9 τρόποι που επηρεάζει τις ενήλικες σχέσεις μία δυστυχισμένη παιδική ηλικία

Πάντα λέμε ότι πρέπει να αφήνουν πίσω το παρελθόν και να επενδύουμε στο παρών και το μέλλον μας.

Ωστόσο είτε μας αρέσει είτε όχι, το παρελθόν αφήνει τα αποτυπώματα στην συμπεριφορά μας και διαμορφώνει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις σχέσεις ως ενήλικες. Έτσι, αν η παιδική σας ηλικία δεν ήταν γεμάτη ουράνια τόξα και γλειφιτζούρια, μπορεί να σας άφησε δύσκολα συναισθήματα και συμπεριφορές που εξακολουθούν να εμφανίζονται στις σχέσεις που κάνετε ως ενήλικες.

Παρακάτω θα διαβάσετε 9 τρόπους με τους οποίους μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις που κάνετε ως ενήλικες.

9 τρόποι που επηρεάζει τις ενήλικες σχέσεις μία δυστυχισμένη παιδική ηλικία

  • Πάντα νιώθετε ότι κάτι λείπει
  • Έχετε φόβο εγκατάλειψης
  • Δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τους άλλους
  • Έχετε προβλήματα με τα όρια
  • Έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Ανήκετε στον ανασφαλή τύπο προσκόλλησης
  • Επηρεάζει το στυλ επικοινωνίας σας
  • Σας ελκύουν καταστροφικές σχέσεις
  • Επιδιώκετε ενεργά να είστε σε μια υγιή σχέση

Πάντα νιώθετε ότι κάτι λείπει

Η παιδική ηλικία είναι το στάδιο της ζωής που διαμορφώνουμε την ταυτότητά μας. Εάν είχατε μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία, είναι λογικό να έχετε βιώσει κάποιο επίπεδο αγωνίας. Δυστυχώς, αντί τα αναπτυξιακά σας στάδια να εκτυλίσσονται φυσικά και με υγεία ίσως χρειάστηκε να χάσετε μερικά βήματα μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσετε αυτήν την αγωνία.

Για παράδειγμα, ένα παιδί που έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλές συγκρούσεις στο σπίτι μπορεί να αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά για να επιβιώσει. Μπορεί να παρουσιάσει μια εκδοχή του εαυτού του στην οποία όλα φαίνονται καλά και σταθερά, όπως να αριστεύει στο σχολείο. Έτσι αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο.

Το θέμα είναι ότι εκείνο το τμήμα του εαυτού τους, το φοβισμένο και δυστυχισμένο παιδί, παραμένει εκεί. Περιμένει πάντα για κάποιου είδους λύση. Οι άνθρωποι αυτοί στις ενήλικες σχέσεις τους, συνεχίζουν να νιώθουν ότι κάτι τους λείπει. Ακόμα κι αν έχουν τον πιο τέλειο σύντροφο στον κόσμο, ακόμα κι αν έχουν χτίσει μια ζωή που είναι ασφαλής και σταθερή πάντα κάτι λείπει.

Αυτό το κομμάτι που αισθάνονται ότι λείπει σχετίζεται με την αίσθηση της ταυτότητάς τους. Οπότε αν δεν επιλυθούν αυτά τα προβλήματα από την παιδική ηλικία αυτό το αίσθημα θα παραμείνει.

Έχετε φόβο εγκατάλειψης

Είναι ένα αρκετά κοινό στοιχείο των ανθρώπων που είχαν δύσκολη παιδική ηλικία και κατέληξαν να μην βλέπουν τον έναν από τους δύο γονείς. Μπορεί να μεγάλωσαν με αγάπη από τους παππούδες και τον έναν γονιό. Ωστόσο τα παιδιά αυτά μπορεί να έχουν φόβο εγκατάλειψης, τον οποίο δεν συνειδητοποιούν ως ενήλικες.

Σε αυτή την περίπτωση θα αποφεύγουν να δεσμευτούν πολύ και θα σαμποτάρουν τις σχέσεις τους. Θα προτιμούν να είναι αυτοί που χωρίζουν τον σύντροφο τους ή δεν θα του δείξουν ποτέ ότι είναι ευάλωτοι. Προσπαθούν να προλάβουν να φύγουν εκείνοι πρώτοι πριν οι άλλοι τους εγκαταλείψουν.

Γιατί; Επειδή νιώθουν σίγουροι ότι είτε θα τους απορρίψουν όταν δουν ποιοι πραγματικά είναι, είτε θα έφευγαν ούτως ή άλλως μετά από λίγο. Εάν αυτό σας φαίνεται γνωστό, ίσως είναι καιρός να ξεπεράσετε αυτόν τον φόβο. Ωστόσο, για να φτάσετε εκεί, θα πρέπει πρώτα να μάθετε να εμπιστεύεστε τους ανθρώπους.

Δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τους άλλους

Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Οι άνθρωποι που είχαν μια σκληρή παιδική ηλικία πληγώθηκαν περισσότερες από μία φορές. Ίσως πάρα πολλές φορές. Σύμφωνα με το PsychCentral, «ως ενήλικες δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους γύρω μας επειδή, ιστορικά, αυτοί που ήταν οι πιο κοντινοί μας δεν κάλυπταν τις ανάγκες μας όταν το χρειαζόμασταν περισσότερο».

Σίγουρα αν το προσπαθήσετε θα σας πάρει χρόνο για να αρχίσετε να εμπιστεύεστε τους άλλους. Μόλις το κάνετε θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να δημιουργείτε πιο βαθιές και γνήσιες σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Έχετε προβλήματα με τα όρια

Λέτε συχνά «ναι» αν και θέλετε πραγματικά να πείτε «όχι»; Βρίσκεστε σε καταστάσεις στις κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το τι θέλετε εσείς; Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δυσκολεύεστε να θέσετε όρια. Αυτή είναι μια δεξιότητα με την οποία δυσκολεύονται πολλοί άνθρωποι που είχαν δυστυχισμένη παιδική ηλικία.

Όταν οι άνθρωποι σας παραμελούν ή παραμερίζουν τις επιθυμίες σας τότε μπορεί να θεωρήσατε ως παιδί ότι τα όριά σας δεν είχαν σημασία. Ως ενήλικες, αυτό συχνά σημαίνει ότι δεν μπορείτε εύκολα να ξεχωρίσετε τι είναι υγιές και τι όχι στις σχέσεις. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο να πιάνετε τον εαυτό σας να ανέχεται μία τρομερά άσχημη συμπεριφορά από τον σύντροφο σας ή ακόμη και να δικαιολογείτε αυτή την συμπεριφορά.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το αλλάξετε αυτό. Ξεκινήστε με το να λέτε «όχι» σε μικρότερης σημασίας ζητήματα και για απλά πράγματα και σταδιακά προχωρήστε σε πιο σοβαρά θέματα. Γίνεται πιο εύκολο με την εξάσκηση.

Έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση

Συνήθως η αδυναμία καθορισμού ορίων και η χαμηλή αυτοεκτίμηση πηγαίνουν μαζί. Η παιδική ηλικία είναι η εποχή που αναπτύσσουμε την αίσθηση του εαυτού μας. Έτσι η επιστήμη δείχνει ότι το συναισθηματικό τραύμα στην παιδική ηλικία συνδέεται άμεσα με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Εάν ως παιδί έπρεπε να υποστείτε παραμέληση, κακοποίηση ή σας αγνοούσαν και σας εκφόβιζαν τότε το μήνυμα που λαμβάνατε ήταν ότι δεν είστε σημαντικοί. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό μπορεί να είναι ένα μήνυμα που εξακολουθείτε να κουβαλάτε ως ενήλικες μέχρι σήμερα. Κάτι που θα μπορούσε να σας οδηγήσει στο να περιμένετε όσα «ψίχουλα» μπορούν να σας δώσουν οι άλλοι άνθρωποι. Ξεκινήστε να λέτε όχι. Κυρίως ξεκινήστε να λέτε όχι σε ανθρώπους που δεν σας φέρονται σωστά.

Ανήκετε στον ανασφαλή τύπο προσκόλλησης

Τώρα ας εξετάσουμε λίγο τους τύπους προσκόλλησης και πώς ξεκινούν όλα από την παιδική σας ηλικία. Η θεωρία της προσκόλλησης εξηγεί τις σχέσεις και τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Με λίγα λόγια, δηλώνει ότι οι πρώιμοι δεσμοί με τους γονείς μας, επηρεάζουν τις σχέσεις που θα έχουμε σε όλη τη ζωή μας.

Οι τύποι προσκόλλησης είναι οι εξής σχηματικά:

Ευτυχισμένη παιδική ηλικία = Ασφαλής Προσκόλληση = μεγαλύτερες πιθανότητες για ευτυχισμένες σχέσεις
Δυστυχισμένη παιδική ηλικία = Ανασφαλής Προσκόλληση = μεγαλύτερη πιθανότητα δυσλειτουργικών σχέσεων

Η ανασφαλής προσκόλληση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:

Αποφευκτικός: Δεν θέλετε να εξαρτάστε από κανέναν
Φοβισμένος/Αποφευκτικός: Θέλετε οικειότητα αλλά επίσης δεν θέλετε να εμπιστεύεστε ή να εξαρτάστε από κανέναν
Ανήσυχος: Έχετε φόβο εγκατάλειψης και τείνετε να είστε προσκολλημένοι, απαιτητικοί και χρειάζεστε πάντα επιβεβαίωση στις σχέσεις

Να θυμάστε ότι ένας ανασφαλής τύπος προσκόλλησης δεν είναι ισόβια κάθειρξη. Αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε τον δικό σας και πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης.

Επηρεάζει το στυλ επικοινωνίας σας

Ακόμη και ο τρόπος που επικοινωνείτε μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δυστυχισμένης παιδικής σας ηλικίας. Αν το μόνο που είχατε δει ποτέ ως παιδί ήταν άνθρωποι να φωνάζουν σε εσάς και να φωνάζουν ο ένας στον άλλο, τότε πιθανότατα μεγαλώσατε νομίζοντας ότι αυτό ήταν φυσιολογικό.

Επιπλέον εάν είχατε γονείς που συνεχώς έβαζαν τα προβλήματά τους κάτω από το χαλί, πιθανότατα είδατε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να «επιλύσετε» τις συγκρούσεις. Ως ενήλικας, μπορεί να επικοινωνείτε και εσείς με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή είτε να είστε ξεκάθαρα επιθετικοί είτε να έχετε παθητικο- επιθετική στάση σε μία σύγκρουση.

Σας ελκύουν καταστροφικές σχέσεις

Ίσως για κάποιο περίεργο λόγο, πιάνετε τον εαυτό σας να προσελκύει και να μείνει με συντρόφους που δεν είναι καλοί για εσάς; Αυτό θα μπορούσε να οφείλετε σε άλυτο παιδικό τραύμα, σύμφωνα με ψυχολόγους.

Επιδιώκετε ενεργά να είστε σε μια υγιή σχέση

Αυτό είναι σωστό, μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία δεν έχει πάντα ένα δυστυχισμένο τέλος. Μπορείτε να δείτε που υστερούσαν οι γονείς σας και να αποφασίσετε να μάθετε από το λάθη τους. Ως ενήλικες προσπαθείτε να έχει καλές και υγιείς σχέσεις και γι’ αυτό χρειάζεστε μεγάλη αυτογνωσία.

Δεν χρειάζεται να σας καθορίζει

Μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία μπορεί να σας έκανε να ξεκινήσετε στην ζωή με λάθος κατεύθυνση. Αλλά δεν είναι θανατική καταδίκη. Με επίγνωση, προσπάθεια και μερικές φορές την καθοδήγηση ενός ψυχολόγου μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο. Μπορείτε να χτίσετε μια ζωή που αντικατοπτρίζει αυτό που θέλετε να είστε, όχι μόνο αυτό που σας προόριζαν να είστε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ