Όποιος χρησιμοποιεί αυτές τις 10 φράσεις στη δουλειά, δεν είναι ικανός να λύσει προβλήματα

Χωρίς να το καταλαβαίνουν, οι άνθρωποι συχνά αποκαλύπτουν πολλά για τον εαυτό τους μέσα από τα σχόλια που κάνουν. Και ο χώρος εργασίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Όσοι δεν έχουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων μπορεί να προσπαθήσουν να κρύψουν το γεγονός ότι δεν έχουν τόσο αυτοπεποίθηση όσο θέλουν να δείχνουν.

Ακολουθούν 10 φράσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος στη δουλειά εάν δεν έχει ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

  1. «Δεν είναι δουλειά μου»
  2. «Πάντα το κάναμε με αυτόν τον τρόπο»
  3. «Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει»
  4. «Αυτό είναι αδύνατο»
  5. «Θα προσπαθήσω, αλλά…»
  6. «Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μου»
  7. «Ας μείνουμε στο σχέδιο»
  8. «Δεν μπορεί κάποιος άλλος να το κάνει;»
  9. «Είναι πολύ δύσκολο»
  10. «Κανείς άλλος δεν το κάνει»

«Δεν είναι δουλειά μου»

Όταν κάποιος λέει, «Δεν είναι η δουλειά μου», κρούει το καμπανάκι ότι δεν είναι ομαδικός παίκτης και δεν συνεργάζεται σωστά με τους άλλους.

Φυσικά, αν τους ζητείται επανειλημμένα να κάνουν πράγματα εκτός του ρόλου τους και δεν αποζημιώνονται ποτέ για αυτό, είναι άλλο κεφάλαιο. Όλοι πρέπει να βάλουμε όρια.

Αλλά αν είναι μεμονωμένο και η βοήθειά τους θα εκτιμηθεί πολύ, η απροθυμία τους υποδηλώνει ότι ίσως δεν νιώθουν σίγουροι για να αναλάβουν μια εργασία εκτός της συνηθισμένης τους δουλειάς.

«Πάντα το κάναμε με αυτόν τον τρόπο»

Το καταλαβαίνω, είναι τρομακτικό. Ειδικά αν έχετε ξοδέψει χρόνια μαθαίνοντας ένα συγκεκριμένο σύστημα. Όμως, ενώ η αλλαγή μπορεί να είναι τρομακτική, μπορεί επίσης να είναι πολύ καλή.

Οι περισσότερες από τις αλλαγές που επέρχονται στο χώρο εργασίας μου βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα της εργασιακής μας εμπειρίας.

Έτσι, αν κάποιος δεν το αναγνωρίσει αυτό, μπορεί να οφείλεται στο ότι εστιάζεται μόνο στην αδυναμία του να συνεχίσει τις αλλαγές.

Αντί να βλέπουν την καινοτομία ως μια συναρπαστική πρόκληση, κρύβονται μακριά από αυτήν, προσκολλώνται στο πώς γίνονταν πάντα τα πράγματα στο παρελθόν.

«Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει»

Λοιπόν, αν κάποιος πει ότι δεν τον νοιάζει, αυτό δεν είναι ήδη καλό σημάδι.  Είναι ένα πράγμα να είσαι κακός στην επίλυση προβλημάτων , αλλά άλλο είναι να καταρρίπτεις κάθε πιθανότητα ανάμειξης ή υποστήριξης. Επειδή, σίγουρα, αν αυτό ωφελεί την εταιρεία, θα ωφελούσε και αυτόν τον εργαζόμενο;

Το παίζουν ψύχραιμοι, αλλά βαθιά μέσα τους, ανησυχούν ότι θα ζητήσετε τη βοήθειά τους και δεν θα μπορέσουν να σας προσφέρουν.

«Αυτό είναι αδύνατο»

Έχετε έναν συνάδελφο που πιστεύει ότι όλα ήταν αδύνατα; Είναι σίγουρα αρκετά απογοητευτικό, ειδικά αν δουλεύετε σαν ομάδα.

Αυτή η συμπεριφορά μειώνει το συνολικό ηθικό της ομάδας. Δείχνει ότι είναι αρκετά ανασφαλής για τις δεξιότητές του στην επίλυση προβλημάτων. Αντί να επιλέξει μια θετική προοπτική, καταφεύγει σε απόλυτες δηλώσεις όπως αυτή.

«Θα προσπαθήσω, αλλά…»

Όταν κάποιος λέει αυτή τη φράση στη δουλειά, ουσιαστικά θα σας δώσει μια δικαιολογία για το γιατί δεν θα κάνει τη δουλειά σύμφωνα με τα απαιτούμενα πρότυπα.

«Θα προσπαθήσω, αλλά δεν το έχω ξανακάνει…»

«Θα προσπαθήσω, αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα…»

Και πάλι, αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα ηττοπαθούς στάσης.

Αντί να το δουν και να αναμένουν πώς θα μπορούσε να πάει, ήδη φαντάζονται ότι θα αποτύχουν.

Και ουσιαστικά, δεν θέλουν να ανεβάζεις τις ελπίδες σου. Σχεδόν σας προειδοποιούν ότι δεν έχουν την αυτοπεποίθηση που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν προβλήματα και νέες εργασίες.

«Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μου»

Όταν κάποιος αρνείται να εμπλακεί σε ένα πρόβλημα ή να κάνει κάτι προς όφελος της συνολικής ομάδας, μπορεί να θεωρηθεί αδιάφορο ή εγωιστικό. Αλλά περισσότερες φορές, προέρχεται από την ανασφάλεια. Ειδικά αν δεν έχουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Σκεφτείτε το ως εξής: Είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να είναι ο κακός παρά για όλη την ομάδα να τους βλέπει να προσπαθούν, να παραπαίουν και να αποτυγχάνουν. Γι’ αυτό παίρνουν αυτή τη στάση – για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να κρύψουν τα νεύρα τους για να δοκιμάσουν κάτι έξω από τις συνηθισμένες τους ευθύνες.

«Ας μείνουμε στο σχέδιο»

Ίσως έχετε κάποιον συνεργάτη που μισεί να εκτρέπεται από το σχέδιο. Πάντα επιμένει ότι πρέπει να μείνετε στο αρχικό πρόγραμμα χωρίς καμία αλλαγή.

Μάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αλλαγή σε καμία μορφή.

«Δεν μπορεί κάποιος άλλος να το κάνει;»

Εάν κάποιος αποφεύγει να αναλάβει την ευθύνη, είναι συνήθως επειδή αγωνίζεται να λύσει το πρόβλημα. Όταν με προσεγγίζουν μια νέα εργασία ή ευκαιρία, τείνω να το σκέφτομαι πρώτα. Μπορώ ρεαλιστικά να κάνω καλή δουλειά με αυτό;

Οι δεξιότητές μου ή η ικανότητά μου να μάθω νέες δεξιότητες με βοηθούν να λύσω το πρόβλημα; Τις περισσότερες φορές, θα πω ναι. Υπήρχε όμως μια στιγμή που έλεγα όχι γιατί δεν είχα την τεχνογνωσία. Και μου έλειπε κυρίως η αυτοπεποίθηση.

Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος λέει αυτή τη φράση, μπορεί να μην είναι επειδή δεν θέλει να συνεισφέρει, αλλά επειδή φοβάται ότι δεν θα κάνει τόσο καλή δουλειά όσο κάποιος άλλος.

«Είναι πολύ δύσκολο»

Είναι εντάξει να πούμε ότι κάτι είναι δύσκολο. Αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να μην προσπαθήσετε καν. Το γεγονός ότι κάποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση δείχνει ότι βλέπει το πρόβλημα πολύ μεγάλο για να το αντιμετωπίσει πριν καν το αντιμετωπίσει.

Και πάλι, αυτό δείχνει μια ηττοπαθή στάση.

«Κανείς άλλος δεν το κάνει»

Και τέλος, αν κάποιος στη δουλειά μετράει την προσπάθειά του με βάση το τι κάνουν όλοι οι άλλοι, μπορεί να μην έχει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Αντί να προσπαθούν να αμφισβητήσουν τον εαυτό τους και να προλάβουν τους υπόλοιπους, είναι πολύ χαρούμενοι που μένουν σε ένα μέρος, χωρίς να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους.

Αυτό δείχνει έλλειψη ανθεκτικότητας, αλλά και έλλειψη επιθυμίας να βελτιώσουν τον εαυτό τους.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ