Οι άνθρωποι με γονείς «κέρβερους» έχουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά προσωπικότητας

Μεγάλο μέρος της προσωπικότητάς μας διαμορφώνεται κατά την παιδική ηλικία. Και αν κάποιος μεγάλωσε με γονείς που είναι ελεγκτικοί αυτό σίγουρα θα φανεί στην συμπεριφορά του ως ενήλικα.

Αν θέλετε να μάθετε τι τους κάνει να διαφέρουν παρακάτω θα διαβάσετε τα 10 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων που ανατράφηκαν από ελεγκτικούς γονείς.

Οι άνθρωποι με ελεγκτικούς γονείς έχουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά προσωπικότητας

  • Είναι νευρικοί
  • Εξαρτώνται πολύ από τους άλλους
  • Είναι υπερβολικά επικριτικοί
  • Χρονοτριβούν
  • Είναι πολύ ανταγωνιστικοί και φιλόδοξοι
  • Είτε είναι επαναστάτες ή προσπαθούν να ικανοποιούν τους άλλους
  • Είναι εύκολο να λένε ψέματα
  • Είναι άκαμπτοι
  • Δεν πιστεύουν στον εαυτό τους
  • Νιώθουν εύκολα ενοχές

Είναι νευρικοί

Η αυταρχική ανατροφή των παιδιών έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συναισθηματική ευημερία των παιδιών αργότερα στη ζωή τους. Μία από αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις είναι η ανάπτυξη αγχώδους συμπεριφοράς.

Θα σκεφτόσασταν ότι αν κάποιος έχει εκτεθεί σε συνεχές άγχος και πίεση καθημερινά, θα μάθαινε τελικά να προσαρμόζεται. Αλλά χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση για το πώς να χειριστείτε καλά το άγχος, αυτό είναι απλώς αδύνατο να γίνει ειδικά από ένα μικρό παιδί. Τα παιδιά σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα ανησυχούν και θα είναι νευρικά μέχρι το άγχος γίνει μέρος της προσωπικότητάς τους.

Εξαρτώνται πολύ από τους άλλους

Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι η αυστηρή ανατροφή των παιδιών θα κάνει τα παιδιά πιο ανεξάρτητα. Ωστόσο αν ο γονιός δεν είναι μόνο αυστηρός, αλλά και ελεγκτικός, τότε κάνει το εντελώς αντίθετο: οδηγεί σε υπερβολική εξάρτηση. Γιατί; Είναι απλό. Πώς μπορεί ένα παιδί να αναπτύξει την ανεξαρτησία του όταν οι γονείς του παίρνουν όλες τις αποφάσεις για εκείνο. Μαθαίνουν ότι χρειάζονται συνεχώς τη συμβουλή και την έγκριση των γονιών τους σχεδόν για οτιδήποτε κάνουν. Και αν οι γονείς δεν είναι κοντά, θα συμβουλεύονται και θα ζητούν βοήθεια από άλλα άτομα, όπως τους φίλους ή τη σύζυγό τους.

Είναι υπερβολικά επικριτικοί

Οι γονείς που είναι ελεγκτικοί είναι συχνά υπερβολικά επικριτικοί. Φυσικά, εάν ένα παιδί είναι πάντα εκτεθειμένο σε υπερβολικά επικριτικούς ανθρώπους, σιγά σιγά θα γίνει και αυτό υπερβολικά επικριτικό. Μπορείτε να καταλάβετε ότι κάποιος μεγάλωσε με ελεγκτικούς γονείς όταν διαπιστώνετε ότι έχει πάντα κάτι άσχημο να πει σχεδόν για τα πάντα. Είναι σκληροί με τους άλλους αλλά κυρίως με τον εαυτό τους.

Χρονοτριβούν

Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται πολύ χρόνο για να πάρουν αποφάσεις. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχουν πάρει πολλές αποφάσεις στην ζωή τους. Οι γονείς τους πάντα τους επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και έτσι οι αποφάσεις τους δεν είναι πραγματικά δικές τους.
Κάθε φορά που πρέπει να πάρουν μια απόφαση, είτε αυτό είναι να βρουν μία δουλειά είτε να αγοράσουν μία σοκολάτα, ακούν την φωνή των γονιών τους, που ελέγχουν . «Κι αν υπάρχει καλύτερη επιλογή;» ή ακούνε :”Είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κάνετε ένα τεράστιο λάθος;”

Είναι πολύ ανταγωνιστικοί και φιλόδοξοι

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν από ελεγκτικούς γονείς πιστεύουν ότι για να αγαπηθούν πρέπει να το κερδίσουν. Έτσι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να λάμπουν πάντα. Θα κερδίσουν ένα μετάλλιο, θα προσπαθούν να πάρουν εκατοντάδες likes ή θα επιδιώκουν το χειροκρότημα μόνο και μόνο για να κάνουν περήφανους τους γονείς τους. Αυτός ο τρόπος σκέψης περνάει και στις υπόλοιπες σχέσεις τους. Ως ενήλικες, θέλουν να είναι οι καλύτεροι σε όλα γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα λάβουν «αγάπη» και «σεβασμό» από τη σύζυγό τους, τα παιδιά τους, τους συναδέλφους τους, ακόμη και τους γείτονές τους.

Είτε είναι επαναστάτες ή προσπαθούν να ικανοποιούν τους άλλους

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με γονείς που προσπαθούσαν να τους ελέγξουν είτε γίνονται ολοκληρωτικά κομφορμιστές είτε επαναστάτες. Αυτοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους προσπαθούν πάντα να ικανοποιούν τους άλλους για να είναι αρεστοί. Ως ενήλικες, θα κάνουν ότι μπορούν για να αρέσουν στους ανθρώπους. Θα ακολουθήσουν οδηγίες, θα παραδίδουν ό,τι τους έχει ζητηθεί και πάντα θα προσπαθούν να είναι καλοί και ευχάριστοι. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται υπέροχο, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι αρκετά καταπιεσμένοι και λυπημένοι.

Αυτοί που έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση είναι αυτοί που απελευθερώθηκαν. Αλλά πάνε στο άλλο άκρο. Είναι αυτοί που έπαψαν να ενδιαφέρονται για τους κανόνες και ειδικά τους κανόνες της κοινωνίας, επειδή είναι πλέον αλλεργικοί σε κάθε μορφή ελέγχου.

Είναι εύκολο να λένε ψέματα

Εάν έχετε γονείς που παρακολουθούσαν την κάθε σας κίνηση, από τους ανθρώπους με τους οποίους κάνετε παρέα μέχρι το φαγητό που τρώγατε, θα μάθατε να λέτε ψέματα. Και θα είστε πολύ καλοί σε αυτό. Χρειάζεται να λες ψέματα για να επιβιώσεις, να βρεις τη δική σου ταυτότητα και να χτίσεις το δικό σου μονοπάτι. Ως ενήλικες, είναι οι άνθρωποι που δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα στο να λένε ψέματα. Για αυτούς, το ψέμα είναι ένας τρόπος να ξεφύγουν από τα προβλήματα και να επιβιώσουν. Και εφόσον δεν βλάπτουν άμεσα τους άλλους έχουν ήσυχη την συνείδηση τους.

Είναι άκαμπτοι

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν από γονείς που προσπαθούσαν να τους έχουν του χεριού τους τείνουν να ακολουθούν το παράδειγμα τους. Με τα χρόνια της «εκπαίδευσης» από τους γονείς τους οι άνθρωποι αυτοί ανέπτυξαν αυστηρές ρουτίνες και έναν άκαμπτο τρόπο σκέψης. Αν προτείνετε να δοκιμάσετε κάτι νέο από αυτό που κάνουν συνήθως θα πανικοβληθούν.

Δεν πιστεύουν στον εαυτό τους

Δεν πιστεύουν ότι είναι καλοί και αισθάνονται ότι φταίνε για όλα. Συνήθως αναρωτιούνται εάν κάτι δεν πάει καλά με τους ίδιους. Οι άνθρωποι αυτοί συχνά αναρωτιούνται: «Είμαι πραγματικά ηλίθιος;». «Γιατί οι γονείς μου δεν μπορούν να με εμπιστευτούν; Κάτι δεν πάει καλά με εμένα». «Δεν είμαι αρκετά καλός;». Επειδή πιστεύουν ότι οι γονείς τους δεν πιστεύουν ότι είναι ικανοί να πάρουν καλές αποφάσεις χάνουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Γι’ αυτό μεγαλώνουν ως άνθρωποι που πάντα αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους. Ακόμα κι αν λάβουν επαίνους από τους άλλους για αυτό που κάνουν, δεν θα το πιστέψουν ποτέ.

Νιώθουν εύκολα ενοχές

Τα παιδιά αυτών των γονέων λένε συχνά «συγγνώμη» επειδή δέχονταν κριτική και επίπληξη καθημερινά. Είναι σαν να μην κάνουν ποτέ τίποτα σωστά. Γι’ αυτό αισθάνονται ένοχοι 24 ώρες το 24ωρο και το «συγγνώμη» έχει γίνει αντανακλαστικό τους. Παίρνουν αυτόματα την ευθύνη όταν κάτι πάει στραβά. Όταν κάποιος είναι σε κακή διάθεση, υποθέτουν ότι είναι εξαιτίας του.

Εάν αυτός είστε εσείς:

  • Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε το παρελθόν.
  • Αναζητήστε θεραπεία. Είναι η καλύτερη μορφή παρέμβασης.
  • Θέστε όρια, ειδικά αν οι γονείς σας εξακολουθούν να ελέγχουν.
  • Συνειδητοποιήστε ότι δεν χρειάζεται να αποκαλύψετε τα πάντα σε κανέναν.
  • Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης.
  • Θεραπεύεστε το πληγωμένο εσωτερικό σας παιδί.

Εάν αυτός είναι κάποιος που γνωρίζετε:

  • Να είστε πιο συμπονετικοί και υπομονετικοί απέναντί τους.
  • Προσπαθήστε να μην ενισχύετε περισσότερο το τραύμα. Εάν είστε ελεγκτικοί, δουλέψτε το.
  • Βρείτε τρόπους να είστε πιο ευγενικοί όταν τους κάνετε αρνητικά σχόλια.
  • Ενθαρρύνετέ τα να βρουν την ταυτότητά τους και να δημιουργήσουν το δικό τους μονοπάτι.
  • Υπενθυμίστε τους ότι δεν χρειάζεται να σας εντυπωσιάσουν επειδή τους αποδέχεστε όπως είναι.
  • Δώστε τους έναν ασφαλή χώρο.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για το παρελθόν. Αλλά το καλό είναι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις επιπτώσεις. Επομένως, αν υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που δεν σας αρέσουν στον εαυτό σας ή σε κάποιον που γνωρίζετε, μην χάνετε την ελπίδα σας. Εάν γνωρίζετε κάποιον που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε δώστε του περισσότερη συμπόνια και κατανόηση. Πιθανότατα έχει μεγαλώσει από ελεγκτικούς γονείς και θα χρειαστεί καθοδήγηση και αγάπη για να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο και τον εαυτό του.

Αν είστε εσείς που μεγαλώσατε με ελεγκτικούς γονείς μην κακομεταχειρίζεστε ακόμη περισσότερο τον εαυτό σας επειδή έχετε αυτά τα χαρακτηριστικά. Αντίθετα, δουλέψτε για τη θεραπεία και την αυτοσυμπόνια. Η παιδική σας ηλικία δεν ήταν η πιο εύκολη. Ωστόσο ήρθε η ώρα να αφήσετε το παρελθόν και να προχωρήσετε για να γίνετε ο άνθρωπος που πραγματικά είστε και να έχετε τη ζωή που πραγματικά θέλετε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ