Αν δείχνετε ζήλια στην σχέση σας πείτε «αντίο» σε αυτές τις 10 συμπεριφορές

Η ζήλια μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο συναίσθημα για να το διαχειριστείτε. Ωστόσο εάν βλέπετε ότι έχετε συμπεριφορές που δείχνουν φθόνο προς τον σύντροφο σας ή ότι εξαρτάστε από εκείνον τότε ήρθε η ώρα να τις αποβάλλετε.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν εξαρτάστε από τον σύντροφο σας γίνεστε τοξικοί. Αναπτύσσετε συμπεριφορές που καταπιέζουν τον σύντροφο σας και πολλές φορές μπορεί να παραβιάζουν τα όρια του.

Παρακάτω θα διαβάσετε τις 10 συμπεριφορές που πρέπει να αποχαιρετήσετε εάν νιώθετε ζήλια στην σχέση σας.

Βλέπετε τους πάντες ως απειλή για τη σχέση σας

  • Κατηγορείτε τον σύντροφό σας χωρίς αποδείξεις
  • Θέλετε ο σύντροφος σας να ασχολείται συνεχώς με τις ανασφάλειές σας
  • Ψάχνετε συνέχεια τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Κατασκοπεύετε το τηλέφωνο του συντρόφου σας
  • Βλέπετε τους πάντες ως απειλή για τη σχέση σας
  • Τσακώνεστε για να τραβήξετε την προσοχή του
  • Δεν έχετε ζωή εκτός της σχέσης σας
  • Αγνοείτε τα όρια του συντρόφου σας
  • Χειραγωγείτε συναισθηματικά τον σύντροφο σας
  • Δεν εντοπίζετε τη βασική αιτία της ζήλιας σας

Κατηγορείτε τον σύντροφό σας χωρίς αποδείξεις

Αν θέλετε να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη στη σχέση σας, να μειώσετε την εξάρτηση και την ζήλια, κάντε μία προσπάθεια να μην κατηγορείτε τον σύντροφό σας χωρίς αποδείξεις. Αν σας κατηγορούσαν ξαφνικά για απιστία χωρίς καμία απόδειξη, εσείς θα νιώθατε καλά;

Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ωραίο συναίσθημα να σας κατηγορούν άδικα. Ειδικά αν αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά. Αν ο σύντροφος σας έχει πειστεί ότι φταίτε τότε ίσως να μην θέλετε καν να μπείτε στον κόπο να αποδείξετε την αθωότητά σας.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να είμαστε αντικειμενικοί όταν πρόκειται για την αγάπη, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Δεν μπορούμε απλά να κατηγορούμε τον σύντροφο μας για απιστία χωρίς λόγο και αιτία. Στο τέλος θα κουραστεί να προσπαθεί να σας αποδείξει ότι είναι πιστός.

Θέλετε ο σύντροφος σας να ασχολείται συνεχώς με τις ανασφάλειές σας

Αν θέλετε να μειώσετε την εξάρτηση και την ζήλια πρέπει να καταλάβετε ότι ο σύντροφος σας δεν είναι το συναισθηματικό μαξιλάρι σας. Δεν είναι ο ψυχοθεραπευτής σας.

Όσο κι αν κάποιος σας αγαπάει, αυτό δεν σας δίνει το δικαίωμα να τον πληγώνετε. Δεν σας δίνει το δικαίωμα να προβάλλετε τις ανασφάλειές σας σε αυτόν. Αν εσείς οι ίδιοι δεν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας μην περιμένετε από τον σύντροφο σας να βοηθήσει να νιώσετε καλά.

Ψάχνετε συνέχεια τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ψάχνετε εμμονικά ποιον ακολουθεί στο διαδίκτυο, ποιος τον ακολουθεί, ποιες αναρτήσεις του αρέσουν, τι δημοσιεύει, ποιος είναι φίλος του κ.λπ. Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα. Δεν είναι κακό να παρακολουθείτε την παρουσία του συντρόφου σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν προσπαθείτε να βρείτε λάθη στην συμπεριφορά του.

Είναι ανησυχητικό όταν δεν τον εμπιστεύεστε αρκετά ώστε να τον αφήσετε να εκφραστεί. Αν πραγματικά δεν μπορείτε να του δείξετε εμπιστοσύνη τότε χρειάζεται να σκεφτείτε: Αν είστε δυστυχισμένοι γιατί παραμένετε ακόμα σε αυτή την σχέση;

Κατασκοπεύετε το τηλέφωνο του συντρόφου σας

Εδώ οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Είναι αποδεκτό ή όχι να βλέπετε το κινητό τηλέφωνο του συντρόφου σας; Κάποιοι το δέχονται και κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται αμυντικοί, ενώ άλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κοιτάζει ο σύντροφος τους το τηλέφωνο τους.

Που δημιουργείται λοιπόν το πρόβλημα; Το κρίσιμο σημείο είναι εάν έχετε ή όχι την συγκατάθεση του συντρόφου σας για να δείτε το κινητό του. Χωρίς συγκατάθεση πρόκειται για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Αν θέλετε να χτίσετε εμπιστοσύνη στην σχέση σας τότε πρέπει να σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή του συντρόφου σας.

Βλέπετε τους πάντες ως απειλή για τη σχέση σας

Όλοι οι άλλοι είναι απασχολημένοι προσπαθώντας να επικεντρωθούν στη ζωή τους. Κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση σας εκτός αν είστε διάσημοι. Φυσικά δεν αποκλείεται να έχετε στο περιβάλλον σας άτομα που έχουν βάλει στο μάτι τον σύντροφο σας. Ωστόσο δεν μπορείτε να ζείτε σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον και να γίνεστε καχύποπτοι ότι οι άλλοι θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν τη σχέση σας.

Δεν έχετε ζωή εκτός της σχέσης σας

Εάν θέλετε να είστε μαζί με τον σύντροφό σας κάθε λεπτό της μέρας τότε αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό για την σχέση σας. Φυσικά η σχέση σας είναι προτεραιότητα. Δεν πρέπει, όμως, να αποτελεί την μοναδική ταυτότητα σας.

Γίνεται ανησυχητικό όταν στηρίζεστε αποκλειστικά σε μία ερωτική σχέση. Τότε αυξάνεται και η συναισθηματική πίεση. Τι θα γίνει αν τελειώσει; Τι θα συμβεί τότε; Αν θέλετε να σταματήσετε να είστε εξαρτημένοι από τον σύντροφο σας και ζηλιάρηδες, διευρύνετε τον τομέα των κοινωνικών επαφών σας. γείτε έξω, συναντήστε τους φίλους σας ή αποκτήστε ένα νέο χόμπι. Στρέψτε την προσοχή σας σε άλλες ασχολίες εκτός της σχέσης σας.

Τσακώνεστε για να τραβήξετε την προσοχή του

Το να τσακώνεστε για να τραβήξετε την προσοχή του συντρόφου σας είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Είναι τοξικό και ανθυγιεινό. Και είναι τελικά καλό αυτό το είδος της προσοχής;

Φυσικά και όχι. Θα μπορούσε να γίνει ένας φαύλος κύκλος στον οποίο βρίσκετε ευχαρίστηση να τραβάτε την προσοχή του με κάθε τρόπο. Θα μπορούσατε να κλιμακώσετε την κατάσταση και να υιοθετήσετε μία πιο εξωφρενική συμπεριφορά μόνο και μόνο για να πάρετε μια αντίδραση από τον σύντροφο σας. Είναι αυτό τελικά αγάπη ή απλά μια έκφραση της εξάρτησης σας από τον σύντροφο σας;

Αγνοείτε τα όρια του συντρόφου σας

Γνωρίζετε τα όρια του συντρόφου σας; Γνωρίζετε εσείς τα δικά σας; Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα όριά τους μέχρι να τα ξεπεράσουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε συνεχώς ο ένας τον άλλον.

Δεν μπορείτε απλώς να πιέζετε συνεχώς τα όρια και να περιμένετε ότι δεν θα υπάρξει αντίκτυπος στην σχέση σας. Ο σεβασμός είναι η ελάχιστη προϋπόθεση σε μια σχέση. Εξασκηθείτε συχνά σε αυτόν.

Χειραγωγείτε συναισθηματικά τον σύντροφο σας

Η συναισθηματική χειραγώγηση είναι το σημείο όπου η αγάπη, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός τελειώνουν. «Αν με αγαπάς, θα έπρεπε να…» είναι μια από τις κλασικές χειριστικές ατάκες. Είναι καταναγκαστική και προσφέρει ένα τελεσίγραφο αλλά όχι με άμεσο τρόπο. Είναι περισσότερο μια συγκεκαλυμμένη απειλή που παρουσιάζεται ως ρομαντισμός. Αν θέλετε να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη στη σχέση σας, αποφύγετε να καταφεύγετε σε συναισθηματική χειραγώγηση.

Δεν εντοπίζετε τη βασική αιτία της ζήλιας σας

Πρέπει να εντοπίσετε τη βασική αιτία της ζήλιας σας. Δεν γίνεται να προσπαθήσετε να σταματήσετε να ζηλεύετε όταν δεν έχετε βρει την αιτία που την πυροδοτεί. Είναι κάτι που κάνει ο σύντροφός σας; Είναι ο τρόπος που σας κάνει να νιώθετε μια συγκεκριμένη ενέργεια ή αντίδραση; Μήπως σας θυμίζει κάποιον άλλον;

Σκεφτείτε το για να μάθετε τι είναι αυτό που σας δημιουργεί αισθήματα ζήλιας. Στη συνέχεια καθορίστε αν αυτό είναι κάτι για το οποίο είστε έτοιμοι να δουλέψετε προκειμένου να θεραπευτείτε. Αν δεν είστε έτοιμοι να θεραπευτείτε, κανείς δεν μπορεί να σας αναγκάσει να το κάνετε. Είναι στο χέρι σας να είστε αντικειμενικοί με τις πράξεις σας. Από εσάς εξαρτάται αν θέλετε να ζητήσετε βοήθεια. Από εσάς εξαρτάται να προχωρήσετε μπροστά.

Να είστε υπομονετικοί

Εάν έχετε κάποια ή περισσότερες από τις παραπάνω συμπεριφορές δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε. Το να επιλέξετε να δουλέψετε με τον εαυτό σας είναι κάτι αξιοθαύμαστο. Ίσως τελικά να έχετε παρατηρήσει ανθυγιεινά μοτίβα στις σχέσεις σας. Μην ξεχνάτε να είστε υπομονετικοί με τους εαυτούς σας.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αξίζετε μια υγιή σχέση. Αξίζετε το είδος της αγάπης όπου δεν θα νιώθετε ότι θα σας την πάρουν ανά πάσα στιγμή. Αξίζετε την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στη σχέση σας. Αξίζετε έναν σύντροφο που ενθαρρύνει αυτά τα συναισθήματα και από εσάς.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ