11 πράγματα που κάνουν οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι στην αρχή κάθε μέρας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μερικοί άνθρωποι φαίνεται να κάνουν τόσα πολλά μέσα σε μια μέρα, ενώ εσείς δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας; Λοιπόν, το μυστικό δεν είναι κάποιο μαγικό κόλπο ή ατελείωτες κούπες καφέ. Έχει να κάνει πραγματικά με το πώς ξεκινούν τη μέρα τους.

Διαβάστε τα 11 πράγματα που κάνουν κάθε πρωί οι σούπερ παραγωγικοί άνθρωποι.

  1. Ξυπνήστε νωρίς
  2. Υγιεινό Πρωινό
  3. Θέστε ημερήσιους στόχους
  4. Άσκηση
  5. Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα
  6. Αποφύγετε τους ψηφιακούς περισπασμούς
  7. Αγκαλιάστε τον “ασχημο βάτραχο”
  8. Μείνετε ενυδατωμένοι
  9. Συνεχίστε να μαθαίνετε
  10. Αποφύγετε το Multitasking
  11. Δώστε προτεραιότητα

Έτσι, αν θέλετε να κάνετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, συνεχίστε να διαβάζετε.

1. Ξυπνήστε νωρίς

Το πρώιμο πουλί πιάνει το σκουλήκι! Ένα από τα πράγματα που κάνουν οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι είναι να ξυπνούν νωρίς. Το θέμα δεν είναι να στερηθούν τον ύπνο τους, αλλά να δημιουργήσουν περισσότερες ώρες στην ημέρα τους.

Αυτή η εκκίνηση τους επιτρέπει να χειρίζονται εργασίες χωρίς περισπασμούς και να παίρνουν ένα προβάδισμα στις υποχρεώσεις της ημέρας.

Θυμηθείτε, αν δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής π.χ. εργάζεστε ως αργά, δεν είναι λογικό να ξυπνάτε στις 5 π.μ., ούτε εφικτό. Έχει να κάνει με το να βρείτε το δικό σας «νωρίς» και να μείνετε σταθεροί σε αυτό. Αν θέλετε να πειραματιστείτε, εξετάσετε το ενδεχόμενο να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα αύριο!

2. Υγιεινό Πρωινό

Όλοι το έχουμε ξανακούσει, το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και οι παραγωγικοί άνθρωποι το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν. Ξέρουν ότι μια καλή μέρα ξεκινά με ένα καλό γεύμα.

Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού παρέχει τα απαραίτητα “καύσιμα” τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για το σώμα, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά όλη την ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεστε ένα φανταχτερό, γκουρμέ γεύμα κάθε πρωί.

Ακόμη και κάτι απλό, όπως ένα μπολ πλιγούρι βρώμης με φρούτα ή ένα smoothie γεμάτο θρεπτικά συστατικά μπορεί να κάνει την διαφορά. Γι’ αυτό, φροντίστε να μην παραλείψετε το πρωινό και επιλέξτε κάτι που είναι θρεπτικό και θα σας δίνει ενέργεια.

3. Θέστε ημερήσιους στόχους

Ο καθορισμός καθημερινών στόχων μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Αν έχετε ένα πλάνο, βοηθά να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και οργανωμένοι, παρακολουθώντας τι πρέπει να επιτευχθεί.

Δίνει επίσης μια αίσθηση ικανοποίησης στο τέλος της ημέρας, όταν μπορείτε να σημειώσετε τις εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί. Το να το μετατρέψετε σε συνήθεια μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μέρα σας.

4. Άσκηση

Το να ξεκινάς τη μέρα με κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι μια κοινή συνήθεια μεταξύ των εξαιρετικά παραγωγικών ανθρώπων. Δεν είναι μόνο η διατήρηση της φόρμας – η άσκηση είναι γνωστό ότι ενισχύει τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας και βελτιώνει την πνευματική διαύγεια.

Σύμφωνα με έρευνα, η τακτική άσκηση διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη λειτουργία της μνήμης για να απελευθερώσουν μια χημική ουσία που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF). Το BDNF επανασυνδέει τα κυκλώματα μνήμης ώστε να λειτουργούν καλύτερα.

Ουσιαστικά, όταν ασκείστε, ενισχύετε τις δυνατότητες του εγκεφάλου σας. Είτε πρόκειται για γρήγορο περπάτημα, γιόγκα ή μια πλήρη προπόνηση στο γυμναστήριο, βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και κάντε την μέρος της πρωινής σας ρουτίνας.

5. Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα

Στη φασαρία της καθημερινής ζωής, είναι εύκολο να ξεχάσουμε να αφιερώσουμε μια στιγμή για τον εαυτό μας. Ωστόσο, πολλοί εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι  ξεκινούν τη μέρα τους με μια πρακτική ενσυνειδητότητας.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ο διαλογισμός ή απλά να κάθεσαι ήσυχα με ένα φλιτζάνι τσάι, απολαμβάνοντας την ηρεμία του πρωινού. Αυτή η μικρή πράξη αυτοφροντίδας δίνει έναν θετικό τόνο για την επόμενη μέρα, συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της συγκέντρωσης. Είναι μια υπενθύμιση ότι ανάμεσα σε όλα τα καθήκοντα και τις ευθύνες μας, έχει σημασία η ψυχική μας ευεξία.

Έτσι, προτού “βουτήξετε” στη μέρα σας, σκεφτείτε να περάσετε μερικές στιγμές σε ήσυχο προβληματισμό – μπορεί απλώς να κάνει τη διαφορά.

6. Αποφύγετε τους ψηφιακούς περισπασμούς

Αυτό είναι ένα πράγμα που πραγματικά είναι ωφέλιμο στη ζωή σας. Το πρωί, προτού τσεκάρετε τα email, μπείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και διαβάσετε τα τελευταία νέα, δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο «χωρίς ψηφιακή χρήση».

Όταν ξεκινάτε τη μέρα με ψηφιακούς περισπασμούς μπορεί γρήγορα να οδηγηθείτε σε μια αντιδραστική νοοτροπία, παρά σε μια προληπτική νοοτροπία. Χρησιμοποιείστε τον χρόνο για να επικεντρωθείτε στους προσωπικούς σας στόχους και τις προτεραιότητές σας.

Πιστέψτε το, αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι ειδοποιήσεις μπορούν να περιμένουν λίγο περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκινάτε τη μέρα σας νιώθοντας ότι έχετε τον έλεγχο, αντί να σας “ελέγχουν” οι απαιτήσεις των άλλων.

7. Αγκαλιάστε τον “ασχημο βάτραχο”

Ο «άσχημος βάτραχος» είναι αυτή η εργασία που φοβάσαι, αυτή που συνεχίζεις να αναβάλλεις και να μεταφέρεις  στο τέλος της λίστας των υποχρεώσεων σου. Οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό, επομένως αντιμετωπίζουν το πιο δύσκολο ή λιγότερο ευχάριστο έργο τους ως το πρώτο πράγμα που θα κάνουν το πρωί. Γιατί;

Γιατί μόλις γίνει, τελείωσε. Δεν κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους όλη μέρα, απομυζώντας την ενέργεια και την εστίασή τους.

Λοιπόν, πάρτε μια βαθιά ανάσα, συγκρατήστε τον εαυτό σας και αγκαλιάστε τον “άσχημο βάτραχο” σας νωρίς το πρωί. Θα νιώθεις καλύτερα την υπόλοιπη μέρα.

8. Μείνετε ενυδατωμένοι

Πολύ πριν αρχίσει να παρασκευάζεται ο καφές, οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα απλό ποτήρι νερό. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα καθαρής σκέψης.

Οπότε, το να ξεκινάς τη μέρα με νερό δεν έχει να κάνει μόνο με το σβήσιμο της δίψας – είναι να ξεκινήσεις το σύστημά σου και να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου σε καλύτερη λειτουργία.

Είναι μια απλή πράξη, αλλά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αύριο το πρωί, λοιπόν, πριν φτάσετε στην κούπα του καφέ σας, πιάστε πρώτα ένα ποτήρι νερό.

9. Συνεχίστε να μαθαίνετε

Η μάθηση δεν σταματά όταν φεύγεις από το σχολείο. Είναι ένα διαρκές ταξίδι και αυτή την πεποίθηση συμμερίζονται πολλοί εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι.

Κάθε πρωί, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε κάτι νέο. Αυτό θα μπορούσε να είναι η ανάγνωση ενός κεφαλαίου ενός βιβλίου, η ακρόαση ενός podcast ή ακόμα και η παρακολούθηση μιας ομιλίας TED.

Σας βοηθά να παραμείνετε ενημερωμένοι, διευρύνει την προοπτική και πυροδοτεί νέες ιδέες. Επιπλέον, είναι συναρπαστικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει πάντα κάτι νέο να μάθετε και να ανακαλύψετε.

Γιατί, λοιπόν, να μην κάνετε τη μάθηση μέρος της πρωινής σας ρουτίνας; Θα μπορούσε να είναι η ώθηση που χρειάζεστε για να συνεχίσετε να αναπτύσσεστε προσωπικά και επαγγελματικά.

10. Αποφύγετε το Multitasking

Το multitasking είναι μύθος. Μπορεί να πιστεύουμε ότι κάνουμε περισσότερα με τα ταχυδακτυλουργικά καθήκοντα, αλλά στην πραγματικότητα, δεν δίνουμε σε καμία εργασία την προσοχή που της αξίζει.

Οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό. Επικεντρώνονται σε μία εργασία τη φορά, δίνοντάς τα όλα μέχρι να ολοκληρωθεί. Αυτή η προσέγγιση μειώνει τα λάθη και αυξάνει την αποτελεσματικότητα.

Αντισταθείτε στην επιθυμία για πολλαπλές εργασίες. Θα εκπλαγείτε πόσα περισσότερα μπορείτε να πετύχετε όταν είστε πλήρως παρόντες σε κάθε δραστηριότητα.

11. Δώστε προτεραιότητα

Κάθε πρωί, οι παραγωγικοί άνθρωποι δεν κάνουν απλώς μια λίστα υποχρεώσεων, αλλά και μια λίστα προτεραιοτήτων. Καταλαβαίνουν ότι δεν είναι όλες οι εργασίες ίσες. Ορισμένες εργασίες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους στόχους τους από άλλες.

Αναγνωρίζουν αυτές τις εργασίες υψηλού αντίκτυπου και εστιάζουν πρώτα σε αυτές.

Δεν είναι πάντα εύκολο να παραδεχτείτε ότι μερικά από τα πράγματα που κάνετε δεν σας προωθούν πραγματικά, αλλά είναι απαραίτητα για την παραγωγικότητα.

Επομένως, να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για το τι πραγματικά έχει σημασία και να δώσετε προτεραιότητα.

Θυμηθείτε, η παραγωγικότητα δεν είναι να είσαι απασχολημένος όλη την ώρα. Έχει να κάνει με το να είσαι αποτελεσματικός και να αξιοποιείς στο έπακρο την ημέρα σου.

Αυτές οι συνήθειες μπορεί να μην μεταμορφώσουν την παραγωγικότητά σας από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά με συνέπεια και αποφασιστικότητα, θα σας βοηθήσουν να κάνετε σημαντικά βήματα μακροπρόθεσμα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ