Αντίχθων: Ο δίδυμος πλανήτης της Γης που θεωρήθηκε πατρίδα των UFO

Από την αρχαιότητα γνωρίζουμε για πλανήτες που κινούνται ενάντια στον φόντο των αστέρων. Ο Κοπέρνικος αποκάλυψε ότι η Γη ήταν στην πραγματικότητα ένας από αυτού τους πλανήτης. Η μοναδική διαφορά της ήταν η παρουσία της ανθρωπότητας. Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι το σύμπαν είναι μόνο η περιοχή του διαστήματος που βρίσκεται γύρω από την Γη.

Ο Πλανήτης 9 μπορεί να μην είναι πλανήτης αλλά κάτι τελείως διαφορετικό

Ωστόσο το 1781, ο William Herschell συγκλόνισε τους αστρονόμους όταν ανακάλυψε τον Ουρανό. Ξαφνικά, η πιθανότητα να υπάρχουν περισσότεροι κόσμοι προς ανακάλυψη ήταν στην ημερήσια διάταξη. Όλοι όσοι είχαν τηλεσκόπιο ήθελαν να ακολουθήσουν τα βήματα του Herschel. Έτσι πολλές φορές ανακάλυπταν πλανήτες που δεν υπήρχαν.

Ο δίδυμος πλανήτης της Γης που θεωρήθηκε πατρίδα των UFO

Αυτό συνέβη με τον πλανήτη Αντιχθών, που ήταν γνωστός από τους αρχαίους. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 2.500 χρόνια ως μέρος ενός αρκετά παράξενου αστρονομικού μοντέλου. Σε αυτό η Γη, ο Ήλιος και ένας πλανήτης που ονομάζεται Αντίχθων περιφέρονταν γύρω από μια τροχιά που κανείς δεν είχε καταφέρει να ερευνήσει.

Ένας κρυμμένος πλανήτης ή ένας νέος νόμος της βαρύτητας θα μπορούσε να είναι η απάντηση στα μυστήρια του ηλιακού συστήματος

Στην σύγχρονη εποχή η ιδέα του δίδυμου πλανήτη της Γης αναβίωσε από τους λάτρεις των UFO που αναζητούσαν μια «πατρίδα» για τους ιπτάμενους δίσκους των εξωγήινων και δεν βρισκόταν πολύ μακριά από τον πλανήτη μας. Ορισμένοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας χρησιμοποίησαν την ιδέα του Αντιχθών και γι’ αυτό είδαμε τον Κρύπτον ως τοποθεσία για την πατρίδα του Σούπερμαν.

Την εποχή που ξεκίνησε η ιδέα της ύπαρξης του πλανήτη υπήρχε ένα σημείο στο ηλιακό σύστημα που ήταν δύσκολο να παρατηρηθεί. Αυτή ήταν η αντίθετη πλευρά του Ήλιου από όπου βρίσκεται η Γη.

Στα κόκκινα ο πλανήτης: Η 4η Ιουλίου ήταν η θερμότερη μέρα που έχει ποτέ καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο

Μετά την ανάπτυξη των διαστημικών αποστολών, όμως, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι πλανήτες που βρίσκονται κοντά στην Γη. Γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα τέτοιος πλανήτης. Πολλά διαστημόπλοια επισκέφθηκαν σημεία στο διάστημα που θεωρητικά θα τους επέτρεπαν να δουν τον Αντίχθωνα. Ωστόσο καμία διαστημική αποστολή δεν τον έχει δει ποτέ.

Vulcan: Ο πλανήτης καταγωγής του Spock

Αντίθετα με τον Ουρανό, ο Ποσειδώνας δεν ανακαλύφθηκε τυχαία. Οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι ο πλανήτης, που ανακάλυψε ο Herschel δεν ακολουθούσε την αναμενόμενη τροχιά του. Κινούνταν σαν να επηρεαζόταν από μια άλλη βαρυτική δύναμη εκτός από τον Δία, τον Κρόνο και τον Ήλιο.

Ο μαθηματικός Urbain Le Verrier, που βοήθησε στον εντοπισμό του Ποσειδώνα υπολογίζοντας τη θέση όπου θα έπρεπε να βρίσκεται ένα τέτοιο αντικείμενο, στράφηκε στο άλλο αντικείμενο που προφανώς αψηφούσε τις προβλέψεις για την τροχιά του: τον Ερμή.

Ο Le Verrier δεν ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι η κίνηση του Ερμή πιο κοντά στον Ήλιο θα μπορούσε να προκληθεί από έναν πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Ωστόσο το υποστήριξε με περισσότερη αυστηρότητα και αξιοπιστία. Ένα τέτοιο αντικείμενο θα ήταν φυσικά πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί, αφού δεν θα εμφανιζόταν ποτέ σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό από την οπτική μας γωνία. Αυτή ήταν η εξήγηση του Le Verrier στην ερώτηση γιατί κανείς δεν είχε βρει αυτό τον πλανήτη ακόμη.

Τελικά το 1859 ο Edmond Lescarbault ισχυρίστηκε ότι είδε ένα αντικείμενο να διέρχεται μπροστά από τον Ήλιο, όπως κάνουν η Αφροδίτη και ο Ερμής, οδηγώντας τον Le Verrier να ανακοινώσει ότι η πρόβλεψή του επαληθεύτηκε και να ονομάσει τον πλανήτη «Vulcan». Ωστόσο, οι επόμενες έρευνες απέτυχαν να τον βρουν, παρά τις πολυάριθμες αναφορές για διελεύσεις του. Τέλος ο Άλμπερτ Αϊνστάιν απέδειξε ότι η ύπαρξή του ήταν περιττή, καθώς η παραμόρφωση του χώρου που προβλέπει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο πλανήτης – φάντασμα, βέβαια, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν το όνομα του χρησιμοποιήθηκε στο Star Trek και αναφέρθηκε ως ο πλανήτης καταγωγής του Spock.

Νιμπιρού: Ο πλανήτης – φάντασμα που συνδέθηκε με το τέλος του κόσμου

Η ιδέα για τον πλανήτη Νιμπιρού εμφανίστηκε το 1976 από τον Zecharia Sitchin και θεωρήθηκε η πατρίδα των αρχαίων αστροναυτών που βοήθησαν τους πρώιμους πολιτισμούς να κάνουν όλα όσα δεν μπορούσαν να εξηγήσουν οι ιστορικοί του μέσου του 20ου αιώνα, όπως η κατασκευή των πυραμίδων της Αιγύπτου. Ωστόσο, η ιδέα απορρίφθηκε αμέσως από αστρονόμους και ιστορικούς.

Αρχικά, προτάθηκε ότι ο Νιμπίρου περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του σε τροχιά πολύ πέρα από τον Ποσειδώνα. Η ιδέα της ύπαρξης του πλανήτη αναβίωσε πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν συνδέθηκε με προφητείες για το τέλος του κόσμου το 2012, με βάση εσφαλμένες αναγνώσεις του ημερολογίου των Μάγια.

Ορισμένοι από εκείνους που πίστεψαν αυτές τις ιδέες την εποχή εκείνη, δημοσίευσαν ακόμη και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός αντικειμένου που ισχυρίζονταν ότι ήταν ο Νιμπίρου και τοποθετούσε τον πλανήτη ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Ποτέ δεν υπήρξε το παραμικρό στοιχείο για την ύπαρξη αυτού του πλανήτη αλλά οι ισχυρισμοί του Zecharia Sitchin πούλησαν χιλιάδες βιβλία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ