12 + 1 τροφές που θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη την Πρωτοχρονιά – Εύκολες συνταγές για να τις απολαύσετε

Ορισμένα τρόφιμα θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη για τη νέα χρονιά. Υπάρχουν πολλές παραδοσιακές συνταγές ή διατροφικές συνήθειες σε κάθε χώρα του κόσμου, που έχουν συνδεθεί με την Πρωτοχρονιά και καθεμία «κρύβει» μια ξεχωριστή ιστορία. Όλες αυτές οι διατροφικές παραδόσεις, που καθιερώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων, θεωρείται ότι φέρνουν καλοτυχία κατά την έλευση του νέου έτους.

Οι 13 τροφές που θεωρείται ότι φέρνουν καλοτυχία την Πρωτοχρονιά

Χοιρινό

Το χοιρινό είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Πρωτοχρονιάς σε πολλές χώρες, καθώς πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη. Σύμφωνα με την παράδοση, τα γουρούνια θάβουν το ρύγχος τους στο έδαφος και προχωρούν προς τα εμπρός, συμβολίζοντας την πρόοδο.

Οι λόγοι για τους οποίους το χοιρινό πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη είναι πολλοί. Ένας λόγος είναι ότι τα γουρούνια είναι σύμβολα αφθονίας και ευημερίας.

Στην Ελλάδα, το χοιρινό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στα γιορτινά τραπέζια. Συνήθως ψήνεται στον φούρνο με πατάτες. Μια άλλη δημοφιλής επιλογή είναι το χοιρινό μπάρμπεκιου, το οποίο σερβίρεται με σαλάτα λαχανικών.

Εκτός από την καλή τύχη, το χοιρινό είναι επίσης ένα θρεπτικό και νόστιμο πιάτο. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων.

Συνταγή για χοιρινό με πατάτες στο φούρνο

Υλικά

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το χοιρινό, τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Ανακατέψτε καλά για να ενωθούν τα υλικά.
  4. Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε ξανά.
  5. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήστε για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι το χοιρινό να ψηθεί και οι πατάτες να μαλακώσουν.

Λάχανο

Σύμφωνα με την παράδοση, τα νήματα του λάχανου συμβολίζουν τη μακροζωία, ενώ το λάχανο μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει τα χρήματα. Συνήθως, το χοιρινό κρέας σε πολλές συνταγές συνοδεύεται από ξινολάχανο. Αυτή η παράδοση προέρχεται από τη Γερμανία και την Ανατολική Ευρώπη και έχει τις ρίζες της σε απλούς υπολογισμούς: Μια συγκομιδή αργά το φθινόπωρο σε συνδυασμό με μια διαδικασία ζύμωσης έξι έως οκτώ εβδομάδων σημαίνει ότι το ξινολάχανο είναι σχεδόν έτοιμο όταν έρθει η Πρωτοχρονιά.

Στην Ελλάδα, το λάχανο είναι ένα δημοφιλές συνοδευτικό του χοιρινού κρέατος, το οποίο επίσης πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη. Το ξινολάχανο είναι μια παραδοσιακή επιλογή, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λάχανο βραστό ή σαλάτα λάχανου.

Εκτός από την καλή τύχη, το λάχανο είναι επίσης ένα θρεπτικό και νόστιμο λαχανικό. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών C, K και A, καθώς και φυτικών ινών.

Συνταγή για σαλάτα με λάχανο, μανιτάρια και καρύδια

Υλικά

Οδηγίες

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το λάχανο, τα μανιτάρια και τα καρύδια.
  2. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Ρίξτε το μείγμα του ξυδιού στο μείγμα του λάχανου και ανακατέψτε καλά.
  4. Αφήστε τη σαλάτα να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη σερβίρετε.

Μαυρομάτικα φασόλια

Τα μαυρομάτικα φασόλια πιστεύεται σε πολλές χώρες του κόσμου ότι φέρνουν καλοτυχία. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γι’ αυτό, αλλά η πιο κοινή είναι ότι τα μαυρομάτικα συμβολίζουν τα χρήματα.

Στην Ελλάδα, τα μαυρομάτικα μπιζέλια είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από μόνα τους ή ως συνοδευτικό σε άλλα νόστιμα γεύματα. Πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη επειδή το σχήμα τους μοιάζει με νομίσματα. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης.

Άλλες θεωρίες για την καλοτυχία που φέρνουν τα μαυρομάτικα συνδέονται με τα εξής:

Συνταγή για φασόλια μαυρομάτικα με ρύζι

Υλικά

Οδηγίες

  1. Πλύνετε τα φασόλια και βυθίστε τα σε νερό για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  2. Στραγγίξτε τα φασόλια και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό.
  3. Βράστε τα φασόλια για 5 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  5. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
  6. Προσθέστε το καρότο και το σέλινο και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά.
  7. Προσθέστε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
  8. Προσθέστε τα μαγειρεμένα φασόλια και το υπόλοιπο νερό από την κατσαρόλα με τα φασόλια.
  9. Ανακατέψτε καλά και φέρτε το μείγμα σε βρασμό.
  10. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να ψηθεί για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  11. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Χόρτα

Τα χόρτα θεωρείται ότι φέρνουν τύχη την Πρωτοχρονιά κυρίως επειδή το πράσινο χρώμα τους συμβολίζει τα χρήματα και την ευημερία.

Σύμφωνα με ορισμένες παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους στο Νότο, τα χόρτα μπορούν να κρεμαστούν από την πόρτα για να αποκρούσουν τα κακά πνεύματα.

Εύκολη και νόστιμη συνταγή για χόρτα με μπέικον

Υλικά

Οδηγίες

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, μαγειρέψτε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
  3. Προσθέστε τα χόρτα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
  4. Προσθέστε το ελαιόλαδο και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά, ή μέχρι τα χόρτα να μαλακώσουν.
  5. Σερβίρετε αμέσως.

Ρύζι

Το ρύζι είναι ένα βασικό συστατικό της διατροφής σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ασίας και του Νότου. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι επίσης ένα δημοφιλές πιάτο για την Πρωτοχρονιά.

Στην Ασία, το ρύζι συνδέεται με την ευημερία και την καλή τύχη. Στην Ινδία, πιστεύεται ότι μπορεί να αφαιρέσει τους κακούς οιωνούς.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ρύζι συνδυάζεται συχνά με κόκκινα φασόλια για να το Hoppin’ John. Το Hoppin’ John είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Πρωτοχρονιάς που πιστεύεται ότι φέρνει πλούτο και ευημερία.

Συνταγή για Hoppin’ John

Υλικά

Οδηγίες

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, μαγειρέψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
  2. Προσθέστε τα φασόλια, το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.\
  3. Προσθέστε το ελαιόλαδο και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά, ή μέχρι το φαγητό να ζεσταθεί.
  4. Σερβίρετε αμέσως.

Ψωμί καλαμποκιού

Ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν πολλά από τα τυχερά φαγητά της Πρωτοχρονιάς είναι ότι αντιπροσωπεύουν τον πλούτο και την ευημερία. Η χρυσή απόχρωση και το συχνά στρογγυλό σχήμα του καλαμποκιού αντιπροσωπεύει τον χρυσό και κατ’ επέκταση θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη για το νέο έτος.

Το ψωμί καλαμποκιού είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Πρωτοχρονιάς που σερβίρεται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής. Το ψωμί φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο, γάλα, βούτυρο και αυγά.

Το ψωμί καλαμποκιού είναι όχι μόνο νόστιμο, αλλά και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Το καλαμποκάλευρο είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Το γάλα και τα αυγά προσθέτουν πρωτεΐνες και λίπη. Το ψωμί καλαμποκιού είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για το γιορτινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.

Συνταγή για ψωμί καλαμποκιού

Υλικά

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το baking powder και τη baking soda.
  3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, συνδυάστε το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά.
  4. Προσθέστε τα υγρά στα στερεά και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.
  5. Προσθέστε τους κόκκους καλαμποκιού και ανακατέψτε απαλά.
  6. Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί.
  7. Ψήστε για 30-35 λεπτά, ή μέχρι ένα πιρούνι που βυθίζεται στο κέντρο βγει καθαρό.
  8. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Φακές

Οι φακές είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Πρωτοχρονιάς σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Στην Ιταλία, οι φακές συμβολίζουν την ευημερία και την καλή τύχη επειδή το στρογγυλό τους σχήμα μοιάζει με νομίσματα.

Η συνταγή για σούπα με καρότο και κόκκινες φακές που ακολουθεί είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι κόκκινες φακές είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών. Τα καρότα προσθέτουν βιταμίνη Α, κάλιο και φυτικές ίνες.

Συνταγή για σούπα καρότου με κόκκινες φακές

Υλικά

Οδηγίες

  1. Πλύνετε καλά τις φακές.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, συνδυάστε τις φακές, το ζωμό λαχανικών, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φύλλο δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Φέρτε σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 30-35 λεπτά, ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν.
  4. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρέστε το φύλλο δάφνης.
  5. Χτυπήστε τη σούπα με ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία.
  6. Σερβίρετε αμέσως.

Πρωτοχρονιάτικο κουλούρι

Το πρωτοχρονιάτικο κουλούρι είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό πιάτο που τρώγεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να φέρει καλή τύχη το νέο έτος. Το κουλούρι είναι συχνά στολισμένο με ξηρούς καρπούς, ζάχαρη ή αμύγδαλα και σπάει και μοιράζεται στους καλεσμένους.

Το πρωτοχρονιάτικο κουλούρι είναι ένα γλυκό, ιδανικό για να απολαύσετε με την οικογένειά σας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με το έθιμο σπάτε τα κουλουράκια και τα μοιράζεστε με τους καλεσμένους σας από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί της Πρωτοχρονιάς για να φέρουν καλή τύχη τη νέα χρονιά.

Συνταγή για πρωτοχρονιάτικο κουλούρι

Υλικά

Οδηγίες

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατέψτε το ζεστό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά, ή μέχρι η μαγιά να αφρατέψει.
  2. Προσθέστε το αλάτι, το βούτυρο και το αλεύρι. Ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
  3. Βάλτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη λεκάνη και σκεπάστε την με μια πετσέτα. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  4. Πασπαλίστε μια επιφάνεια εργασίας με αλεύρι. Βάλτε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε την ξανά για 2-3 λεπτά.
  5. Σχηματίστε τη ζύμη σε ένα κουλούρι. Τοποθετήστε το κουλούρι σε ένα ταψί που έχει λαδωθεί ή καλυφθεί με χαρτί ψησίματος.
  6. Αλείψτε το κουλούρι με λίγο νερό και πασπαλίστε το με ζάχαρη.
  7. Ψήστε το κουλούρι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
  8. Αφήστε το κουλούρι να κρυώσει για λίγο πριν το σερβίρετε.

Ψάρι

Το ψάρι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Πρωτοχρονιάς σε πολλές χώρες, ειδικά σε πολιτισμούς κοντά στο νερό. Στην Ευρώπη, η ρέγγα και οι σαρδέλες θεωρούνται συχνά τυχερά πιάτα.

Στις Σκανδιναβικές χώρες, η ρέγγα συμβολίζει την καλή τύχη επειδή τα ασημένια λέπια της, φέρνουν στο μυαλό τα χρήματα. Το εμπόριο της ρέγγας ήταν απαραίτητο για την ευημερία πολλών χωρών. Η κατανάλωση της ήταν ένας τρόπος για να ελπίζουν οι άνθρωποι ότι θα έχουν καλή ψαριά τη νέα χρονιά.

Σήμερα, η ρέγγα εξακολουθεί να συμβολίζει την καλή τύχη και είναι μια δημοφιλής επιλογή για ορεκτικό την Πρωτοχρονιά.

Συνταγή για καπνιστή σαρδέλα με μαγιονέζα και μάραθο

Υλικά

Οδηγίες

  1. Αφαιρέστε τις σαρδέλες από το νερό και τις πόδια τους.
  2. Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε τη μαγιονέζα, το μάραθο, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Βάλτε τις φρυγανιές σε ένα ταψί.
  4. Απλώστε τη σάλτσα μαγιονέζας στις φρυγανιές.
  5. Τοποθετήστε από πάνω τις σαρδέλες.
  6. Σερβίρετε αμέσως.

Noodles

Στην Ασία, τα noodles είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Πρωτοχρονιάς που συμβολίζει τη μακροζωία. Το μήκος τους συμβολίζει το μακρύ και ευτυχισμένο προσδόκιμο ζωής. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μην σπάσετε ή να κοντύνετε τα noodles κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.

Συνταγή για noodles καρύδας

Υλικά

Οδηγίες

  1. Βράστε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
  4. Προσθέστε το κόκκινο καυτερό πιπέρι, το κύμινο, τον κουρκουμά, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα.
  5. Προσθέστε το γάλα καρύδας και τον χυμό λάιμ και φέρτε σε βρασμό.
  6. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά.
  7. Στραγγίξτε τα noodles και προσθέστε τα στο τηγάνι.
  8. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε αμέσως, πασπαλισμένο με κόλιανδρο.

Ρόδια και άλλα φρούτα

Το σπάσιμο του ροδιού είναι ένα παραδοσιακό έθιμο της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα. Ο νοικοκύρης του σπιτιού βγαίνει από το σπίτι κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα ρόδι και το σπάει στο κατώφλι της πόρτας. Το σπάσιμο του ροδιού συμβολίζει την αφθονία και την καλή τύχη για το νέο έτος. Όσο περισσότερες ρώγες πεταχτούν έξω από το σπίτι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ευημερία της οικογένειας.

Στις Φιλιππίνες, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς γιορτάζεται παραδοσιακά με 12 είδη φρούτων. Τα στρογγυλά φρούτα, όπως το μάνγκο και το καρπούζι, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς συμβολίζουν την πληρότητα και την αφθονία.

Στο Μεξικό, τα σταφύλια είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Πρωτοχρονιάς. Τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι τρώνε 12 σταφύλια, ένα για κάθε μήνα του νέου έτους. Πιστεύεται ότι αυτό θα τους φέρει καλή τύχη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, τα πορτοκάλια είναι ένα δημοφιλές πιάτο της Πρωτοχρονιάς. Το στρογγυλό σχήμα τους και το χρυσοκίτρινο χρώμα τους συμβολίζουν την καλή τύχη και την ευημερία.

Σε όλο τον κόσμο, τα ρόδια είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Πρωτοχρονιάς. Τα ρόδια είναι ένα σύμβολο της γονιμότητας, της αφθονίας και της καλής τύχης.

Συνταγή για τοστ με ρόδι και αμύγδαλα

Υλικά

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Βουτυρώστε τις φέτες ψωμιού.
  3. Σκορπίστε τα αμύγδαλα και το ρόδι πάνω από το ψωμί.
  4. Ψήστε για 5-7 λεπτά, ή μέχρι το ψωμί να γίνει τραγανό και το ρόδι να αρχίσει να φουσκώνει.
  5. Σερβίρετε αμέσως.

Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά είναι ένα δημοφιλές πιάτο για τις γιορτές σε όλο τον κόσμο. Στις Φιλιππίνες, τα ζυμαρικά είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στην Ιταλία, τα ζυμαρικά είναι ένα βασικό συστατικό των χριστουγεννιάτικων γευμάτων. Και στην Αμερική, τα ζυμαρικά είναι ένα δημοφιλές πιάτο για το δείπνο της Πρωτοχρονιάς.

Στην Κίνα, τα ζυμαρικά αποτελούν μέρος των εορτασμών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Το σχήμα τους μοιάζει με σακούλες με χρήματα, επομένως συμβολίζουν την καλή τύχη και τον πλούτο. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι όσο περισσότερα ζυμαρικά τρώνε, τόσο πιο πλούσια θα είναι η χρονιά τους.

Εάν ψάχνετε για ένα νόστιμο και τυχερό πιάτο για να απολαύσετε την Πρωτοχρονιά, δοκιμάστε τα ζυμαρικά. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές, για να βρείτε εκείνη που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας.

Συνταγή για ζυμαρικά με γαλοπούλα και κρεμμύδι

Υλικά

Οδηγίες

  1. Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέστε το κρεμμύδι και το καρότο και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
  4. Προσθέστε τη γαλοπούλα και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει, περίπου 10 λεπτά.
  5. Προσθέστε τα ζυμαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
  6. Σερβίρετε αμέσως.

Βασιλόπιτα

Η Βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό κέικ που τρώγεται την Πρωτοχρονιά. Είναι ένα γλυκό που συμβολίζει την καλή τύχη και την ευημερία για το νέο έτος.

Η Βασιλόπιτα φτιάχνεται μόνο για την Πρωτοχρονιά και τρώγεται την Πρωτοχρονιά. Το κέικ είναι συνήθως στρογγυλό και διακοσμημένο με αμύγδαλα, σταφίδες και ζάχαρη άχνη.

Παραδοσιακά, η Βασιλόπιτα ψήνεται με ένα νόμισμα ή φλουρί μέσα. Το άτομο που παίρνει το κομμάτι του κέικ με το φλουρί θεωρείται ότι θα έχει καλή τύχη για το επόμενο έτος.

Συνταγή για Βασιλόπιτα

Υλικά

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Λιώστε το βούτυρο σε ένα μπολ.
  3. Προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  4. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  6. Προσθέστε τα στερεά υλικά στο μείγμα των αυγών και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
  7. Προσθέστε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και ανακατέψτε ξανά.
  8. Ρίξτε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ 25 εκατοστών και ψήστε για 50-60 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που μπαίνει στο κέντρο του κέικ.
  9. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.

Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητές ευημερίας τη νέα χρονιά, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε αυτές τις τροφές στο γιορτινό σας τραπέζι.

Exit mobile version