7 πράγματα που ίσως ξεχνάτε να βάλετε στο πλυντήριο

Όλοι ξεχνάμε να βάλουμε μερικά πράγματα στο πλυντήριο ρούχων κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε πρόκειται για μια πετσέτα κουζίνας είτε για μια κάλτσα και πολλά άλλα. Αλλά τι γίνεται με τα μεγαλύτερα αντικείμενα;

Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι είστε καλοί στο πλύσιμο των ρούχων σας, μπορεί να υπάρχουν μερικά είδη που παραβλέπετε ή που δεν συνειδητοποιείτε καν ότι πρέπει να πλύνετε στο πλυντήριο.

7 πράγματα που ίσως ξεχνάτε να βάλετε εντελώς να βάλετε στο πλυντήριο ρούχων

  • Το κάλυμμα του στρώματος σας
  • Τα καλύμματα των επίπλων σας
  • Τα διακοσμητικά μαξιλάρια
  • Τα καλύμματα του κρεβατιού
  • Τις φούστες κρεβατιού (κρεβατόγυροι)
  • Τις κουρτίνες
  • Τις θήκες για το στρώμα
  • Τα γάντια και τις πιάστρες κουζίνας

Το κάλυμμα του στρώματος σας

Αλλάζετε τα σεντόνια σας τακτικά, ίσως και κάθε εβδομάδα, αλλά πολλοί από εμάς ξεχνάμε να πλένουμε το προστατευτικό ή το κάλυμμα του στρώματος.

Ενώ δεν χρειάζεται να τα πλένετε τόσο συχνά όσο τα υπόλοιπα κλινοσκεπάσματα, καλό είναι να το κάνετε τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Ωστόσο, εάν χυθεί κάτι στο κρεβάτι σας ή κοιμάστε με κατοικίδια, ίσως χρειαστεί να το βάλετε στο πλυντήριο πιο συχνά.

Εάν το προστατευτικό στρώματος σας είναι αδιάβροχο, φροντίστε να το πλύνετε σε έναν ειδικό κύκλο για αδιάβροχα υφάσματα (αν διαθέτει ο πλυντήριό σας), για να αποφύγετε ζημιές. Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, ένας ήπιος κύκλος πλυντηρίου είναι αρκετός για τον καθαρισμό του καλύμματος.

Τα καλύμματα των επίπλων σας

Μήπως μυρίζει λίγο περίεργα το σαλόνι σας; Ή μήπως κάποιος αρρώστησε πρόσφατα; Η Marieke Van der Graaf, ιδρύτρια της Laundrylicious, εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να πλένετε τα καλύμματα επίπλων σας.

«Κάποιοι καναπέδες είναι εύκολο να πλυθούν», εξηγεί η ειδικός. Και σκεφτείτε πόσα σώματα και βρώμικα παντελόνια κάθονται στον καναπέ κάθε μέρα. Αν θέλετε να φρεσκάρετε το χώρο σας και να προστατεύσετε την υγεία σας, φρεσκάρετε τον καναπέ σας, επισημαίνει η Marieke Van der Graaf.

Τα διακοσμητικά μαξιλάρια

Τα διακοσμητικά μαξιλάρια μπορεί να μην φαίνονται και τόσο διακοσμητικά όταν είναι λερωμένα. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα διακοσμητικά μαξιλάρια στους καναπέδες, τις πολυθρόνες αλλά και στην κρεβατοκάμαρα. «Και αυτά πρέπει να πλένονται», λέει η Van der Graaf. «Τα πιάνουμε τόσο συχνά με τα χέρια μας».

Σύμφωνα με την ειδικό, καλό είναι να τα πλένετε κάθε 3 με 6 μήνες. Ωστόσο, εάν έχετε κατοικίδια ή παιδιά, ίσως χρειαστεί να τα καθαρίζετε πιο συχνά.

Πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τις οδηγίες πλυσίματος καθώς ορισμένα καλύμματα μαξιλαριών καθαρίζονται μόνο με στεγνό καθάρισμα ή απαιτούν πιο προσεκτική φροντίδα.

Μην ξεχνάτε τις φούστες κρεβατιού (κρεβατόγυροι)

Οι φούστες κρεβατιού αποτελούν ένα ακόμα σημείο που συχνά παραμελούμε στον καθαρισμό. «Μπορεί να μην φαίνονται βρώμικες, αλλά με την πάροδο του χρόνου συγκεντρώνουν χνούδια και σκόνη. Επιπλέον, αν θέλετε να αναπνέετε καθαρό αέρα, είναι σημαντικό να απολυμαίνετε το ύφασμα γύρω σας», εξηγεί η Van der Graaf. Προγραμματίστε να πλένετε τους κρεβατόγυρους κάθε 3 με 6 μήνες.

Οι κουρτίνες χρειάζονται κι αυτές καθάρισμα

Οι κουρτίνες τείνουν επίσης να μαζεύουν πολλή σκόνη, ακαθαρσίες και τρίχες. Η Van der Graaf συνιστά να πλένονται ετησίως τις περισσότερες φορές, αλλά και ανά τρίμηνο εάν βρίσκονται σε σημείο με πολύ κίνηση, όπως το σαλόνι.

Πριν τις αφαιρέσετε από τη βάση τους, φροντίστε να διαβάσετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι πλένονται στο πλυντήριο. Εάν δεν πλένονται στο πλυντήριο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τις καθαρίσετε καλά με την ηλεκτρική σκούπα ή με ένα υγρό πανί.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το πάπλωμά σας;

Αν κοιμάστε σε πάπλωμα χωρίς κάλυμμα, θα πρέπει πιθανότατα να το πλένετε τουλάχιστον κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Από την άλλη, εάν το πάπλωμά σας έχει ειδικό κάλυμμα, η Van der Graff συνιστά να το πλένετε κάθε 3 μήνες.

Φυσικά, εάν αφαιρέσετε το κάλυμμα και το πάπλωμα έχει λεκέδες ή δυσάρεστη οσμή, ίσως χρειαστεί να το πλένετε πιο συχνά.

Πώς να διατηρείτε τις πιάστρες της κουζίνας σας καθαρές και απαλλαγμένες από βακτήρια

Τα γάντια και οι πιάστρες κουζίνας μπορεί να φαίνονται σαν μια ασήμαντη λεπτομέρεια, αλλά στην πραγματικότητα έρχονται συχνά σε επαφή με τρόφιμα και ζεστά αντικείμενα, δημιουργώντας έτσι το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Ενώ καθαρίζετε συχνά τους πάγκους σας, οι πιάστρες συχνά παραμελούνται, θέτοντας ενδεχομένως την υγεία σας σε κίνδυνο.

Η ειδικός καθαρισμού Sarah Van der Graff συμβουλεύει: «Πλένετε τις πιάστρες σας εβδομαδιαίως ή όταν φαίνονται λερωμένες. Οι πιάστρες μπορούν να μεταφέρουν πολλά μικρόβια και βακτήρια». Αυτό ισχύει τόσο για την εξωτερική όσο και για την εσωτερική πλευρά τους, επομένως το πλύσιμο τους στο πλυντήριο είναι απαραίτητο για να διατηρούνται καθαρές και υγιεινές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ