Ζούμε επιτέλους σε μία εποχή όπου η ψυχική υγεία έχει την προσοχή και τη σημασία που της αναλογεί. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντική η κατανόηση της επίδρασης του παρελθόντος, ειδικά της παιδικής ηλικίας, στις ζωές μας σήμερα. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις συντροφικές σχέσεις. Συχνά, οι δυσκολίες που έχει βιώσει κάποιος ως παιδί μπορεί να εκφράζονται αργότερα στη ζωή, δυσχεραίνοντας τις συντροφικές σχέσεις.
Έχουν παρατηρηθεί 7 χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σύντροφός σας εξακολουθεί να υφίσταται τις επιδράσεις από τις εμπειρίες της δύσκολης παιδικής του ηλικίας.
7 σημάδια που μαρτυρούν ότι η δύσκολη παιδική ηλικία του συντρόφου σας, επηρεάζει τη σχέση σας σήμερα
- Ζητήματα εμπιστοσύνης
- Μπορεί να είναι συναισθηματικά απόμακροι
- Δυσκολεύονται να εκφράσουν την αγάπη τους
- Έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης
- Είναι υπερβολικά ανεξάρτητοι
- Έχουν φόβο εγκατάλειψης
- Μπορεί να είναι εκπληκτικά ανθεκτικοί
Η κατανόηση των χαρακτηριστικών ενδείξεων μπορεί να συμβάλλει στην από κοινού προσπάθεια να στηρίξετε τον σύντροφό σας και να βελτιώσετε τη σχέση σας.
Ζητήματα εμπιστοσύνης
Μπορεί να σας έχει τύχει ο σύντροφος σας, να δείχνει ότι δυσκολεύεται να βασιστεί επάνω σας, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα ζητήματα. Αν και μοιάζει ανεξήγητο, είναι μία συμπεριφορά που εξηγείται, αν καταλάβετε τις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας. Αν βίωσαν δύσκολη παιδική ηλικία, η εμπιστοσύνη τους έχει σπάσει πολλές φορές. Είναι πολύ συχνό, τα άτομα που έχουν βιώσει δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας να μην μπορούν να εμπιστευτούν εύκολα τους άλλους.
Τα άτομα αυτά, έχουν απογοητευτεί πολλές φορές από σημαντικούς ανθρώπους της οικογένειάς τους οι οποίοι θα έπρεπε να τους στηρίζουν. Για τον λόγο αυτό τώρα, δυσκολεύονται να δείξουν εμπιστοσύνη σ’ οποιονδήποτε άλλο. Η συμπεριφορά τους αυτή όμως, δεν έχει να κάνει μ’ εσάς. Είτε το πιστεύτε είτε όχι, έχει μείνει ως φόβος από τότε που ήταν παιδιά. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται υπομονή και κατανόηση. Η δημιουργία εμπιστοσύνης είναι μία χρονοβόρα διαδικασία ειδικά σ’ έναν άνθρωπο με τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.
Μπορεί να είναι συναισθηματικά απόμακροι
Αν ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά απόμακρος, ακόμη και στις πιο προσωπικές στιγμές, νιώθετε σαν να κρατούν πάντα ένα κομμάτι του εαυτού τους που δεν αποκαλύπτουν και δεν θέλουν να μοιραστούν. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να σας μπερδέψει, αφού, η εγγύτητα είναι το παν στις συντροφικές σχέσεις. Αν παρατηρήσετε, μπορεί να καταλάβετε ότι υπάρχει κάποια υποκείμενη εξήγηση. Για τους ανθρώπους που βίωσαν δύσκολη παιδική ηλικία, η συναισθηματική απόσταση είναι ένας μηχανισμός άμυνας.
Παρά το γεγονός ότι τρέφουν το ίδιο βαθιά αισθήματα, όπως όλοι οι άλλοι, έχουν μάθει να τα καταπιέζουν και να τα κρύβουν, στην προσπάθεια να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι αυτοί παρατηρούν αδιάλειπτα τα συναισθήματά τους, επιλέγουν όμως, να μην τα εκφράσουν.
Ο λόγος είναι επειδή έχουν μάθει ότι, η έκφραση των συναισθημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε ευαλωτότητα, η οποία στο παρελθόν είχε γίνει αιτία για ψυχικό πόνο ή απογοήτευση. Αν αυτό ισχύει στη σχέση σας, απαιτείται υπομονή και ενσυναίσθηση. Με τον καιρό ο σύντροφός σας θα καταφέρει να χαλαρώσει τις άμυνές του και να σας δείξει την πιο συναισθηματική και ευαίσθητη πλευρά του.
Δυσκολεύονται να εκφράσουν την αγάπη τους
Όσο και αν μοιάζει παράδοξο, άνθρωποι που βίωσαν δύσκολα παιδικά χρόνια μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν την αγάπη τους. Ένα παιδί που έχει μεγαλώσει σε ταραχώδες περιβάλλον, μπορεί να μην έχει εισπράξει αγάπη ή στοργή σε τακτική βάση, που είναι αναγκαία για τη συναισθηματική ολοκλήρωση.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, το παιδί μαθαίνει να επιβιώνει και όχι να εξελίσσεται και να ικανοποιείται στις συναισθηματικές του σχέσεις. Η ίδια συμπεριφορά εξακολουθεί να εκφράζεται και στην ενήλικη ζωή. Να θυμάστε ότι, αυτή η δυσκολία στην έκφραση δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνονται αγάπη, συχνά μάλιστα, η αγάπη τους είναι πολύ βαθιά. Η εκδήλωσή της όμως, είναι ένα μεγάλο εμπόδιο γι’ αυτούς. Μοιάζει σαν να πρέπει να επικοινωνήσουν σε μία γλώσσα που ποτέ δεν έμαθαν να μιλούν.
Αν έχετε σχέση μ’ έναν άνθρωπο που βίωσε δύσκολη παιδική ηλικία, είναι απαραίτητο να καταλάβετε ότι ο άνθρωπός σας έχει σε λειτουργία ακόμη τους μηχανισμούς επιβίωσης που τον βοήθησαν κατά το παρελθόν. Χωρίς να σας απασχολούν τα κοινωνικά κλισέ, προσπαθήστε να δημιουργήσετε τις συνθήκες που θα δημιουργήσουν στον σύντροφό σας ασφάλεια ώστε να νιώσει ότι τον αποδέχονται και τον αγαπούν. Έτσι, θα τον βοηθήσετε να εκδηλώσει την αγάπη του με μοναδικό τρόπο.
Έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης
Αν ο σύντροφός σας είχε μία δύσκολη παιδική ηλικία, μπορεί να τον χαρακτηρίζει ένα έντονο αίσθημα ευθύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά έπρεπε ν’ αναλάβουν ευθύνες δυσανάλογες με την παιδική τους ηλικία, όπως η φροντίδα ενός μικρότερου αδερφού ή δουλειές του σπιτιού. Στο επίπεδο της σχέσης, το αίσθημα αυτό εκφράζεται ως επιθυμία να φροντίζουν για τα πάντα, συχνά στο σημείο όπου αδυνατούν να χαλαρώσουν ή να στηριχθούν στον σύντροφό τους.
Οι άνθρωποι που βίωσαν δύσκολη παιδική ηλικία, μπορεί να επιμένουν ότι πρέπει να διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου τα οικονομικά και κάθε είδους απόφαση. Το να μην έχουν τον πλήρη έλεγχο τους προκαλεί ανησυχία. Ενώ το αίσθημα εμπιστοσύνης μπορεί να είναι δύναμη, την ίδια στιγμή μπορεί να είναι και βάρος. Αν αναγνωρίζετε ότι η αίσθηση της ευθύνης είναι ένα κατάλοιπο της δύσκολης παιδικής ηλικίας του συντρόφου σας, θα μπορέσετε να βελτιώσετε τη συναισθηματική του κατάσταση, βοηθώντας τον να νιώσει καλύτερα. Προκειμένου να γίνει αυτό, χρειάζεται να επιδιώξετε μία ισορροπία στην ανάληψη των ευθυνών και τη λήψη των αποφάσεων στη σχέση.
Είναι υπερβολικά ανεξάρτητοι
Ενήλικες που, ως παιδιά έπρεπε να φροντίζουν τον εαυτό τους μόνοι τους, έχουν αναπτύξει ισχυρό αίσθημα ανεξαρτησίας και αυτονομίας. Με την κατάλληλη προσέγγιση αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι περισσότερο θετικό και να βοηθήσει συνολικά τη σχέση σας. Αν ο σύντροφός σας μεγάλωσε σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον, έχει μάθει ότι η μόνη του επιλογή είναι να βασίζεται στον εαυτό του. Όσο και αν η αυτονομία είναι ένα αξιοθαύμαστο γνώρισμα, μπορεί ορισμένες φορές να δυσχεράνει την ικανότητά του να ζητήσει ή να αποδεχτεί τη βοήθειά σας στη σχέση.
Μπορεί ακόμη, να θεωρεί ότι η αποδοχή στήριξης, είναι σημάδι που μαρτυρά την αδυναμία του ή την ανικανότητά του. Είναι ενδιαφέρον πως, οι άνθρωποι με έντονη αυτονομία μπορεί να δυσκολεύονται να διαμορφώσουν βαθιές, συναισθηματικές σχέσεις, σαν να είναι διαρκώς σε άμυνα. Στην ψυχολογία, αυτό το γνώρισμα ονομάζεται υπερβολική ανεξαρτησία. Δυστυχώς, αυτή μπορεί ν’ αποτελέσει εμπόδια στην εγγύτητα και την αμοιβαία υποστήριξη που είναι απαραίτητα στοιχεία σε μία σχέση.
Έχουν φόβο εγκατάλειψης
Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε σε περιβάλλον συναισθηματικής αστάθειας ή παραμέλησης, μπορεί να έχει αναπτύξει έναν βαθιά ριζωμένο φόβο εγκατάλειψης, τον οποίο κουβαλά στις ενήλικες σχέσεις. Είναι σαν να περιμένουν ανά πάσα στιγμή, πότε θα τους εγκαταλείψουν, και θα μείνουν πάλι ολομόναχοι, όπως συνέβαινε στα ευαίσθητα παιδικά τους χρόνια. Μπορεί ένας σύντροφος με φόβο εγκατάλειψης ν’ αντιδρά υπερβολικά ακόμη και στην ανάγκη του άλλου συντρόφου για λίγο προσωπικό χώρο.
Η συμπεριφορά αυτή δεν προέρχεται από τον άλλον σύντροφο αλλά έχει τις ρίζες της στους φόβους που ο άνθρωπος απέκτησε στην παιδική του ηλικία. Στο υποσυνείδητό τους έχει χαραχτεί η πεποίθηση ότι «όσοι σ’ αγαπούν, θα σ’ εγκαταλείπουν». Ο φόβος της εγκατάλειψης μπορεί να εκφράζεται με διάφορους τρόπους, όπως, υπερβολική προσκόλληση, διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση ή ακόμη, μπορεί να διώχνουν τον σύντροφο, θέλοντας να δουν τι θα κάνουν, αν τελικά θα τους εγκαταλείψουν. Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά αυτή είναι το αποτέλεσμα του παιδικού τους τραύματος, και όχι της έλλειψης αγάπης ή εμπιστοσύνης στον σύντροφο.
Μπορεί να είναι εκπληκτικά ανθεκτικοί
Η ανθεκτικότητα είναι ένα αξιέπαινο γνώρισμα, και έτσι σπάνια το συνδέουμε με μία δύσκολη παιδική ηλικία. Πράγματι, η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η καλή πλευρά των δυσκολιών που έχουν βιώσει κάποιοι άνθρωποι ως παιδιά. Έχουν αναπτύξει την ικανότητα να επανέρχονται μετά από κάθε δυσκολία και αναποδιά, σε καταπληκτικό βαθμό.
Στο επίπεδο της σχέσης, η ψυχική ανθεκτικότητα είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ θετικό στοιχείο, διαμορφώνοντάς τους ως συντρόφους που μπορούν ν’ αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες και τις αναποδιές της ζωής. Αν και διαμορφώθηκε ως μηχανισμός προστασίας μετά από τραύμα, είναι μία δεξιότητα που την τελειοποίησαν και μπορούν ν’ αξιοποιούν στις συντροφικές σχέσεις. Παραμένει ωστόσο σημαντικό, να μπορέσετε να δείτε το υποκείμενο τραύμα του συντρόφου, το οποίο τον οδήγησε στην ανάπτυξη της ψυχικής του ανθεκτικότητας.
Tip: Aνθεκτικότητα και στοργή τα “κλειδιά” για την υπέρβαση της δύσκολης παιδικής ηλικίας
Τώρα που πλέον γνωρίζετε ότι οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορούν να διαμορφώσουν καθοριστικά τις συμπεριφορές των ανθρώπων, καταλαβαίνετε την επίδρασή τους στις συντροφικές σχέσεις. Η κατανόηση αυτή σας προσφέρει την μοναδική ευκαιρία να εξελιχθείτε μαζί με τον σύντροφό σας. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπετε τον σύντροφό σας ν’ αξιοποιεί τη δύναμη και την ψυχική του ανθεκτικότητα για να υπερβεί τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Η εμπειρία τους, έχει αποδείξει ότι έχουν επιμονή, ενσυναίσθηση και την μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης και της υποστήριξης. Είναι όμως εξίσου σημαντικό ν’ αναγνωρίσετε ότι η υπέρβαση και η θεραπεία, είναι μία ασταμάτητη διεργασία που απαιτεί υπομονή, κατανόηση και συχνά, επαγγελματική καθοδήγηση.