Το κοινό λάθος που πρέπει να αποφεύγετε όταν πλένετε τις πετσέτες κουζίνας

Όταν πλένετε τα ρούχα στο πλυντήριο, συχνά τοποθετείτε στον ίδιο κύκλο πλύσης και μικρά αντικείμενα, όπως είναι οι πετσέτες κουζίνας, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια. Γεγονός είναι πως πολλοί άνθρωποι πλένουν τα ρούχα τους με κρύο νερό, για να αποτρέψουν την μεταφορά χρώματος στα υφάσματα. Όμως, όταν πρόκειται για τις βρώμικες πετσέτες κουζίνας, το πλύσιμό τους μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα και μάλιστα με κρύο νερό, εμποδίζει τον σωστό καθαρισμό τους.

Για να βεβαιωθείτε ότι οι πετσέτες κουζίνας σας είναι αρκετά καθαρές για να σκουπίσετε τόσο τα πιάτα όσο και τα χέρια σας, είναι καλύτερο να τις πλένετε σε έναν κύκλο πλύσης μόνο για πετσέτες, με ζεστό νερό.

Οι πετσέτες κουζίνας είναι συχνά επιρρεπείς σε βακτήρια, καθώς χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό λεκέδων φαγητού. Μια μελέτη του 2015, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, έδειξε ότι οι πετσέτες κουζίνας είναι συνήθως τα πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα, καθώς φιλοξενούν τα περισσότερα βακτήρια. Μικρόβια από τα τρόφιμα και ειδικά από το ωμό κρέας, μπορεί να μολύνουν τις πετσέτες κουζίνας και αν το ύφασμα δεν στεγνώσει εντελώς, η υγρασία μπορεί να προκαλέσει μούχλα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζετε σωστά τις πετσέτες κουζίνας, για να προφυλάξτε την υγεία της οικογένειάς σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε τις πετσέτες κουζίνας

Οι πετσέτες κουζίνας πρέπει να πλένονται σε έναν κύκλο πλύσης με ζεστό νερό, με βάση τις οδηγίες πλυσίματος στις ετικέτες τους. Χρησιμοποιώντας ζεστό νερό θα σκοτώσετε τα βακτήρια και τα μικρόβια στις πετσέτες σας, διασφαλίζοντας ότι είναι ασφαλείς την επόμενη φορά που θα τις χρησιμοποιήσετε. Μόλις καθαρίσουν, είναι καλύτερο να τις βάλετε στο στεγνωτήριο αμέσως για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας.

Εάν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο τα μικρόβια να παραμένουν στις λευκές πετσέτες κουζίνας, ακόμη και μετά το πλύσιμό τους, μπορείτε να προσθέσετε χλωρίνη στον κύκλο πλύσης. Επιπλέον, ανάλογα με τη χρήση τους, μπορεί να χρειαστεί να τις πλένετε πιο συχνά. Για παράδειγμα, οι πετσέτες που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο των πάγκων και αυτές που έρχονται σε επαφή με λεκέδες τροφής πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση, ενώ οι πετσέτες χεριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά μερικές φορές.

Τέλος, υπάρχει και μία εξαίρεση στον κανόνα που επιβάλλει οι πετσέτες κουζίνας να πλένονται χωριστά από τα ρούχα. Αν έχετε λίγες πετσέτες κουζίνας για καθάρισμα, μπορείτε να τις προσθέσετε σε μια πλύση με λευκά ρούχα ή υφάσματα που πλένονται με ζεστό νερό, με την προϋπόθεση ότι οι πετσέτες δεν περιέχουν βαφές που θα μπορούσαν να λερώσουν και να καταστρέψουν τα λευκά ρούχα σας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ