Tesla: Παρουσίασε βίντεο με το απίστευτο ρομπότ που κάνει γιόγκα

Η Tesla παρουσίασε το τελευταίο της ανθρωποειδές ρομπότ, με την ονομασία Tesla Optimus, το οποίο έχει εξαιρετικά βελτιωμένη όραση, επιδεξιότητα και νευρωνικό δίκτυο, όπως φαίνεται στα video που έδωσε στην δημοσιότητα η εταιρεία.

Το video δημοσιεύτηκε από τον επίσημο λογαριασμό Tesla Optimus και αποκαλύπτει το νέο ρομπότ λειτουργεί πλέον με το ίδιο νευρωνικό δίκτυο που έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρίας. Το συγκεκριμένο δίκτυο μπορεί να επεξεργάζεται εισόδους βίντεο και να παράγει εξόδους ελέγχου.

Το βίντεο αρχίζει με το Optimus να εκτελεί μια ρουτίνα αυτοβαθμονόμησης, η οποία είναι απαραίτητη για την προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα. Στη συνέχεια δείχνει πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει την όραση και τους αισθητήρες θέσης που έχει για να εντοπίσει με ακρίβεια τον χώρο στον οποίον βρίσκεται. Το κάνει χωρίς να βασίζεται σε καμία εξωτερική ανατροφοδότηση. Αυτό επιτρέπει στο TeslaBot να αλληλοεπιδρά με αντικείμενα και να εκτελεί εργασίες με ακρίβεια και επιδεξιότητα.

Μία από τις εργασίες που επιδεικνύει το Optimus είναι να ταξινομεί μπλε και πράσινα τουβλάκια σε ταιριαστούς δίσκους. Το Tesla Optimus μπορεί να πιάσει κάθε τουβλάκι με ευκολία και να το ταξινομήσει με ταχύτητα αντίστοιχη με του ανθρώπου. Μπορεί επίσης να χειριστεί δυναμικές αλλαγές στο περιβάλλον, όπως όταν παρεμβαίνει ένας άνθρωπος και μετακινεί τα τουβλάκια. Το TeslaBot μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα στη νέα κατάσταση και να συνεχίσει την εργασία του. Μπορεί επίσης να διορθώσει τα δικά του λάθη, όπως όταν ένα τουβλάκι τοποθετείται με λάθος τρόπο (στο πλάι) και πρέπει να περιστραφεί.

Το βίντεο παρουσιάζει επίσης την ισορροπία και την ευελιξία του Tesla Bot, καθώς εκτελεί κάποιες στάσεις γιόγκα που απαιτούν να στέκεται στο ένα πόδι και να τεντώνει τα άκρα του. Αυτές οι πόζες δεν σχετίζονται με κάποια πρακτική δουλειά που μπορεί να κληθεί να εκτελέσει, ωστόσο δείχνουν πώς το TeslaBot μπορεί να ελέγχει το σώμα του και να διατηρεί την σταθερότητά του.
Το βίντεο τελειώνει με έκκληση σε μηχανικούς να συμμετάσχουν στην ομάδα του Tesla Optimus, καθώς το έργο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και έχει ανάγκη από περισσότερα ταλέντα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πότε το TeslaBot θα είναι έτοιμο για παραγωγή ή για εμπορική χρήση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, ο Έλον Μασκ, αντέδρασε με ανάρτησή του στο Twitter, όπου έγραψε μία μόνο λέξη: «πρόοδος».

Ο ανταγωνισμός

Μια άλλη εταιρεία που εργάζεται πάνω σε ανθρωποειδές ρομπότ είναι η Apptronik, με έδρα το Τέξας. Η Apptronik παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο της εμπορικό ανθρωποειδές ρομπότ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθά το βιομηχανικό εργατικό δυναμικό, κάνοντας επαναλαμβανόμενες εργασίες που οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν.
Το ρομπότ είναι επίσης προσιτό και φιλικό, που σημαίνει ότι είναι εύκολο να εργαστεί δίπλα στον άνθρωπο ακόμη και σε μερικά από τα πιο δύσκολα περιβάλλοντα. Το ρομπότ της Apptronik θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πιθανό ανταγωνιστή για το Optimus της Tesla, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ