Μια μεσαιωνική νεκρόπολη ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο εργοτάξιο ενός σταθμού λεωφορείων στην αρχαία παραθαλάσσια πόλη Σωζόπολη, 35 χιλιόμετρα νότια του Μπουργκάς στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία.
Από νωρίς στις ανασκαφές διάσωσης στην περιοχή του σταθμού λεωφορείων της Σωζόπολης, ο Yavor Ivanov, επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών, και ο Dimitar Nedev, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σωζόπολη, έκαναν μερικές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.
Το στρώμα αυτό περιείχε από πάνω δύο μολυβδοσφραγίδες του 13ου αιώνα, με εικόνες αγίων και επιγραφές που αναφέρονται στην αλληλογραφία, πιθανότατα μεταξύ των μελών του υψηλού κλήρου.
«Όπως είθισται συχνά και στον σύγχρονο κόσμο, όταν ένας στενός συγγενής πεθαίνει, θάβεται στον τάφο ενός πρώην αποθανόντος μέλους της οικογένειας. Μπορεί να υπάρχει μια στρώση 10-15 ταφών ο ένας πάνω στον άλλο», εξηγεί ο Yavor Ivanov.
Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, έχουν ανακαλύψει αρκετούς σκελετούς παιδιών, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού. Μάλλον θάφτηκε πάνω από έναν από τους γονείς του.
Το μυστήριο με δομή από πέτρες
Οι ανθρώπινοι σκελετοί είναι καλοδιατηρημένοι. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, είναι τοποθετημένοι έτσι ώστε ν’ αντιμετωπίζουν τη δύση. Τα κεραμικά που ανακαλύφθηκαν χρονολογούνται από τον 11ο έως τις αρχές του 13ου αιώνα.
Εκτός από τα νομίσματα και τα κεραμικά, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακαλυφθεί ταφικά αντικείμενα. Ανακαλύφθηκαν περισσότερα σιδερένια καρφιά, αλλά δεν υπήρχε καμία ένδειξη για μια ξύλινη δομή στην οποία οδηγούνταν. Οι τάφοι είναι μέσα σε λάκκους.
Νότια του τομέα αυτού, είναι ορατή μια δομή που αποτελείται από μικρές και μεσαίες πέτρες από μπάζα. Ο σκοπός της είναι άγνωστος, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα κτίριο ή ένας δρόμος προς άλλες κατασκευές.
Η ανακάλυψη θα παράσχει μια ευρύτερη επισκόπηση της περιοχής που βρίσκεται στον ισθμό που χωρίζει τις παλιές και νέες πόλεις της Σωζόπολης. Μια εκκλησία ενιαίου κλίτους άνοιξε μπροστά από το δημοτικό κτίριο και άλλες ταφικές κατασκευές, και εκεί διεξήχθησαν μελέτες κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κύκλου νερού 2012-2013.
Το βάθος στο οποίο έχουν φτάσει οι αρχαιολόγοι στις τρέχουσες ανασκαφές είναι περίπου τρία μέτρα. Οι εκτεταμένες εργασίες αναμένεται να οδηγήσουν σε ανακάλυψη πλήθους ταφών κ στη μεσαιωνική νεκρόπολη. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να μελετήσουν τα ταφικά έθιμα των ντόπιων κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.
Στη νοτιοδυτική γωνία υπήρχε ένας μεγάλος πίθος, ο οποίος χρησιμοποιούνταν περιστασιακά για κηδείες εκτός από την αποθήκευση δημητριακών. Το σκάφος που ανακαλύφθηκε στην περιοχή ήταν άδειο, αλλά θα ελεγχθεί για οργανικά υπολείμματα.
Προβλέψεις για το μέλλον των ανασκαφών
Ο Yavor Ivanov αναφέρει ότι περαιτέρω ταφές από τον 4ο αιώνα αναμένεται να ανακαλυφθούν στον πυθμένα, σε μεγαλύτερο βάθος, και από την Ύστερη Ελληνιστική περίοδο, παρόμοιες με αυτές που ανακαλύφθηκαν κοντά κατά τη διάρκεια προηγούμενων ανασκαφών.