Είναι επικίνδυνο να κοιμάστε με το κατοικίδιο σας; Τι απαντούν οι ειδικοί

Ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων αγαπούν τόσο πολύ την τετράποδη συντροφιά τους που δεν θέλουν να τα αποχωριστούν ούτε το βράδυ την ώρα που πηγαίνουν για ύπνο.

Έρευνα δείχνει το 56% των ανθρώπων αναφέρουν ότι κοιμούνται με ένα κατοικίδιο στην κρεβατοκάμαρά τους, και σχεδόν το 35% των παιδιών μοιράζονται το κρεβάτι τους με ένα κατοικίδιο το βράδυ. Τον ύπνο με τον ιδιοκτήτη τους φαίνεται ότι προτιμούν και τα ζώα, αφού σε έρευνα φάνηκε ότι το 86% των κουταβιών επέλεγε να κοιμάται κοντά σε έναν άνθρωπο όταν είχε την ευκαιρία.

Στο παρελθόν οι γιατροί προειδοποιούσαν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μην κοιμούνται μαζί με τα ζώα τους. Ωστόσο νέες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η πρακτική μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για την σωματική και συναισθηματική υγεία του ανθρώπου.

Παρακάτω θα διαβάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ύπνου με ένα κατοικίδιο, μαζί με συμβουλές για το πώς να κοιμηθείτε καλύτερα με τον χνουδωτό φίλο σας.
Πρέπει να αφήσω το κατοικίδιό μου να κοιμάται μαζί μου;

Ο ύπνος με μικρά ζώα, όπως τα τσιντσιλά ή τα χάμστερ, στα οποία αρέσει να τσιμπούν και δεν εκπαιδεύονται εύκολα, ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα. Με κατοικίδια, που έχουν εκπαιδευτεί μέσα στο σπίτι, όπως γάτες και σκύλους ο ύπνος εξαρτάται ξεκάθαρα από την προτίμηση του ιδιοκτήτη.

Τα κατοικίδια προσφέρουν άνεση και στοργή, αλλά αν μοιράζεστε μαζί τους το κρεβάτι σας μπορεί να αποκτήσετε αλλεργίες ή να μην κοιμάστε καλά. Το αν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων αυτό εξαρτάται από εσάς, το κατοικίδιο ζώο σας και τις μοναδικές προτιμήσεις του τρόπου ζωής σας.

Οφέλη από τον ύπνο με κατοικίδια

Η έρευνα και η υποκειμενική ανθρώπινη εμπειρία υποδηλώνουν ότι ο ύπνος με ένα κατοικίδιο μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη.

Άνεση και Ασφάλεια

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν ένα κατοικίδιο, ιδιαίτερα έναν σκύλο, για ασφάλεια και προστασία. Οι σκύλοι εργασίας μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη σε άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) όταν έχουν εφιάλτες.

Οι σκύλοι εργασίας εκπαιδεύονται να εντοπίζουν σωματικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι ένα άτομο βλέπει έναν εφιάλτη, ώστε να μπορούν να σταματήσουν τον εφιάλτη και να ξυπνήσουν το άτομο. Σε μια μελέτη σε βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων με μετατραμαυτικό στρες που είχαν σκύλους εργασίας, διαπιστώθηκε ότι το 57% απάντησε ότι ο σκύλος τους βοήθησε με την ανακούφιση όταν είχαν εφιάλτες.

Καλύτερη Συναισθηματική Υγεία

Όταν έχουμε ένα κατοικίδιο αυτό μπορεί να μειώσει το άγχος και τη μοναξιά, να ανακουφίσει συμπτώματα παθήσεων ψυχικής υγείας, να βοηθήσει στη ρύθμιση των συναισθημάτων και να προσθέσει μια αίσθηση σκοπού και νοήματος στη ζωή. Η άνευ όρων αγάπη ενός κατοικίδιου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ωκυτοκίνης στους ενήλικες και να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στα παιδιά, στοιχεία που σχετίζονται με την χαλάρωση και την μείωση του στρες.

Το χαλαρωτικό αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης με ένα κατοικίδιο φαίνεται να οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στο σωματικό άγγιγμα. Επομένως η αγκαλιά με τον σκύλο σας μπορεί να χαλαρώσει τον εγκέφαλο σας και να βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ο ύπνος με το κατοικίδιό τους ωφελεί τον ύπνο τους και μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατοικίδια ήταν λιγότερο πιθανό να πάρουν φάρμακα για να κοιμηθούν σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έχουν κατοικίδια.

Αυξημένη ανοσία

Όταν σε ένα σπίτι υπάρχει σκύλος ή γάτα επηρεάζεται σημαντικά η σύνθεση των βακτηρίων του σπιτιού και κατ’ επέκταση η ανοσία των ανθρώπων. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η έκθεση σε μια ποικιλία μικροοργανισμών ωφελεί την ανθρώπινη υγεία και ενισχύει την ανοσία.

Η παρουσία ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι ακόμη πιο ευεργετική για το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και των βρεφών. Η έκθεση σε δύο ή περισσότερα σκυλιά ή γάτες τον πρώτο χρόνο της ζωής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών σε σκύλους και γάτες, σε ακάρεα σκόνης και στο γρασίδι.

Γενική ευεξία

Τα κατοικίδια έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη σωματική υγεία του ανθρώπου με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου που συνδέεται πιθανότατα με τις θετικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Συγκεκριμένα έρευνα διαπίστωσε ότι όταν χαϊδεύουμε έναν σκύλο μειώνεται η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός. Εάν το άγγιγμα του κατοικίδιου ζώου σας είναι ένας άμεσος τρόπος για να κερδίσετε αυτά τα οφέλη για την υγεία σας τότε σίγουρα όταν κοιμάστε αγκαλιά το βράδυ μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας συνολικά.

Κίνδυνοι ύπνου με κατοικίδια

Αν και ο ύπνος με κατοικίδια φέρνει χαρά σε πολλούς ανθρώπους, ο ύπνος με ένα ζώο μπορεί να έχει ορισμένα μειονεκτήματα.

Αλλεργίες

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν αλλεργίες στα κατοικίδια ζουν με ένα κατοικίδιο. Ωστόσο, τα άτομα με αλλεργίες μπορεί να θέλουν να κρατήσουν τα κατοικίδια ζώα έξω από την κρεβατοκάμαρα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να αποφύγουν την έκθεση σε τρίχες και το τρίχωμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας, τότε χρειάζεται να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να ζητήσετε ένα τεστ αλλεργίας.

Έκθεση σε μικρόβια

Τα μικρόβια που φέρνει στο σπίτι σας ένα κατοικίδιο μπορεί να έχουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Από τη μία πλευρά, η έκθεση σε μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων και άλλων μικροβίων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη πλευρά, τα κατοικίδια μπορούν να μεταφέρουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς και παράσιτα, θέτοντας σε κίνδυνο τις οικογένειες με τις οποίες ζουν.

Για αυτούς τους λόγους, τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις, οι ανοσοκατεσταλμένοι και όσοι έχουν πληγές χρειάζεται να αποφεύγουν να κοιμούνται με κατοικίδια.

Κακή ποιότητα ύπνου

Μερικά κατοικίδια ζώα, ειδικά όσα είναι μεγάλα σε μέγεθος, συνήθως απλώνονται και πιάνουν μεγάλο χώρο στο κρεβάτι. Έτσι αν κοιμάστε μαζί με το κατοικίδιο σας μπορεί να μην έχετε καλή ποιότητα ύπνου και να ξυπνάτε συχνά.

Τα προβλήματα στον ύπνο μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του κατοικίδιου. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που μοιράζονταν το κρεβάτι με έναν σκύλο ανέφεραν λιγότερο διαταραγμένο ύπνο από εκείνες που μοιράζονταν το κρεβάτι με μια γάτα.

Συμβουλές για να κοιμάστε καλά με το κατοικίδιό σας

Εάν αποφασίσετε να κοιμηθείτε με το κατοικίδιο ζώο σας, αυτές οι συμβουλές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τόσο για εσάς όσο και για τον τετράποδο φίλο σας.

Χρησιμοποιήστε ένα στρώμα κατάλληλου μεγέθους. Για να μειώσετε τις ενοχλήσεις κατά την αλλαγή θέσεων ύπνου, βεβαιωθείτε ότι το στρώμα σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να φιλοξενεί επαρκώς εσάς, το κατοικίδιό σας και οποιονδήποτε άλλον μοιράζεται το κρεβάτι σας.

Πλένετε τακτικά τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα. Η καλή υγιεινή είναι το «κλειδί» για την πρόληψη της εξάπλωσης ανεπιθύμητων μικροβίων. Πλένετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα σας, καθώς και τυχόν κρεβάτια ή κουβέρτες για κατοικίδια ζώα που φέρνετε στην κρεβατοκάμαρά σας.

Εάν το κατοικίδιό σας περνάει χρόνο έξω, μπορείτε επίσης να σκουπίσετε τα πόδια και το τρίχωμά του για να κρατήσετε τη βρωμιά, τα φυτοφάρμακα και τα αλλεργιογόνα έξω από την κρεβατοκάμαρα.

Πηγαίνετε τακτικά στον κτηνίατρο. Το να διατηρείτε το κατοικίδιό σας απαλλαγμένο από ασθένειες προστατεύει και εσάς. Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας κάνει τους τακτικούς εμβολιασμούς του, κάνετε τις απαραίτητες θεραπείες για ψύλλους και κρότωνες και όποιο πρόγραμμα αποπαρασίτωσης σας έχει συμβουλεύσει ο κτηνίατρος.

Μην αφήνετε ένα κατοικίδιο να γλείφει ή να φιλά το πρόσωπό σας. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να αφήσετε το κατοικίδιο ζώο σας να γλείφει το πρόσωπό σας ή τυχόν ανοιχτές πληγές, καθώς θα μπορούσαν να σας μεταδώσουν μια ασθένεια.

Περπατήστε το κατοικίδιό σας πριν τον ύπνο. Το να βγάλετε το κατοικίδιο ζώο σας μια βόλτα πριν τον ύπνο μπορείτε να το βοηθήσετε να μην έχει υπερβολική ενέργεια και να μην κινείται ή έχει ένταση κατά την διάρκεια της νύχτας.

Διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο. Όπως οι άνθρωποι, τα ζώα έχουν έναν κιρκάδιο ρυθμό που ρυθμίζει πότε αισθάνονται κουρασμένα και πότε ξυπνάνε. Το να κοιμάστε και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει εσάς και το κατοικίδιό σας να παραμείνετε σε έναν σχετικά παρόμοιο κύκλο ύπνου-αφύπνισης και να μην έχετε ανήσυχες νύχτες.

Συμπέρασμα

Παρόλο που τα μοτίβα ύπνου των ζώων συντροφιάς διαφέρουν από τα δικά μας, πολλοί άνθρωποι μπορούν να μοιράζονται με επιτυχία ένα κρεβάτι με το κατοικίδιό τους εάν κάνουν κάποιες προσαρμογές.

Για να εξασφαλίσετε μια θετική εμπειρία ύπνου, προσέξτε την υπερθέρμανση ή οποιαδήποτε άλλα σημάδια ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να μην κοιμάται καλά. Τα μικρά παιδιά και τα μικρά κατοικίδια δεν πρέπει να μοιράζονται το κρεβάτι με άλλους, λόγω του κινδύνου τραυματισμού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ