστά από όλους σε 5 χρόνια

Η αλλαγή της νοοτροπίας, από τον φόβο της αποτυχίας στην αντιμετώπισή του, θα κάνει μεγάλη διαφορά. Θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε τις ατυχίες σε ευκαιρίες μάθησης, φέρνοντάς σας πιο κοντά στους στόχους σας. Μην αφήνετε τις αποτυχίες να σας καταβάλλουν, και πάρτε παράδειγμα  από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ιστορίας!

Να είστε ευγνώμονες

Η ευγνωμοσύνη, ειδικά σε δύσκολες περιόδους, έχει τη δύναμη ν’ αλλάξει τη ζωή σας.  Ακόμη και στις χειρότερες περιόδους, αναλογιστείτε όσα καλά έχετε στη ζωή σας, από τα πιο μικρά έως τα πιο σημαντικά. Εστιάστε στα θετικά της ζωής, ακόμη και στα πολύ δύσκολα. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να σας βγάλει από την αρνητική σκέψη και αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Βέβαια, η ευγνωμοσύνη δεν πρόκειται να εξαφανίσει τις αποτυχίες ως διά μαγείας, αλλά θα σας βοηθήσει να τις διαχειριστείτε καλύτερα. Να θυμάστε ότι ακόμη και τις μεγαλύτερες προκλήσεις, έχετε πράγματα για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες και ίσως, αλλάξει η ζωή σας.

9 συνήθειες των ανθρώπων που είναι πολύ επιτυχημένοι, αλλά δεν εργάζονται ποτέ σκληρά

Να έχετε νοοτροπία μάθησης και εξέλιξης

H νοοτροπία εξέλιξης σημαίνει ότι, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ικανότητές τους αναπτύσσονται και βελτιώνονται με το πέρασμα του χρόνου και με προσπάθεια, ενώ δεν πιστεύουν ότι οι δυνατότητές τους είναι σταθερές και απαράλλαχτες στον χρόνο. Οι άνθρωποι με αυτή τη θεώρηση, είναι πιθανότερο να πετύχουν στη ζωή τους, ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ως ευκαιρίες και όχι ως ανυπέρβλητα εμπόδια.

Η θετική νοοτροπία εξέλιξης είναι εξαιρετικά βοηθητική όταν έρχονται ατυχίες γιατί, αντί να τις δούμε ως απόδειξη της ανικανότητάς μας, τις αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης. Η νοοτροπία της εξέλιξης μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από την εξάσκηση. Στην επόμενη ατυχία σας, θυμηθείτε ότι έχετε μπροστά σας μία νέα ευκαιρία, όχι ένα εμπόδιο.

Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους

Οι άνθρωποι παρασύρονται εύκολα από μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες. Όσο και αν τα όνειρα είναι απαραίτητα, εξίσου αναγκαίο είναι να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους που να μπορούμε να πετύχουμε. Οι μικροί, κατορθωτοί στόχοι ενισχύουν περισσότερο την αυτοπεποίθησή μας γιατί, κάθε μικρός στόχος σηματοδοτεί και μία μικρή νίκη και σωρευτικά, μας οδηγούν σε μεγαλύτερα κατορθώματα.

Όταν έρχονται αναποδιές, οι μικρές μας νίκες μας θυμίζουν την πρόοδο που έχουμε κάνει και βοηθούν να διατηρήσουμε το κίνητρό μας.

Μετατρέψτε τις μεγάλες φιλοδοξίες σας σε μικρούς και διαχειρίσιμους στόχους ώστε κάθε φορά που καταφέρνετε κάτι να έχετε μία επιτυχία στη φαρέτρα σας.

Να φροντίζετε τον εαυτό σας

Όταν αντιμετωπίζουμε ατυχίες, νιώθουμε την ανάγκη να προσπαθήσουμε πιο σκληρά, να δουλέψουμε πιο εντατικά, να κοιμηθούμε λιγότερο να ξεχάσουμε την ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Είναι αδύνατον να είμαστε παραγωγικοί και δημιουργικοί αν είμαστε εξαντλημένοι. Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.

Είτε με τη μορφή της άσκησης, ή του διαλογισμού, την καλή ποιότητα και ποσότητα ύπνου, η αυτοφροντίδα είναι κάτι βασικό.  Φροντίζοντας τον εαυτό σας, δεν εξασφαλίζετε μόνο ότι θα έχετε την απαραίτητη ενέργεια για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα, αλλά διαφυλάσσετε και τη διαύγεια και τη συγκέντρωση του μυαλού σας. Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, να θυμάστε να πάρετε μία βαθιά ανάσα και να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Να έχετε θετική νοοτροπία

Όταν αντιμετωπίζουμε ατυχίες, είναι εύκολο να βυθιστούμε στην αρνητικότητα. Όλα μοιάζουν σκοτεινά και ζοφερά. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τις ατυχίες αρνητικά. Φροντίστε να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας ασκούν θετική επιρροή και σας υποστηρίζουν, σας ενθαρρύνουν σας ακούν με προσοχή και είναι δίπλα σας στα δύσκολα.

Εκτός απ’ τους ανθρώπους, σημασία έχει γενικά το περιβάλλον. Δημιουργήστε ένα θετικό, ευχάριστο περιβάλλον, ομορφύνετε τον χώρο σας, με φυτά και ωραία διακόσμηση. Η θετικότητα οδηγεί σε περισσότερη θετικότητα. Κοιτάξτε το περιβάλλον σας και αναρωτηθείτε αν, στις ατυχίες το περιβάλλον σας είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Αν όχι, τότε είναι καιρός για αλλαγή.

Να μην φοβάστε τις δυσκολίες

Αντί ν’ αποφεύγετε τις δυσκολίες, αντιμετωπίστε τις με θάρρος. Προετοιμαστείτε, εξασκηθείτε, και ελάτε αντιμέτωποι με όσα φοβάστε. Η δυσκολία συνεπάγεται την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Όταν επεκτείνετε τα όριά σας, αναπτύσσετε τις δεξιότητες και τον εαυτό σας. Αγκαλιάστε λοιπόν τη δυσκολία γιατί θα σας οδηγήσει σε  απροσδόκητα μονοπάτια και μοναδικές ευκαιρίες.

Να καλλιεργείτε την ανθεκτικότητα

Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να επανερχόμαστε μετά από δυσκολίες. Είναι η νοητική αντοχή που μας κάνει να συνεχίζουμε ακόμη όταν τα πράγματα είναι απαιτητικά. Ανθεκτικότητα σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να επανέλθει και να προοδεύσει.  Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καλλιεργηθεί η ανθεκτικότητα.

Βασική είναι η διατήρηση μίας θετικής νοοτροπίας, η εστίαση στο παρόν, η αυτοφροντίδα, η δημιουργία δυνατών σχέσεων. Όταν έρχονται οι ατυχίες, η ανθεκτικότητα μας βοηθά να διαχειριστούμε τις προκλήσεις και να βγούμε δυνατότεροι μέσα απ’ αυτές. Καλλιεργήστε την ανθεκτικότητά σας από σήμερα, καθώς είναι το δυνατότερο όπλο που έχετε

Tip: Η διαχείριση των ατυχιών δεν είναι αγώνας, αλλά ένα ταξίδι. Δεν τρέχουμε να φτάσουμε τη γραμμή του τερματισμού, ούτε θα βελτιωθούν αυτόματα τα πράγματα. Άλλωστε, αυτό  που έχει σημασία είναι η εξέλιξη, η μάθηση και η πρόοδος.

Κάποιες φορές, το ταξίδι γίνεται απαιτητικό και σκληρό, αλλά να θυμάστε ότι σας διαμορφώνει. Κάθε ατυχία, κάθε εμπόδιο μπορεί να σας κάνει δυνατότερους, σοφότερους και ικανότερους.  Ακόμη και τα διαμάντια είναι κάρβουνα υπό πίεση. Αυτό που σας καθορίζει δεν είναι οι ατυχίες που θα συναντήσετε, αλλά ο τρόπος που θα ανταποκριθείτε σε αυτές.

Ακολουθήστε το μονοπάτι της ζωής χωρίς φόβο, ζήστε κάθε βήμα, αφομοιώστε το κάθε μάθημα επειδή αυτό που έχει αξία είναι η αλλαγή που συμβαίνει μέσα σας.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ