11 συζητήσεις που σημαίνουν περισσότερα για τον σύντροφό σου από το «σ’ αγαπώ»

Σε όλους μας αρέσει να ακούμε το «σ’ αγαπώ» από κάποιον που μας ενδιαφέρει. Σκεφτείτε όμως το εξής: Αν από αυτό δεν συνοδεύεται από τίποτα άλλο, από καμία ουσιαστική συζήτηση, πόσο αληθινό είναι και πόσο ειλικρινείς είστε εσείς με τον εαυτό σας; Εξάλλου, δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να μουρμουρίσεις «σ’ αγαπώ».

Η υπερβολική χρήση της φράσης «σ’ αγαπώ» είναι σαν να αγοράζετε λουλούδια σε… βενζινάδικο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Δηλαδή πολλοί τη λένε επιπόλαια, χωρίς να σκέφτονται τη πραγματική της σημασία.

Μπορεί να καταλήξει και να χρησιμοποιείται ακόμη ως… απάντηση. Δηλαδή, όταν κλείνεις το τηλέφωνο, αντί να πεις αντίο, να λες σ’ αγαπώ.

Δείτε την άλλη όψη του νομίσματος. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.

Οι χειρονομίες συμπόνιας ή οι βαθύτερες συνομιλίες συμβάλλουν στην ενίσχυση ενός επιπέδου κατανόησης και γνήσιας σύνδεσης ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας.

Εάν λοιπόν θέλετε πραγματικά να δείξετε σε αυτόν τον ιδιαίτερο άνθρωπο ότι είστε σοβαροί, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις 11 συζητήσεις που θα κάνουν τη σχέση σας να περάσει στο επόμενο επίπεδο.

Οι 11 συζητήσεις που θα κάνουν καλό στη σχέση σας

  1. Παρέχετε παρηγοριά (σε στιγμές ανάγκης)
  2. Γεμίστε τους με ενθαρρυντικά λόγια
  3. Μοιραστείτε τα τρωτά σημεία σας
  4. Ζητήστε συγγνώμη (και προσφέρετε συγχώρεση)
  5. Να είστε ευγνώμονες
  6. Συζητήστε για παιδιά
  7. Συζητήστε στην κρεβατοκάμαρα
  8. Κάντε τακτικά check-in στη σχέση
  9. Κάντε τον σύντροφό σας να χαμογελά
  10. Θυμηθείτε τις πιο σημαντικές στιγμές της σχέσης σας (μέχρι σήμερα)
  11. Καταστρώστε τα μελλοντικά σας σχέδια

Παρέχετε παρηγοριά (σε στιγμές ανάγκης)

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το τραύμα του συντρόφου σας, πρέπει να τους ενημερώσετε ότι είστε εκεί για αυτούς. Προσφέρετε την υποστήριξή σας και πείτε τους πως ό,τι κι αν γίνει – είστε μαζί σε αυτό. Υποστηρικτικές συνομιλίες όπως αυτή (ειδικά σε δύσκολες στιγμές) σημαίνουν περισσότερα από το να λέτε απλώς «σ’ αγαπώ». Ένα κοινό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που έχει μειωθεί στο μισό.

Το να παίζεις σε ομαδικό παιχνίδι είναι στην πραγματικότητα ένα από τα καλύτερα πράγματα όταν είσαι σε μια σχέση.

Ανακουφίζει από το άγχος, σας βοηθά να ξεπεράσετε τις αντιξοότητες και σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας (και ο σύντροφός σας θα σας αγαπήσει γι’ αυτό).

Γεμίστε τους με ενθαρρυντικά λόγια

Η ζωή μπορεί να είναι ένας συνεχής αγώνας, ειδικά για πολύ φιλόδοξα άτομα. Κι εδώ είναι που μπαίνετε εσείς στο παιχνίδι.

Μάθετε τα πάθη του συντρόφου σας και βοηθήστε τον να ξεπεράσει τα όρια λέγοντάς του ενθαρρυντικά λόγια. Θα μπορούσαν να αφορούν έναν γενικό στόχο ζωής ή ίσως μια πιο συγκεκριμένη εργασία στην οποία επικεντρώνονται εκείνη τη στιγμή. Αλλά ανεξάρτητα από το τι είναι, οι συζητήσεις που ξεκινούν με «Πιστεύω σε σένα» ή «Το κατάφερες αυτό» μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές.

Θα σας εκτιμήσουν πολύ περισσότερο εάν εκπέμπετε θετική ενέργεια και μπορείτε να τους βοηθήσετε να έχουν αντοχές όταν αντιμετωπίζουν αποτυχίες στην επίτευξη των στόχων τους.

Μοιραστείτε τα τρωτά σημεία σας

Σε μία σχέση, είναι καλό όχι μόνο να ανοίγεστε και να είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον σύντροφό σας (κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις ανασφάλειές σας), αλλά μπορείτε επίσης να έχετε μια πολύ πιο προσωπική και χωρίς ταμπού συζήτηση.

Αυτό δείχνει στον σύντροφό σας ότι είναι ξεχωριστός για εσάς. Νιώθει ότι δεν μιλάτε για αυτά τα πράγματα με κανέναν άλλον πέρα από αυτόν. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στη σχέση και τελικά θα σας φέρει πιο κοντά.

Και δεν μιλάμε μόνο για επιφανειακά πράγματα, όπως για παράδειγμα η ανησυχία για κάποιο οικονομικό πρόβλημα. Μπορείτε να μοιραστείτε προηγούμενες εμπειρίες που μπορεί να σας έχουν επηρεάσει ως άνθρωπο. Είτε καλές, είτε κακές.

Ορισμένα κοινά τρωτά σημεία περιλαμβάνουν πράγματα όπως το να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί ή ότι είστε ανεπιθύμητοι. Αυτού του είδους οι συνομιλίες σίγουρα θα δημιουργήσουν ένα σταθερό συναισθηματικό δέσιμο.

Ζητήστε συγγνώμη (και προσφέρετε συγχώρεση)

Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Και εδώ είναι το θέμα. Όταν περνάς τόσο πολύ χρόνο με έναν άλλο άνθρωπο, οι περιστασιακές διαφωνίες είναι αναπόφευκτες. Ακόμα και οι καβγάδες και οι φωνές είναι απολύτως φυσιολογικά πράγματα (σε λογικά πάντα πλαίσια) και αποτελούν υγιές κομμάτι κάθε σχέσης.

Το τι θα γίνει μετά από αυτά είναι το πιο σημαντικό.  Κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, συχνά λέμε πράγματα που δεν εννοούμε. Κι αυτό γιατί κυριαρχεί το συναίσθημα και όχι η λογική. Έτσι, εάν έχετε μια συζήτηση με ενσυναίσθηση μετά τον τσακωμό, όταν έχετε την ευκαιρία να ζητήσετε συγγνώμη (ή να συγχωρήσετε) τον σύντροφό σας, μπορεί να είναι ευεργετικό. Αυτό δηλαδή μπορεί να σας ενώσει όπως ποτέ άλλοτε. Εξάλλου, μάλλον θα υπάρχει κάποιος λόγος που το σεξ ύστερα από έναν τσακωμό θεωρείται πάντα καλό!

Το να αναγνωρίζετε τα λάθη σας, να επιδεικνύετε ταπεινότητα και να αποδέχεστε τα ελαττώματα του συντρόφου σας είναι πράξεις που μιλούν πολύ πιο δυνατά από το να λέτε απλώς «σ’ αγαπώ».

Να είστε ευγνώμονες

Τα μικρά πράγματα μετράνε σε μία σχέση.  Ίσως είστε πολύ απασχολημένοι στη δουλειά και ο σύντροφός σας, σας κάνει έκπληξη φέρνοντάς σας φαγητό σε πακέτο. Ή μπορεί να χάσατε το τελευταίο τρένο και να έρθουν να σας πάρουν για να επιστρέψετε γρήγορα σπίτι. Λοιπόν, φροντίστε να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας!

Αναγνωρίζοντας την καλοσύνη τους, θα στείλετε ένα μήνυμα ότι δεν τους θεωρείτε δεδομένους. Βοηθά επίσης να δημιουργήσετε μια θετική βάση για τη σχέση σας, προκειμένου να πάει ένα βήμα παρακάτω. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Γιατί αν ο σύντροφός σας αισθάνεται ότι δεν τον εκτιμάτε ή ακόμη χειρότερα ότι τον εκμεταλλεύεστε, θα καταρρεύσει.

Συζητήστε για παιδιά

Το να ξεκινήσετε μια συζήτηση με το «Είσαι ένας καταπληκτικός πατέρας/μητέρα» είναι ένα φοβερό κομπλιμέντο για κάθε γονέα. Μπορείτε επίσης να πείτε «Θα γίνεις υπέροχος πατέρας/μητέρα» (αν δεν έχεις ακόμα παιδιά). Και φροντίστε να αναφέρετε όλους τους λόγους! Θα τους κάνετε να αισθανθούν πολύ όμορφα.

Προφανώς, αγαπούν τα παιδιά τους (ή θα τα αγαπούν στο μέλλον). Έτσι, το να μιλήσει ο/η σύντροφός τους θετικά για τις γονικές τους ικανότητες θα τους καθησυχάσει για τον ρόλο τους.  Επίσης, οι συζητήσεις για τα παιδιά βοηθούν να εδραιωθεί μια μακρά και ευημερούσα σχέση.

Συζητήστε στην κρεβατοκάμαρα

Το να μιλάτε (λεπτομερώς) για τη σχέση σας μπορεί να σας φέρει κοντά ως ζευγάρι, από πολλές απόψεις. Επίσης, αυτή η κουβέντα είναι πολύ πιο ξεχωριστή από το να κάνετε απλά γενικές δηλώσεις τύπου «σ’ αγαπώ».

Έχει σημασία γιατί είναι μία μοναδική συζήτηση, που αφορά μόνο εσάς τους δύο. Είστε τόσο οικείοι μόνο με ένα άτομο στη ζωή σας, οπότε το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε τέτοιου είδους συνομιλίες με κανέναν άλλο. Η συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο στην κρεβατοκάμαρα ενισχύει τον δεσμό σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να επαινέσετε τον/την σύντροφό σας, να εκφράσετε τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές σας και να κατανοήσετε καλύτερα τις σεξουαλικές τους ανάγκες. Μεταξύ άλλων, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια πιο διαφανής και υγιής σεξουαλική ζωή.

Τακτικά check-in στη σχέση

Λογικά σας αρέσει να κάνετε παρέα με τον σύντροφό σας. Είτε πρόκειται για ταινία, είτε για φαγητό έξω, είτε για μια βόλτα στην παραλία. Το ζητούμενο είναι απλά να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου. Προφανώς, δεν έχετε πάντα την καλύτερη διάθεση και είναι λογικό κάποιος να είναι βαρύς κατά διαστήματα.

Η τακτική συζήτηση για την κατάσταση της σχέσης σας μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ικανοποιητική σχέση. Σκεφτείτε το ως ένα είδος αξιολόγησης.

Σας δίνει την ευκαιρία να εκφράσετε τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τους ενδοιασμούς σας. Επιπλέον, δείχνει ότι είστε σοβαροί και θέλετε να το κάνετε. Εξασφαλίζει επίσης ότι είστε και οι δύο στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ αποφεύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αλλά μην το παρακάνετε.  Η συντριπτική πλειονότητα του χρόνου που περνάτε μαζί θα πρέπει να είναι απλά απολαμβάνοντας ο ένας τον άλλον.

Κάντε τον σύντροφό σας να χαμογελά

Οι συζητήσεις με νόημα δεν χρειάζεται να είναι πάντα τόσο σοβαρές. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το γέλιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις σχέσεις (ίσως και το πιο σημαντικό πράγμα).

Μπορεί να είστε μαζί και να σας πιάνουν τα γέλια ξαφνικά, για κάτι που είπατε. Ή απλώς να είδατε κάτι που έκανε και τους δύο να γελάσετε (επειδή έχετε την ίδια αίσθηση του χιούμορ).

“Ζήσε αγάπα, γέλα.” Αυτό το τρίπτυχο απελευθερώνει «ορμόνες για καλή αίσθηση».

Θυμηθείτε τις πιο σημαντικές στιγμές της σχέσης σας (μέχρι σήμερα)

Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό tip για ζευγάρια που είναι μαζί για αρκετά χρόνια. Η έναρξη μιας συζήτησης με το «Εκείνη η νύχτα ήταν τόσο απίστευτη…» ή «Ήταν τόσο αστείο όταν…» είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την ενίσχυση της σχέσης σας.

Βλέπετε, μετά από λίγο, είναι φυσικό να αναρωτιέστε αν η σχέση σας εξακολουθεί να έχει αυτή τη σπίθα που είχε στην αρχή. Σίγουρα, η δυναμική κάθε ζευγαριού αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αλλά η ανάμνηση των καλών στιγμών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης για τη σχέση σας και να λειτουργήσει ως διαβεβαίωση ότι είστε πραγματικά καλά μαζί. Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο στο παρελθόν υπήρχαν ωραίες μέρες. Τα καλύτερα είναι μπροστά.

Καταστρώστε τα μελλοντικά σας σχέδια

Τι δείχνει περισσότερη δέσμευση; Λέγοντας «σ’ αγαπώ» ή το να σχεδιάζετε ένα μέλλον μαζί; Δηλαδή να μιλάτε για πράγματα που σηματοδοτούν μια αλλαγή στη ζωή σας, είτε αυτή αφορά στην αγορά ενός σπιτιού είτε στην απόκτηση παιδιών.

Όταν συζητάτε για όνειρα, φιλοδοξίες και κάνετε μαζί σχέδια για το μέλλον, είναι πολύ σημαντικό. Δείχνει ότι οραματίζεστε να είστε μαζί για πολλά χρόνια ακόμα. Αυτό εδραιώνει τη σχέση σας και χτίζει αμοιβαία εμπιστοσύνη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ