9 συνήθειες των ανθρώπων που είναι πολύ επιτυχημένοι, αλλά δεν εργάζονται ποτέ σκληρά

Μία από τις πιο τετριμμένες και ιδιαίτερα δημοφιλείς αντιλήψεις είναι ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται», που σημαίνει ότι η επιτυχία δεν κατορθώνεται παρά μόνο με ατελείωτη, εξαντλητική δουλειά και αδιάλειπτη προσπάθεια.

9 λέξεις που πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε για να ακούγεστε πιο έξυπνοι

Ωστόσο, οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι διαψεύδουν τη λαϊκή σοφία. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, γνωστοί και ως high achievers, δεν είναι πρόθυμοι να εξαντλούν τον εαυτό τους, φτάνοντας στα όρια των αντοχών τους. Η επιτυχία άλλωστε, δεν εξαρτάται μόνο απ’ την ποσότητα, αλλά και απ’ την ποιότητα της εργασίας. Σχετίζεται με την υιοθέτηση συνηθειών που ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργικότητα.

Ας δούμε τις συνήθειες των ανθρώπων που έχουν επιτύχει χωρίς να καταλήξουν να πάθουν burnout

  • Θέτουν προτεραιότητες
  • Κάνουν έξυπνο καταμερισμό εργασίας
  • Δίνουν αξία στον ελεύθερο χρόνο
  • Καλλιεργούν το δίκτυο των κοινωνικών τους επαφών
  • Αναπτύσσουν αυτοματισμό
  • Επενδύουν στην αυτό-φροντίδα
  • Μαθαίνουν από την αποτυχία
  • Θέτουν ξεκάθαρους στόχους
  • Έχουν νοοτροπία βελτίωσης

Οι άνθρωποι με υψηλό ρεκόρ επιτυχιών φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι η αποτυχία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά παράγωγο της χαράς της εργασίας, της καλλιέργειας και της αγάπης για την μάθηση. Έχουν εμπεδώσει τις 9 βασικές συμπεριφορές που οδηγούν στην πραγματική επιτυχία.

9 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είχαν δύσκολα παιδικά χρόνια, αλλά τα καταφέρνουν στη ζωή

Θέτουν προτεραιότητες

Οι εφευρετικοί και έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν τα σημαντικά απ’ τα δευτερεύοντα και με βάση αυτά, θέτουν σωστά τις προτεραιότητες.  Αυτή είναι μία στρατηγική ικανότητα που τους γλιτώνει χρόνο και πολύτιμη ενέργεια που είναι αναγκαία για την επιτυχία.

Κάνουν έξυπνο καταμερισμό εργασίας

Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του. Μην φοβάστε να κάνετε καταμερισμό εργασίας, αφού ο έξυπνος επιμερισμός εργασιών σας γλιτώνει από χρόνο, κούραση και άγχος. Ο επιμερισμός της εργασίας είναι ένα ισχυρό προτέρημα που αξιοποιούν οι άνθρωποι  που ξέρουν να κατακτούν την επιτυχία χωρίς να εξαντληθούν.

Δίνουν αξία στον ελεύθερο χρόνο

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν αφιερώνουν όλον τον χρόνο τους στην εργασία. Σήμερα ο προσωπικός χρόνος μπορεί να θεωρείται σπατάλη ή ακόμη και ν’ αποδοκιμάζεται, όμως είναι αναγκαίος για τη διατήρηση της νοητικής, σωματικής και ψυχικής ευεξίας που ευνοεί μακρό-πρόθεσμα την επιτυχία. Σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι, τακτικά διαλείμματα προάγουν την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Συγκεκριμένα, μία μελέτη σε κορυφαίους μουσικούς και αθλητές έδειξε ότι η πρακτική τους διαρκεί μόνο έως 90 αδιάλειπτα λεπτά. Οι high achievers είναι άνθρωποι που, αν και έχουν γνωρίσει την επιτυχία, δεν παραμελούν την αξία του προσωπικού χρόνου. Αντίθετα, θεωρούν ότι είναι αναγκαίος ο χρόνος της χαλάρωσης και της ξεκούρασης. Μόνο έτσι γεμίζουν τις μπαταρίες τους και μπορούν να επιστρέφουν στα καθήκοντά τους ανανεωμένη, με νέα όρεξη και φρέσκες ιδέες. Ένα διάλειμμα απ’ τη δουλειά δεν πρέπει να μας φορτώνει ενοχές. Αντίθετα, μπορεί να μας κάνει να είμαστε πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί.

Καλλιεργούν το δίκτυο των κοινωνικών τους επαφών

Σύμφωνα με την φράση «δεν έχει σημασία τι γνωρίζεις, αλλά ποιον γνωρίζεις». Η αντίληψη αυτή εκφράζει σημαντικό ποσοστό της επιτυχίας που δεν απαιτεί εξουθένωση. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει την αξία των ανθρώπινων σχέσεων και επενδύουν στην καλλιέργειά τους. Αναπτύσσουν ουσιαστικές σχέσεις, προσφέρουν βοήθεια και δεν διστάζουν να τη ζητήσουν όταν τη χρειαστούν. Έχουν καταλάβει ότι η κοινωνική δικτύωση μπορεί να ευνοήσει τη δουλειά τους, τις συνεργασίες ή ν’ αποκτήσουν την πολύτιμη συμβουλή άλλων ανθρώπων. Ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικών σχέσεων μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ώθηση προς την επιτυχία.

Αναπτύσσουν αυτοματισμό

Οι επιτυχημένοι άνθρωπο είναι πάντα πρόθυμοι  ν’ αξιοποιήσουν προς όφελός τους την αυτοματοποίηση που έχει να μας προσφέρει η ψηφιακή εποχή. Ξέρουν ότι, με την αυτοματοποιημένη εργασία, γλιτώνουν τις κουραστικές, επαναληπτικές εργασίες, έχοντας στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για δημιουργική και αποτελεσματική εργασία. Είτε πρόκειται για αυτοματοποιημένα μηνύματα, ενημερώσεις, ή τακτοποίηση οικονομικών καθηκόντων, οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν κάνει την αυτοματοποίηση σύμμαχό τους. Είναι πάντα ενήμεροι για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις κυκλοφορίες συσκευών και εφαρμογών που μπορεί να κάνουν τη ζωή τους πιο αποτελεσματική.

Επενδύουν στην αυτό-φροντίδα

Συχνά, η αυτό-φροντίδα αμελείται και έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Είναι ωστόσο σημαντική, επειδή προάγει την επιτυχία και διαφυλάσσει την ενέργειά μας. Όσοι έχουν κατακτήσει την επιτυχία, αναγνωρίζουν την αξία της αυτό-φροντίδας η οποία συμπεριλαμβάνει τη σωματική και την ψυχική ευεξία. Οι high achievers έχουν εμπεδώσει ότι, επιτυχία δεν είναι μόνον τα επαγγελματικά επιτεύγματα, αλλά και η προσωπική εκπλήρωση, η ευτυχία. Για τον λόγο αυτό, βρίσκουν πάντα τον χρόνο να μελετούν, να κάνουν εξορμήσεις στη φύση, να δουν τους αγαπημένους τους, ν’ απολαύσουν ένα ήρεμο απόγευμα. Αντιλαμβάνονται ότι, η παραμέληση της προσωπικής φροντίδας, επιδεινώνει το στρες, οδηγεί σε εξάντληση, μειώνει την παραγωγικότητα. Είναι αναγκαίο να φροντίζετε τον εαυτό σας, παραμένοντας υγιείς, δυνατοί, με ενέργεια, και έτοιμοι ν’ αδράξετε την επόμενη ευκαιρία. Να επενδύετε στον εαυτό σας, να φροντίζετε το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας. Είναι άλλωστε, οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοί σας στον δρόμο προς την επιτυχία.

Μαθαίνουν από την αποτυχία

Η αποδοχή της αποτυχίας δεν είναι για κανέναν εύκολη. Η αποτυχία δεν είναι ωστόσο, το τέλος της διαδρομής αλλά ένα αναγκαίο τμήμα της, απ’ το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν, ν’ αναλύσουν τα λάθη τους, και ν’ αξιοποιήσουν τα μαθήματα για το μέλλον. Η νοοτροπία αυτή τους βοηθά να επανέρχονται καλύτερα, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ενέργεια.

Θέτουν ξεκάθαρους στόχους

Μία σταθερή συνήθεια των ανθρώπων που πετυχαίνουν χωρίς να δουλεύουν εντατικά είναι η ικανότητά τους να βάζουν σαφείς στόχους. Γνωρίζουν ακριβώς τον στόχο που θέλουν να πετύχουν, και οργανώνουν ένα έξυπνο στρατηγικό σχέδιο για να το καταφέρουν. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν ξεκάθαρη εικόνα των στόχων τους. Είναι στόχοι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, λογικοί, συναφείς και χρονικά οριοθετημένοι (Specific-Measurable-Achievable-Relevant-Time bound), στόχοι με κατεύθυνση και σκοπό. Οι σαφείς στόχοι τους βοηθούν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι. Έτσι, γίνεται ευκολότερη και η καταγραφή της προόδου  και των αναγκαίων προσαρμογών. Άλλωστε, στόχοι χωρίς σχέδια δεν είναι στόχοι αλλά ελπίδες.

Έχουν νοοτροπία βελτίωσης

Η νοοτροπία ανάπτυξης και μάθησης (growth mindset) είναι το de facto χαρακτηριστικό των ανθρώπων που πετυχαίνουν στη ζωή χωρίς να φτάνουν στην εξάντληση. Εμπιστεύονται την ικανότητά τους να μαθαίνουν, να βελτιώνονται, να εξελίσσονται. Οι προκλήσεις δεν τους τρομάζουν, αντίθετα τις αξιοποιούν ως ευκαιρίες για ν’ αποκτήσουν νέες ικανότητες, να μάθουν νέα πράγματα. Αντιλαμβάνονται ότι η προσπάθεια αποτελεί κομμάτι της ανάπτυξης και της επιτυχίας. Η νοοτροπία της επιτυχίας είναι ο θεμέλιος λίθος όλων των άλλων θετικών συνηθειών: κινητροδοτεί τη σωστή θέση προτεραιοτήτων, βοηθά τον σωστό επιμερισμό εργασιών, ευνοεί τη χαλάρωση, την καλλιέργεια του κοινωνικού δικτύου, την σωστή αυτοματοποίηση προς όφελός τους, την επένδυση στην αυτό-φροντίδα, την μάθηση μέσα απ’ την αποτυχία, τη θέση ξεκάθαρων στόχων.

Tip: Η δύναμη του να δουλεύεις έξυπνα

H ουσία της επιτυχίας δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των ωρών, αλλά και απ’ την ποιότητα του χρόνου, της συγκέντρωσης και της παραγωγικότητας.

Οι 9 συνήθειες των high achievers δεν είναι το μαγικό φίλτρο της επιτυχίας, ωστόσο προσφέρουν μία εναλλακτική προοπτική για την κατάκτηση της επιτυχίας. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από στρατηγική σκέψη, σωστές προτεραιότητες, αξιοποίηση της τεχνολογίας, καλλιέργεια των σχέσεων, αισιόδοξη νοοτροπία και αγάπη για μάθηση. Το ταξίδι του καθένα είναι μοναδικό. Εκείνο που έχει την μεγαλύτερη αξία, είναι το αίσθημα της προσωπικής εκπλήρωσης, όχι η εξάντληση της ενέργειας και η ηθική εξουθένωση. Η επιτυχία είναι ένα ταξίδι, δεν είναι ο προορισμός. Δεν αξίζει να θυσιάζει κανείς την ευτυχία και την ευημερία του στον βωμό της. Ο καθένας άλλωστε μπορεί, με τον δικό του τρόπο, να κατακτήσει τον κόσμο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ