Ανακαλύφθηκε νεκροταφείο 2.500 ετών σε αρχαία διαδρομή αγοραπωλησίας σκλάβων – Τι μαρτυρούν τα πλούσια τεχνουργήματα που βρέθηκαν στους τάφους

Μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι σε ένα σημείο που έμοιαζε με ερημικό, αλλά όπως συνειδητοποίησαν κάποτε ήταν κόμβος των καραβανιών. Αυτό που βρήκαν ήταν ένα νεκροταφείο, αλλά το μεγάλο ερώτημα ήταν για ποιο λόγο να δημιουργηθεί εκεί μια τοποθεσία ταφής νεκρών.

Χαμένα έργα αρχαίου Έλληνα μαθηματικού βρέθηκαν σε σπάνιο αραβικό χειρόγραφο – Θεωρούνταν χαμένα για αιώνες

Οι αρχαιολόγοι έκαναν έρευνες στα τραχιά και άνυδρα υψίπεδα της ερήμου Negev, στο νότιο Ισραήλ. Σε μια από τις ανασκαφές τους όμως τα μέλη της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ), αποκάλυψαν μια μαζική ταφή. Η περιοχή κοντά στον κόμβο Tlalim, πάνω στην διαδρομή που ακολουθούσαν αρχαία εμπορικά καραβάνια, μεγάλων αποστάσεων, τα οποία πιθανώς να προέρχονταν ακόμη και από την Αίγυπτο, την Φοινίκη και την Υεμένη, ήταν αρχαιολογικά χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν ήταν αρκετά αρχαίοι, χρονολογούμενοι περίπου το 500 π.Χ. Βάσει της χρονικής περιόδου και των διαδρομών που ακολουθούσαν τα εμπορικά καραβάνια, εικάζεται ότι ίσως μετέφεραν λιβάνι και σμύρνα, αλλά σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της ΙΑΑ, μπορεί να είχαν και ακόμα ένα πιο σκοτεινό εμπόρευμα: γυναίκες σκλάβες.

Ομάδα στρατιωτικών ανακάλυψε αρχαία τεχνουργήματα 2.000 ετών – Η επιχείρηση Nightingale και η «ιερή λίμνη»
Μικρές κεφαλές βελών από την Υεμένη.
Μικρές κεφαλές βελών από την Υεμένη (Φωτογραφία: Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων).

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλά συναρπαστικά και όμορφα τεχνουργήματα που ήταν θαμμένα μαζί με τους νεκρούς, ανάμεσα στα οποία, ήταν μοναδικές κεφαλές βελών που είναι γνωστό πως είχαν χρησιμοποιηθεί στην Υεμένη.

Αυτό βοήθησε τους εμπειρογνώμονες της ΙΑΑ να προσδιορίσουν τη διαδρομή των αρχαίων εμπόρων, οι οποίοι διέρχονταν από ένα εξαιρετικά έρημο τμήμα μέχρι να φτάσουν στους οικισμούς τους, στην ευρύτερη περιοχή.

Ανακαλύφθηκαν τυχαία εκατοντάδες σπάνια αρχαία νομίσματα – Τα σενάρια για την προέλευση του θησαυρού που ήταν θαμμένος εδώ και 2.000 χρόνια
Σκαραβαίος που ανακαλύφθηκε σε έναν από τους τάφους.
Σκαραβαίος που ανακαλύφθηκε σε έναν από τους τάφους (Φωτογραφία: Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων).

«Η μοναδική συγκέντρωση τεχνουργημάτων από πυριτόλιθο που αποκαλύφθηκαν στο σημείο, είναι άνευ προηγουμένου στο Ισραήλ ενώ η μόνη πηγή που είναι γνωστή σήμερα, είναι η Υεμένη και το Ομάν», λέει ο Δρ. Jacob Vardi, ειδικευμένος στα εργαλεία από πυριτόλιθο στη σελίδα του Facebook που έχει η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

«Βρήκαμε ίχνη κόκκινης ώχρας σε κάποια από τα τεχνουργήματα – μία ουσία που, στους αρχαίους πολιτισμούς, συμβόλιζε το αίμα, ενώ είχε και διακοσμητικούς σκοπούς. Η παρουσία της ώχρας στις κεφαλές των βελών μπορεί να μαρτυρά τη θρησκευτική ή τελετουργική, λατρευτική τους σημασία, γιατί αυτά είχαν ξεχωριστή αξία».

Ανακαλύφθηκε περίεργο κτίριο του 3ου αιώνα μ.Χ – Το λάθος των αρχαιολόγων και το μυστήριο που το καλύπτει

Γιατί υπήρχε το νεκροταφείο;

Οι τόσοι πολλοί τάφοι αποκαλύπτουν πολλά στην ομάδα ανασκαφών, η οποία δεν περίμενε να βρει ταφές σε ένα τόσο έρημο σημείο. Η παρουσία του νεκροταφείου, γεννά δύο εκδοχές, με την μία να είναι πιο ζοφερή και σκοτεινή από την άλλη.

Η πρώτη και πιο ισχυρή πιθανότητα, είναι πως το νεκροταφείο δημιουργήθηκε λόγω της επικινδυνότητας των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων, κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ.. Αυτό έκανε αναγκαία την ύπαρξη ενός μέρους που θα θάβονταν όσοι δεν κατάφερναν να επιβιώσουν από ένα τόσο μεγάλο ταξίδι.

Αποκαλύφθηκε το χαμένο αρχείο από αρχαίο ναό που ήταν αφιερωμένος στον «θεό κροκόδειλο» – Οι μυστηριώδεις επιστολές και οι ερωτήσεις προς το μαντείο
Εναέρια λήψη των ανασκαφών.
Εναέρια λήψη των ανασκαφών (Φωτογραφία: Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων).

Η δεύτερη πιθανότητα, είναι πως, σημειώθηκε κάποιο τραγικό συμβάν με πολλά ανθρώπινα θύματα, ενδεχομένως μια επίθεση από ληστές, από το οποίο δεν επιβίωσε κανείς.

«Οι τύμβοι δεν ανακαλύφθηκαν κοντά σε συγκεκριμένα σημεία, οικισμούς ή οχυρά που να μπορούν να εξηγήσουν την παρουσία τους, γι’ αυτό και παραμένουν μυστήριο. Μπορεί ωστόσο, να σημειωθεί ότι, βρίσκονταν σε μια κεντρική συμβολή των δρόμων που οδηγούσαν μέσα από τα υψίπεδα της Negev, στην Arava», παρατηρούν οι ερευνητές.

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι με τάφο 4.900 ετών – Το μυστήριο με τις 270.000 χάντρες που ανακαλύφθηκαν

«Όπως φαίνεται, τα ευρήματα συνδέονται με εμπόρους από τη νότια Αραβία, οι οποίοι ήταν γνωστοί για τα μεγάλα ταξίδια που έκαναν και, μεταξύ άλλων, εμπορεύονταν θυμίαμα όπως λιβάνι και σμύρνα. Όπως είναι φυσικό, τα ταξίδια αυτά διαρκούσαν για μήνες, ενώ γίνονταν υπό δυσχερείς συνθήκες, όπως το κλίμα, ο κίνδυνος επιδρομών και άλλες προκλήσεις».

Καταπληκτικά τεχνουργήματα σε σταυροδρόμια πολιτισμών

Οι κεφαλές βελών από την Υεμένη, ξεχωρίζουν ανάμεσα στα ευρήματα. Όμως, ανακαλύφθηκαν μαζί με έναν αυθεντικό θησαυρό από αρχαία δημιουργήματα με σημαντική εμπορική αξία. Τα ευρήματα ήταν απίστευτα πλούσια και αποκάλυψαν πάρα πολλές λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσαν τα αρχαία εμπορικά δίκτυα.

Ανακάλυψαν τυχαία αρχαία δομή που μοιάζει με πυραμίδα: Ήταν κρυμμένη κάτω από δέντρα – Το μυστηριώδες πρόσωπο με το ανοιχτό στόμα

«Η ανακάλυψη, είναι μοναδική και καταδεικνύει εμπορικές συναλλαγές μεγάλου βεληνεκούς ανάμεσα στη νότια και τη βόρεια Αραβία, τη Φοινίκη, την Αίγυπτο και τη νότια Ευρώπη», λένε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Δρ. Martin David Pasternak και η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Tali Erickson-Gini, σε κοινή δήλωση εκ μέρους της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

«Αποκαλύφθηκε μια πλούσια ποικιλία τεχνουργημάτων στους δύο τύμβους που αποκαλύψαμε. Τα δημιουργήματα χρονολογούνται μεταξύ του 7ου και του 5ου αιώνα π.Χ.: Είναι χάλκινα και αργυρά κοσμήματα, αλαβάστρινα τεχνουργήματα για την προετοιμασία λιβανιού, εκατοντάδες χάντρες φτιαγμένες από διαφόρων χρωμάτων πέτρες, σπάνια είδη κογχυλιών, ένα φυλαχτό στο σχήμα του Αιγύπτιου θεού Bes, αλαβάστρινα αγγεία που μετέφεραν ρητίνες θυμιάματος από τη νότια Αραβία και περισσότερα».

Ανάλυση αποκάλυψε τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων – Τα «μυστικά» που κρύβει σπήλαιο στην Αργολίδα

Είναι ξεκάθαρο πως, αυτό που ανακαλύψαμε, δεν είναι απλές ταφές, διαπίστωσαν οι δύο ειδικοί. Αυτό που βρέθηκε, σημαίνει πως, «εδώ πραγματοποιούνταν ταφικές και λατρευτικές πρακτικές», οι οποίες ίσως αναπαριστούν μια πλειάδα πνευματικών παραδόσεων και συστημάτων πίστης.

«Οι δομές και η ποικιλία των ευρημάτων αποδεικνύουν την αντίληψή μας πως, η Negev ήταν περισσότερο από ένας απλός δρόμος διεθνούς εμπορίου – πιθανώς, να ήταν σημείο συνάντησης εμπόρων και πολιτισμών», σημειώνουν οι Δρ. Pasternak και Δρ. Erickson-Gini.

Ανακαλύφθηκε αρχαία υπόγεια πόλη με πανέμορφο πέτρινο υδραγωγείο – Γιατί αποκαλείται «θησαυρός»
Αλαβάστρινο αγγείο που ανακαλύφθηκε στο νεκροταφείο.
Αλαβάστρινο αγγείο που ανακαλύφθηκε στο νεκροταφείο (Φωτογραφία: Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων).

Ενδείξεις αρχαίου εμπορίου σκλάβων

Τα περισσότερα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στο σημείο, υποδηλώνουν ότι, επρόκειτο για γυναίκες οι οποίες δεν ταξίδεψαν σε αυτό το απόμακρο σημείο με δική τους θέληση. «Είναι πιθανόν, τα αρχαία καραβάνια να έκαναν δουλεμπόριο», εξηγούν οι Δρ.Pasternak και Δρ. Erickson-Gini.

«Κείμενα γραμμένα από τους εμπόρους από την Υεμένη το δεύτερο μισό της πρώτης χιλιετίας π.Χ. (Μινωϊκή), περιγράφουν την αγοραπωλησία γυναικών, από τη Γάζα, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Μόαμπ, την Εδώμ.

Απροσδόκητη ανακάλυψη: Ήρθε στο φως άγνωστος οικισμός κοντά σε αρχαία ελληνική πόλη – Πώς ανατρέπει τις αντιλήψεις

Μία επιγραφή που ανακαλύφθηκε στην Υεμένη, απαριθμεί 30 γυναίκες που είχαν αγοραστεί στην πόλη της Γάζας. Άλλα στοιχεία που υποδηλώνουν την παρουσία γυναικών, περιλαμβάνουν ένα φυλακτό από τον αρχαίο θεό Bes, προστάτη των γυναικών και των παιδιών από το κακό».

Ανεξάρτητα από το είδος της εμπορικής δραστηριότητας που ελάμβανε χώρα στη γη του σύγχρονου Ισραήλ πριν από 2.500 χρόνια, η ανακάλυψη έχει ωθήσει τους αρχαιολόγους στην επαναξιολόγηση της σημασίας που είχε η περιοχή της ερήμου Negev, στον αρχαίο κόσμο.

Ανακαλύφθηκαν μία τεράστια συλλογή νομισμάτων και μια εβραϊκή συναγωγή σε αρχαίο χωριό που αναφέρεται στην Βίβλο – Ποια στοιχεία κάνουν μοναδικά τα ευρήματα
Τμήμα αγγείου που χρησιμοποιούσαν για την καύση λιβανιού.
Τμήμα αγγείου που χρησιμοποιούσαν για την καύση λιβανιού. (Φωτογραφία: Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων).

Σύμφωνα με τον Eli Escusido, διευθυντή της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, «η ανακάλυψη τονίζει τον κεντρικό ρόλο της Negev στην αρχαιότητα, ως διεθνούς κόμβου, κέντρου εμπορίου και συμβολής πολιτισμών».

«Η ανακάλυψη είναι μοναδική και δίνει τη δυνατότητα να αγγίξουμε μικρές, αλλά καθοριστικές στιγμές των ανθρώπων που διέσχισαν την έρημο μέσα από το σημείο αυτό, πριν από αιώνες. Η διεπιστημονική μελέτη θα μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τις πολιτιστικές και οικονομικές δυναμικές της περιοχής, πριν από χιλιάδες χρόνια».

Ανακαλύφθηκε σε αρχαία ελληνική πόλη καλούπι μάσκας 2300 ετών που απεικονίζει την Μέδουσα – Τι συμβόλιζε το μυθολογικό τέρας

Από τη στιγμή που, η ομάδα των αρχαιολόγων έχει ανοίξει μόνο δύο από τους δεκάδες τάφους, αυτό που έχουν γνωρίσει, είναι μόνο η κορυφή του «βιβλικού» παγόβουνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ