11 σημάδια ότι ένας άντρας θα σας είναι πάντα πιστός, σύμφωνα με την ψυχολογία

Η ψυχολογία ρίχνει φως στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τις σχέσεις, ιδιαίτερα στον δεσμό ενός ζευγαριού. Αν αναρωτιέστε αν ο άντρας σας θα σας μείνει πιστός, η ψυχολογία έχει τις απαντήσεις.

Κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου: Η αγάπη μπορεί να θολώσει την κρίση και να μας κάνει να αγνοούμε σημάδια απιστίας. Από την άλλη, αβάσιμες υποψίες μπορεί να οφείλονται σε φόβους από το παρελθόν.

Ας ξεπεράσουμε τα συναισθήματα και ας εστιάσουμε στην ψυχολογική αλήθεια: ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άντρας δεν θα σας απατήσει;

11 σημάδια ότι ένας άντρας θα σου είναι πάντα πιστός, σύμφωνα με την ψυχολογία

 • Είναι ειλικρινής (ακόμα και για τα μικρά πράγματα)
 • Έχει αρκετά καλό αυτοέλεγχο (ακόμα και υπό πίεση)
 • Είναι πιστός σε πολλούς τομείς της ζωής του (όχι μόνο στη σχέση)
 • Έχει μεγάλη επίγνωση του εαυτού του (ακόμη και για τα μειονεκτήματά του)
 • Σέβεται τα όρια των άλλων (ακόμα και όταν δεν τα καταλαβαίνει)
 • Έχει αντιμετωπίσει τη σκιά του (και ξέρει πόσο σοβαρό είναι)
 • Ανοιχτός στην επικοινωνία (ακόμα και όταν βαριέται ή είναι πεσμένος)
 • Παραδέχεται την σεξουαλική διάθεση και τις φαντασιώσεις του (ακόμα και όταν ξέρει ότι μπορεί να σας ενοχλήσει)
 • Είναι σε επαφή με τη σεξουαλικότητά του (και δεν παίζει έναν κοινωνικά εξαρτημένο ρόλο)
 • Γνωρίζει πώς τον επηρέασαν τα οικογενειακά και παιδικά τραύματα (ακόμα κι αν είναι δυσάρεστα)
 • Δεν πάσχει από σύμπλεγμα κατωτερότητας ή σύμπλεγμα σωτήρα (και ξέρει τι είναι)

Είναι ειλικρινής (ακόμα και στα μικρά πράγματα)

Πόσο ειλικρινής είναι σε μικρά ζητήματα; Αυτός είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που δείχνει πόσο πιστός είναι. Παρατηρώντας πώς κάποιος εκτιμά την ειλικρίνεια αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα και την ακεραιότητά του. Όταν είναι ειλικρινής σε όλους τους τομείς της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων των φίλων και των συγγενών του, σημαίνει ότι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κρύψει κάτι και στη σχέση του.

Αντίθετα, εάν πρέπει να τον πιέσετε για να αποκαλύψει πράγματα ή να τον κάνετε να ανοιχτεί, είναι πιο πιθανό να σας απατήσει. «Το να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί σημαίνει να συμφωνείτε για το τι θα πείτε ο ένας στον άλλον αναφορικά με τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους», σημειώνει η πρώην κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια Dr. Catherine Aponte Psy.D. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να αναφέρετε ότι αισθάνεστε έλξη για κάποιο άλλο άτομο».

Έχει αρκετά καλό αυτοέλεγχο (ακόμα και υπό πίεση)

Η ικανότητα ενός άνδρα να αντισταθεί σε παρορμητικές συμπεριφορές αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα του. Μπορεί να συγκρατηθεί από κάτι που επιθυμεί έντονα, όπως από το να φάει ένα επιπλέον σνακ ή να αγοράσει κάτι από ένα κατάστημα; Ή μήπως απλά παρασύρεται από τον ενθουσιασμό της στιγμής;

Τι γίνεται όταν βρίσκεται υπό πίεση, όταν τα προϊόντα στο κατάστημα είναι σε πολύ καλή τιμή ή όταν κανείς δεν παρατηρεί πόσο τρώει; Η αντίδρασή του σε τέτοιες καταστάσεις είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική…

Όπως ανακάλυψε η ερευνήτρια ψυχολογίας Emily Britton του Πανεπιστημίου του Waterloo σε μελέτη του 2023 για τον αυτοέλεγχο:

 • «Η επιτυχής αντιμετώπιση του πειρασμού είναι πιο πιθανή όταν οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο εκτεθειμένοι στον πειρασμό και χρησιμοποιούν οποιαδήποτε στρατηγική αυτορρύθμισης».
 • «Επιπλέον, η επιτυχημένη άσκηση αυτοελέγχου συνδέεται στενά με το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται γενικά την ικανότητά τους για αυτορρύθμιση».

Με άλλα λόγια, ο αυτοέλεγχος τείνει να γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Είναι πιστός σε πολλούς τομείς της ζωής (και όχι μόνο σε μία σχέση)

Η πίστη ενός συντρόφου σε διάφορες πτυχές της ζωής του, πέρα από τη σχέση, είναι ένας πολύ καλός δείκτης της μακροπρόθεσμης αφοσίωσης του και προς εσάς. Όταν δείχνει πίστη στους φίλους και τους συναδέλφους του, είναι πιο πιθανό να δείξει και σε εσάς το ίδιο.

Αυτό αποδεικνύει την βαθύτερη δέσμευσή του στην «ακεραιότητα των σχέσεων». Δεν παραμένει πιστός από υποχρέωση ή λόγω κοινωνικών κανόνων, αλλά από δική του επιλογή.

«Ένας πιστός άνθρωπος είναι πιστός επειδή επιλέγει να είναι πιστός. Είναι μια αδιαμφισβήτητη αρχή ζωής, μια εσωτερική του απόφαση, που δεν εξαρτάται από εσάς», σημειώνει η ειδικός σχέσεων Anita Krysko.

Έχει μεγάλη επίγνωση του εαυτού του (ακόμη και για τα μειονεκτήματά του)

Οι άνδρες με υψηλή αυτογνωσία αναγνωρίζουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, καθώς και τις ευαισθησίες τους, χωρίς να προσποιούνται ή να προσπαθούν να φαίνονται πιο σταθεροί απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Επιπλέον, αναγνωρίζουν τις προσωπικές αδυναμίες τους και τα ευάλωτα σημεία τους όσον αφορά την ερωτική τους ζωή, τη σεξουαλικότητα και τα συναισθήματά τους.

Όταν αυτοί οι παράγοντες εμφανίζονται, ξέρουν πώς να αντισταθούν και να αποφύγουν να ενδώσουν σε παρορμητικές αντιδράσεις όπως η απιστία ή η απόδραση από τη σχέση.

Η ψυχολόγος Dr. Tequila Hales επισημαίνει: «Οι δυσάρεστες συνέπειες που συχνά έρχονται μετά την απιστία σε μια σχέση δεν λαμβάνονται υπόψη παρά μόνο μετά το γεγονός. Οι άνδρες που απατούν έχουν μια εμφανή τάση προς την απερισκεψία».

Σέβεται τα όρια των άλλων (ακόμα και όταν δεν τα καταλαβαίνει)

Οι άντρες που σέβονται την ανεξαρτησία και τις διαφορές των άλλων ανθρώπων είναι πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί μακροπρόθεσμα. Για τους άντρες που κάνουν ό,τι θέλουν ή υποκύπτουν στα δικά τους αρνητικά ένστικτα, τα όρια είναι διαπραγματεύσιμα.

Ωστόσο, οι άντρες που σέβονται πραγματικά τα όρια των άλλων (ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν γιατί υπάρχουν αυτά τα όρια ή είναι μπερδεμένοι) είναι πιστοί σύντροφοι.

«Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που απατά ένας άντρας τη σύντροφό του σχετίζεται με το σκοτάδι στην καρδιά ή το μυαλό του», εξηγεί ο σύμβουλος ψυχικής υγείας Eric Gomez. «Παράγοντες όπως η λαγνεία, ο εγωισμός, οι πειρασμοί και οι προσωπικές απογοητεύσεις με τη σύντροφό του ή τη ζωή του γενικότερα, τον κάνουν ευάλωτο στην απιστία».

Έχει αντιμετωπίσει τη σκιά του (και ξέρει πόσο σοβαρό είναι)

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Carl Jung, η “σκιά” είναι το κομμάτι του εαυτού μας όπου καταπιέζουμε τους φόβους, τις επιθυμίες και τα τραύματά μας.

Ένας άντρας που θα σας είναι πάντα πιστός, έχει αναπτύξει αυτογνωσία και έχει έρθει αντιμέτωπος με τη σκιά του. Γνωρίζει τη σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα του και δεν της επιτρέπει να τον κυριεύσει, επειδή καταλαβαίνει τα κίνητρα και τους φόβους της.

Για παράδειγμα, σε έναν τσακωμό μαζί σας, θα αντισταθεί στον πειρασμό να ξεσπάσει και να σας “εκδικηθεί”. Δεν θα χρησιμοποιήσει την απιστία ως μέσο εκδίκησης, σε αντίθεση με κάποιους άντρες που, όπως εξηγεί ο σεξολόγος και ψυχοθεραπευτής Dr. Robert Weiss, Ph.D., LCSW, «μπορεί να απατήσουν για να πάρουν εκδίκηση».

Ανοιχτή επικοινωνία: Ένα «κλειδί» για πίστη στις σχέσεις;

Οι άνδρες που επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά, ακόμα και όταν βαριούνται ή δεν αισθάνονται καλά, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμείνουν πιστοί. Η προθυμία για ειλικρινή διάλογο και η αποφυγή καταπίεσης συναισθημάτων ή επιθυμιών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που συνδέονται με την πίστη στις σχέσεις.

Δυστυχώς, ορισμένοι άνδρες καταλήγουν στην απιστία επειδή δεν εκφράζουν ανοιχτά την πλήξη ή την ανάγκη τους για κάτι καινούργιο. Η ψυχολόγος Dr. Carolina Estevez το εξηγεί εύστοχα: «Μερικοί άντρες απλά αναζητούν την απιστία για να βιώσουν καινούργιες και συναρπαστικές εμπειρίες. Ενδεχομένως να έχουν κουραστεί από τη σχέση τους και να λαχταρούν τον ενθουσιασμό κάτι διαφορετικού και άγνωστου».

Παραδέχεται την σεξουαλική διάθεση και τις φαντασιώσεις του (ακόμα και όταν ξέρει ότι μπορεί να σας ενοχλήσει)

Η άρνηση ή η απόρριψη της πιθανότητας απιστίας, ειρωνικά, αποτελεί ένδειξη ότι ένας άντρας είναι πιθανό να την πράξει.

Οι ώριμοι άντρες παραδέχονται τον πειρασμό και αναγνωρίζουν τις δικές τους σεξουαλικές επιθυμίες και φαντασιώσεις.

Είναι επίσης πρόθυμοι να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με το τι σημαίνει γι’ αυτούς η σεξουαλική πίστη, κάτι που δεν είναι πάντα ξεκάθαρο μεταξύ των ζευγαριών (μια έλλειψη διαύγειας που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό πόνο).

Έχει επαφή με τη σεξουαλικότητά του (και δεν παίζει έναν κοινωνικά προκαθορισμένο ρόλο)

Οι άνδρες που επικοινωνούν ανοιχτά τις σεξουαλικές επιθυμίες και τα όριά τους είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ικανοποίηση εκτός της σχέσης.

Αντιθέτως, οι άνδρες που έχουν μια ντροπαλή ή κρυφή στάση απέναντι στο σεξ είναι πιο πιθανό να το κρύβουν όταν είναι δυσαρεστημένοι ή έχουν ασυνήθιστες επιθυμίες και στη συνέχεια να αναζητήσουν ευχαρίστηση εκτός της σχέσης.

Όπως εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής Mark O’Connell: «Αντί να διακινδυνεύσουν να εκθέσουν τις επιθυμίες τους και να απορριφθούν, πολλοί άνδρες αποφασίζουν να τα έχουν και τα δύο: Μια ασφαλή, σταθερή και στοργική σχέση στο σπίτι και μια συναρπαστική και απελευθερωτική σεξουαλική σχέση αλλού».

Γνωρίζει πώς τον επηρέασαν τα οικογενειακά και παιδικά τραύματα (ακόμα κι αν είναι δυσάρεστα)

Ένας άντρας που γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο τα βιώματά του και τα παιδικά του τραύματα τον διαμόρφωσαν και είναι ειλικρινής για αυτό, ενδέχεται να είναι πιο πιστός στις σχέσεις του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την περίπτωση που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ανασφάλεια. Δεν προσπαθεί να το κρύψει ή να αναζητήσει επιβεβαίωση γι’ αυτό από άλλες γυναίκες.

«Η απιστία μπορεί προσωρινά να αυξήσει την αυτοεκτίμηση αυτών των ανδρών και να τους κάνει να νιώσουν επιθυμητοί και όμορφοι, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ευχάριστο αποπροσανατολισμό από τα συναισθήματα της ανεπάρκειας και της ανασφάλειας που βιώνουν συχνά», εξηγεί η Dr. Estevez.

Δεν πάσχει από σύμπλεγμα κατωτερότητας ή σύμπλεγμα σωτήρα (και ξέρει τι είναι)

Ένας άνδρας που θα σας απατήσει συχνά νιώθει είτε ως θύμα που δικαιούται να πάρει αυτό που θέλει, είτε ως σωτήρας που του αξίζουν ειδικά προνόμια για τις “υπηρεσίες” του. Ένας πιστός άνδρας δεν πέφτει σε καμία από τις δύο αυτές παγίδες.

Η Dr. Weiss χαρακτηρίζει αυτή τη στάση ως «ακραία μοναδικότητα» από μεριάς ορισμένων ανδρών, εξηγώντας: «Μπορεί να νιώθει διαφορετικός και να πιστεύει ότι του αξίζει κάτι ξεχωριστό που δεν δικαιούνται άλλοι άντρες. Οι συνηθισμένοι κανόνες απλά δεν ισχύουν για εκείνον, επομένως αισθάνεται ελεύθερος να ανταμείβει τον εαυτό του εκτός της βασικής του σχέσης, όποτε το επιθυμεί».

Η πίστη είναι μια μακροχρόνια δέσμευση

Η πίστη σε μια σχέση είναι σημαντική και σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Η πιθανότητα ο σύντροφός σας να παραμείνει πιστός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευσή του στην ειλικρίνεια, την επικοινωνία, την αυτογνωσία και τον σεβασμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ