Πιθανή η απαγόρευση του WhatsApp στην Βρετανία – Η κρυπτογράφηση και το νομοσχέδιο για το Διαδίκτυο

Η χρήση της εφαρμογής άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων, WhatsApp, είναι πολύ πιθανόν να απαγορευτεί στη Βρετανία, εάν εγκριθεί το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα βρετανικά MME, o επικεφαλής του WhatsApp της Meta, Will Cathcart, προειδοποίησε πως «το WhatsApp θα προτιμούσε να απαγορευτεί στη Βρετανία από το να προχωρήσει στην αποδυνάμωση της ασφάλειάς του λόγω της νέας νομοθεσίας της βρετανικής κυβέρνησης για το Διαδίκτυο». Το αφεντικό της δημοφιλούς εφαρμογής πρόσθεσε πως η υπηρεσία άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων θα αρνηθεί να συμμορφωθεί με το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» εάν τίθεται εκτός νόμου η κρυπτογράφηση.

Προτού συναντηθεί με Βρετανούς νομοθέτες για να συζητήσουν το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ο Will Cathcart το χαρακτήρισε ως το πιο ανησυχητικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτή τη στιγμή στον δυτικό κόσμο.

WhatsApp

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρυπτογράφηση (‘End-to-end’ encryption) προστατεύει τα μηνύματα, κρυπτογραφώντας τα και διασφαλίζοντας ότι μόνο εκείνοι που τα στέλνουν και εκείνοι που τα λαμβάνουν μπορούν να τα διαβάσουν.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι χρήστες μας σε όλο τον κόσμο θέλουν ασφάλεια. 98% των χρηστών μας είναι εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν θέλουν να μειώσουμε την ασφάλεια του προϊόντος και, όπως είναι απλό, θα ήταν παράξενη επιλογή για εμάς να επιλέξουμε να μειώσουμε την ασφάλεια του προϊόντος με τρόπο που θα επηρεάσει το 98% των χρηστών» τόνισε ο επικεφαλής του WhatsApp.

Το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο από τότε που δημοσιεύθηκε σε προσχέδιο τον Μάιο του 2021. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαδικτυακού trolling και των παράνομων μορφών πορνογραφίας, αναθέτοντας μεγαλύτερη ευθύνη στις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι χρήστες του Διαδικτύου.

Ως μέρος αυτού, επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ή στη ρυθμιστική αρχή Ofcom να απαιτούν από τις εταιρείες να σαρώνουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων που αποστέλλονται μέσω των πλατφορμών τους για παράνομο περιεχόμενο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο πιθανότατα θα τους αναγκάσει να αποδυναμώσουν ή να καταργήσουν τα δικά τους μέτρα ασφαλείας.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το νομοσχέδιο «δεν θα απαγορεύσει την κρυπτογράφηση» και ότι «μπορούμε και πρέπει να έχουμε και την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια των παιδιών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ