Ερντογάν: Οι τελευταίες προετοιμασίες πριν από την επίσκεψη στην Ελλάδα – Οι προσδοκίες της Αθήνας και η ατζέντα της Άγκυρας

Δύο ημέρες έμειναν για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται στη χώρα μας την Πέμπτη το πρωί. Αρχικά θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και εν συνεχεία με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι προσδοκίες της Αθήνας κυμαίνονται σε ρεαλιστικό επίπεδο, καθώς όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από μία κίνηση ή μία δήλωση ή ένα συμβάν.

Η Αθήνα στοχεύει στη βάση των επιδιώξεών της από τη συνάντηση της Πέμπτης τα εξής:

  • Εδραίωση της ηρεμίας, κάτι που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις καλές σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.
  • Βελτίωση διμερών σχέσεων, που είναι ο δρόμος για την εξομάλυνση των σχέσεων, ώστε, ει δυνατόν, κάποια στιγμή να συζητηθούν τα δύσκολα θέματα.
  • Να εστιαστούν οι συζητήσεις στη θετική ατζέντα, πολύ είναι μία σειρά από συμφωνίες που μπορούν να παράξουν ένα καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες 48 ώρες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις, προκειμένου να αποφασιστεί με ποιες από αυτές τις συμφωνίες θα προχωρήσει η Ελλάδα.

Η ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το καλό αποτέλεσμα στη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου, ωστόσο, δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική πλευρά. Εξαρτάται και από τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου και βέβαια την ατζέντα των θεμάτων που θα θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν θα θέσει επί τάπητος τα παρακάτω θέματα:

  • Στοχεύει σε συμφωνίες για το μεταναστευτικό
  • Προσδοκά σε οδικό χάρτη για την οριοθέτηση ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδας
  • Ζητήματα μειονότητας στη Θράκη, και
  • Θέματα Ενέργειας

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Τούρκος Πρόεδρος θα στείλει θετικά μηνύματα σχετικά με τη συνεργασία με την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει στις ερωτήσεις που θα θέσουν οι δημοσιογράφοι.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Ερντογάν – Επί ποδός πάνω από 3.500 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα

Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί επιστρατεύονται για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας.

Έκτακτα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σημειώνεται πως θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές σε μεγάλα κτίρια της Αθήνας, όπου αναμένεται να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ από αέρος, εικόνα θα δίνουν ελικόπτερα και drones. Σε επιφυλακή θα είναι η Αντιτρομοκρατική, ενώ αυξημένη θα είναι η φύλαξη τουρκικών «στόχων», όπως η τουρκική πρεσβεία.

Παράλληλα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για όλη την αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ