Μήπως καμιά φορά οι άνθρωποι έξω, σας λοξοκοιτούν και αναρωτιέστε για ποιον λόγο; Δεν είναι στη φαντασία σας. Καμιά φορά, κάνουμε πράγματα που προκαλούν την ενόχληση των άλλων ανθρώπων. Η κοινωνική συμβίωση, προϋποθέτει την προσαρμογή μας σε ορισμένους κανόνες ευπρέπειας και ευγένειας.
11 πράγματα κάνετε δημόσια και κάνουν τους ανθρώπους να σας αντιπαθούν
- Μιλάτε δυνατά στο τηλέφωνο
- Δεν καθαρίζετε τον δρόμο από τα περιττώματα του σκύλου σας
- «Κλέβετε» στις ουρές αναμονής
- Φτύνετε στον δρόμο
- Προσπερνάτε αδιάφορα τους αστέγους
- Είστε αγενείς με τους σερβιτόρους
- Βρωμίζετε τον δρόμο
- «Κλείνετε» το πεζοδρόμιο
- Λάθος ή παράνομο παρκάρισμα
- Δεν λέτε «ευχαριστώ», «παρακαλώ»
- Παραβιάζετε τον προσωπικό χώρο των άλλων
Μιλάτε δυνατά στο τηλέφωνο
Έχει τύχει σ’ όλους: είστε απορροφημένοι στις σκέψεις σας, αναλογίζεστε τα προβλήματά σας και, ξαφνικά, ακούτε άθελά σας τα προσωπικά του διπλανού σας. Το να εξαναγκάζετε τον κόσμο ν’ ακούει τις συζητήσεις σας, είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και δείχνει ασέβεια. Κατεβάστε τους τόνους όταν μιλάτε στο τηλέφωνο και δεν θα σας αντιπαθήσει κανείς!
Δεν καθαρίζετε τον δρόμο από τα περιττώματα του σκύλου σας
Τα ζώα συντροφιάς προσφέρουν μοναδικές χαρές στους ιδιοκτήτες τους, αλλά έχουν και ορισμένες υποχρεώσεις. Μία από αυτές είναι η ευθύνη της καθαριότητας και του σεβασμού του χώρου όπου κινείστε.
Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα περιττώματα του αγαπημένου σας κατοικίδιου. Όταν δεν το κάνετε, δείχνετε ασέβεια στον χώρο όπου ζείτε και προς τους συμπολίτες σας. Να κουβαλάτε πάντα τις σακούλες και τα γάντια για να καθαρίζετε τα «χνάρια» του σκύλου σας.
«Κλέβετε» στις ουρές αναμονής
Την στιγμή που όλοι περιμένουν υπομονετικά στη σειρά, έρχεται ένας που θεωρεί τον εαυτό του πιο σημαντικό και «κλέβει» στη σειρά. Αυτή η κίνηση, εκτός από άδικη, είναι ιδιαίτερα ενοχλητική με αποτέλεσμα να κάνει τους άλλους να σας αντιπαθούν. Άλλωστε, όλοι έχουν δουλειές που τους περιμένουν και κανείς δεν θέλει να περιμένει με τις ώρες. Επειδή ο χρόνος όλων των ανθρώπων είναι πολύτιμος, να σέβεστε πάντα τις σειρές στις ουρές, χωρίς να ξεχνάτε ότι υπάρχουν ορισμένοι συμπολίτες μας που έχουν προτεραιότητα…
Φτύνετε στον δρόμο
Στη Σιγκαπούρη, το δημόσιο φτύσιμο επισύρει τσουχτερό πρόστιμο. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, το φτύσιμο θεωρείτε ένδειξη μεγάλης αγένειας, και έτσι πρέπει. Εκτός απ’ το ότι είναι μεγάλη αναίδεια, αποτελεί και κίνδυνο υγείας, ειδικά μετά τον Covid. Αν έχετε αυτή τη συνήθεια και οι άνθρωποι σας κοιτούν επικριτικά, μην αναρωτιέστε τι φταίει…
Προσπερνάτε αδιάφορα τους αστέγους
Η κοινωνία είναι σκληρή και ανταγωνιστική για όλους, αλλά για ορισμένους, η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή και άδικη. Οι άστεγοι που προσπερνούμε καθημερινά, είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στη ζωή τους. Όταν τους προσπερνούμε γρήγορα, όταν κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε, τούς στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν έχουν σημασία, δεν έχουν αξία και ότι είναι αόρατοι. Μία απλή ένδειξη ενδιαφέροντος μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ακόμη και μία μικρή κίνηση ευγένειας, η ελάχιστη συνεισφορά μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να νιώσει καλύτερα.
Είστε αγενείς με τους σερβιτόρους
Σας έχει τύχει ποτέ να δείτε κάποιον να επιτίθεται στον σερβιτόρο επειδή του έφερε λάθος παραγγελία; Πώς νιώσατε;
Είναι απαράδεκτο να είστε αγενείς με τους σερβιτόρους, όπως και με κάθε επαγγελματία. Ακόμη και αν έχουν κάνει λάθος, η αγένεια δεν διορθώνει το πρόβλημα, το αντίθετο, σας κάνει να δείχνετε μικρός και άδικος. Μην ξεχνάτε ότι η αγένεια προς τον σερβιτόρο πάντα θα κάνει τους άλλους να σας αντιπαθούν.
Βρωμίζετε τον δρόμο
Και όμως, εξακολουθεί να συμβαίνει. Υπάρχει κόσμος που πετάει σκουπίδια στον δρόμο παρότι είμαστε στο 2024. Για ποιον λόγο να πετάξεις τα σκουπίδια σου στον δρόμο, στο πάρκο, στην παραλία;
Είναι σαν να λες: «δεν μου καίγεται καρφί για την κοινότητα στην οποία ζω, ούτε για τα ζώα, ούτε για τους ανθρώπους που επηρεάζονται απ’ τα σκουπίδια μου». Μία τέτοια στάση, δεν σας τιμά και αν ακούσετε κάποιο αποδοκιμαστικό σχόλιο, μην εκπλαγείτε.
Στις περισσότερες πόλεις, υπάρχουν κάδοι κάθε εκατό μέτρα, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να ρυπαίνετε τους δρόμους.
«Κλείνετε» το πεζοδρόμιο
Είτε στέκεστε στην μέση του πεζοδρομίου κουβεντιάζοντας, είτε καταλαμβάνοντας ολόκληρο το πεζοδρόμιο, όταν μπλοκάρετε την κίνηση του πεζοδρομίου για τους υπόλοιπους διερχόμενους, γίνεστε αυτόματα αντιπαθής, καθώς μοιάζετε αδιάφορος και αγενής.
Όταν οι υπόλοιποι βιάζονται, κουβαλούν βάρος ή θέλουν να περπατήσουν πιο γρήγορα, είναι μεγάλη αγένεια να τους αναγκάζετε να επιβραδύνουν ή να σταματούν πίσω σας επειδή εσείς διαλέξατε να σταθείτε στην μέση του πεζοδρομίου για να μιλήσετε στο τηλέφωνο. Όσο σοβαρό και αν είναι το τηλεφώνημα, η απουσία καλών τρόπων θα κάνει τους άλλους να σας αντιπαθήσουν. Την επόμενη φορά που θα βρείτε έναν γνωστό και θα θέλετε να τα πείτε, φροντίστε να μην κλείσετε ολόκληρο το πεζοδρόμιο. Είναι βασικός κανόνας καλής αγωγής.
Λάθος ή παράνομο παρκάρισμα
Σας έτυχε ποτέ ν’ αργήσετε ή να κάνετε άσκοπα κύκλους για να βρείτε χώρο να παρκάρετε μόνο και μόνο επειδή κάποιος οδηγός έχει καταλάβει δύο θέσεις πάρκινγκ; Το λάθος παρκάρισμα δεν ενοχλεί απλώς τους άλλους οδηγούς, αλλά συχνά είναι αιτία πρόκλησης συμφόρησης ή δυσκολιών στην μετακίνηση οχημάτων, πεζών, ή ατυχημάτων. Σε κάθε περίπτωση, το λάθος παρκάρισμα είναι μεγάλη αγένεια, αφού έτσι δίνετε την εντύπωση ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από εσάς και τις ανάγκες σας.
Δεν λέτε «ευχαριστώ», «παρακαλώ»
Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μην λέτε «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ», όταν χρειάζεται, δεν είναι παλιομοδίτικο, είναι ένας απαραίτητος κανόνας καλής συμπεριφοράς. Μη λέγοντας «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ», δίνετε την αίσθηση του αγενή, ακαλλιέργητου ανθρώπου.
Άλλωστε, δεν κοστίζει ούτε χρόνο ούτε χρήμα, ενώ μπορεί να δημιουργήσει πολύ καλή εντύπωση στους γύρω σας. Η απουσία βασικών τρόπων κοινωνικής συμπεριφοράς μπορεί ν’ αμαυρώσει την προσωπική ή επαγγελματική σας φήμη, όσο καλοί και αν είστε στη δουλειά σας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην θέλουν να συνεργαστούν μαζί σας.
Παραβιάζετε τον προσωπικό χώρο των άλλων
Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό να παραβιάζετε τον προσωπικό χώρο των άλλων, να πλησιάζετε δηλαδή περισσότερο απ’ όσο είναι άνετο και κοινωνικά ανεκτό για τον άλλον. Είτε στο σούπερ μάρκετ είτε στα μέσα μεταφοράς, η πολύ κοντινή απόσταση μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία. Μην ξεχνάτε να σέβεστε τον προσωπικό χώρο των ανθρώπων, διατηρώντας πάντα μία λογική απόσταση. Όλοι έχουμε έναν αόρατο ζωτικό χώρο που θέλουμε και πρέπει να γίνεται σεβαστός.
Τελικές σκέψεις
Ελάχιστοι, μικροί, αλλά πολύ σημαντικοί κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς που θα σας κάνουν περισσότερο συμπαθείς στο κοινωνικό σύνολο. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να συμπεριφέρεστε όπως θα θέλατε να σας φέρονται!