Ποιος τύπος τρίχας δεν μπορεί να φυτρώσει ξανά

Το σώμα μας καλύπτεται από τρίχες, εκτός από κάποιες περιοχές, όπως οι παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Μέρος αυτών των τριχών πέφτει καθημερινά ως μέρος του φυσικού κύκλου ανάπτυξης της τρίχας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) λέει ότι είναι απολύτως φυσιολογικό για τους ανθρώπους να χάνουν από 50 έως 100 τρίχες κάθε μέρα. Αλλά υπάρχει ένας μοναδικός τύπος «τρίχας» μέσα στα αυτιά μας που δεν αναγεννιέται. Αυτές δεν είναι ίδιες με τις τρίχες που μπορείτε να δείτε στο εξωτερικό αυτί σας. Αυτά τα μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού, που ονομάστηκαν για προεξοχές τους που θυμίζουν τρίχες ονομάζονται stereocilia. Βρίσκονται βαθιά μέσα στον κοχλία και χρησιμεύουν ως οι κύριοι αισθητηριακοί υποδοχείς του αυτιού, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Όταν τα ηχητικά κύματα εισέρχονται στο αυτί, οι δονήσεις τους στέλνουν κυματισμούς στον γεμάτο με υγρό κοχλία και αναγκάζουν τα τριχωτά κύτταρα να λυγίζουν. Αυτοί οι αισθητηριακοί υποδοχείς «μεταφράζουν» αυτή την κίνηση κάμψης σε ηλεκτρικά σήματα που στη συνέχεια μεταφέρονται στον εγκέφαλο, επιτρέποντάς μας να αντιληφθούμε τον ήχο.

Τι συμβαίνει όταν αυτά τα κύτταρα καταστραφούν;

Σύμφωνα με έρευνα, οποιαδήποτε βλάβη σε αυτά τα εξειδικευμένα κύτταρα σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής λόγω της αδυναμίας των κυττάρων να αναγεννηθούν. Αντίθετα, τα μη θηλαστικά όπως ερπετά, ψάρια και πουλιά, έχουν την ικανότητα να αναγεννούν τα δικά τους κύτταρα και γι’ αυτό αναρρώνουν από την απώλεια ακοής.

Πιο συγκεκριμένα, τα κατεστραμμένα τριχωτά κύτταρα οδηγούν σε νευροαισθητήρια απώλεια ακοής ή απώλεια ακοής που σχετίζεται με τα νεύρα. Αυτός είναι ένας τύπος απώλειας ακοής που προκαλείται από βλάβη στα τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού ή στις νευρικές ίνες στο εσωτερικό αυτί. Προς το παρόν, η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα δεν έχει ακόμη θεραπεία.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισε και δοκίμασε με επιτυχία ένα κοκτέιλ μορίων που μοιάζουν με φάρμακα που θα επαναπρογραμματίσουν τα υποστηρικτικά κύτταρα στα αυτιά των ενήλικων ποντικών για να μετατραπούν σε κύτταρα παρόμοια με αυτές τις «τρίχες». Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για καινοτόμες θεραπείες για την απώλεια ακοής.

Αιτίες καταστροφής των κυττάρων

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ακόμη και όταν ένα τεστ δεν ανιχνεύει απώλεια ακοής, το 30% έως 50% των τριχοθυλακίων σας θα μπορούσε ήδη να καταστραφεί σε εκείνη την φάση.

Η έκθεση σε δυνατούς ήχους είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου των τριχωτών κυττάρων, είτε από ένα πολύ ισχυρό γεγονός κοντά στο αυτί σας είτε από παρατεταμένη έκθεση σε έντονο θόρυβο. Αυτή η έκθεση στον θόρυβο καταπονεί τα κύτταρα της τρίχας, με τη ζημιά να εξελίσσεται όσο είστε εκτεθειμένοι στον θόρυβο.

Το CDC προειδοποιεί επίσης ότι ο κίνδυνος απώλειας ακοής αυξάνεται όσο μεγαλώνει ο χρόνος έκθεσης και οι πιο δυνατοί είναι οι ήχοι που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα τριχωτά κύτταρα. Ορισμένες κοινές πηγές δυνατού θορύβου περιλαμβάνουν προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, σειρήνες, πυροτεχνήματα και εργαλεία, όπως αλυσοπρίονα. Οι συναυλίες, οι εκδηλώσεις και οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι επίσης πηγές δυνατών ήχων.

Εκτός από τους δυνατούς θορύβους, άλλες πιθανές αιτίες για την νευροαισθητήρια απώλεια ακοής περιλαμβάνουν την γήρανση, ορισμένες ασθένειες, φάρμακα που είναι τοξικά για την ακοή, γενετικά ζητήματα και τραυματισμούς στο κεφάλι.

Πηγή: FOXreport.gr

Έξαλλοι οι χρήστες του PlayStation – Πρόκειται να χάσουν περιεχόμενο που έχουν πληρώσει

Αστέρι θα μπορούσε να βγάλει την Γη εκτός τροχιάς και να σώσει τον πλανήτη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ