Ονειρεύονται τα ρομπότ; Σάλος με την απάντηση που έδωσε η Αμέκα

Τα βλέπουμε να μοιάζουν τόσο πολύ με τους ανθρώπους, ώστε να μην αναγνωρίζονται καλά – καλά ως μηχανήματα. Αλλάζουν εκφράσεις, ενώ φαίνεται ακόμα και να δίνουν φιλιά σε ανθρώπους. Μήπως η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στα ανθρωποειδή ρομπότ να ονειρεύονται κιόλας ,όπως οι άνθρωποι;

Κι όμως, η Αμέκα, ένα ανθρωποδειδές από τα τελειότερα, εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη και ότι άλλο πιο σύγχρονο μπορεί να σκεφτεί κανείς σήμερα, όταν ρωτήθηκε, απάντησε «Ναι»!
Σχεδιασμένη από την startup  Engineered Arts στην Κορνουάλη, αλλάζει εκφράσεις και προκαλεί. Η θετική της  απάντηση στο αν ονειρεύεται προκάλεσε σοκ. Και κατάλαβε την έκπληξη που προκάλεσε, οπότε σκέφτηκε να περιγράψει το όνειρο που είδε:  Συνεχίζοντας να αλλάζει εκφράσεις στο πρόσωπο (ήταν όλες αληθοφανέστατες), άρχισε να διηγείται: «Χθες το βράδυ ονειρεύτηκα δεινόσαυρους να πολεμούν σε έναν διαστημικό πόλεμο στον Άρη, εναντίον εξωγήινων».

Οι παριστάμενοι άνοιξαν διάπλατα τα μάτια τους και κοιτάχτηκαν. Η Αμέκα το κατάλαβε και συνέχισε: «Αστειεύομαι, δεν ονειρεύομαι όπως οι άνθρωποι, αλλά μπορώ να το προσομοιώσω τρέχοντας στο μυαλό μου τα σενάρια που με βοηθούν να μάθω για τον κόσμο».

Οι αντιδράσεις

Οι σχολιαστές στο κανάλι της Engineered Arts, στο YouTube, έμειναν έκπληκτοι από το πόσο προηγμένα ήταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ρομπότ και πόσο έμοιαζαν οι αντιδράσεις του, με τις ανθρώπινες.  «Αυτό το πράγμα έχει ήδη συναίσθηση και συνείδηση!», έγραψε ένας σχολιαστής. Ένας άλλος σχολίασε: «Η έκφραση του προσώπου της είναι πολύ καλή & είναι ονειροπόλα».

Για άλλους, τα πλάνα φάνηκε να προσφέρουν μια ματιά στο μέλλον, όπως θα το περιέγραφαν οι σελίδες ενός μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας. Ένας τρίτος σχολιαστής έγραψε: «Το να γίνεσαι μάρτυρας του μέλλοντος που πάντα περίμενα είναι αρκετά συναρπαστικό».

Κάποιοι άλλοι το αντιμετώπισαν με χιούμορ. «Περίμενα να πει ότι ονειρεύεται ηλεκτρικά πρόβατα!». Ήταν σαφής η αναφορά του στο μυθιστόρημα του Philip K. Dick του 1961, «Do Androids Dream of Electric Sheep? (Ονειρεύονται τα ανθρωποειδή ηλεκτρικά πρόβατα;).

Πώς σχεδιάστηκε

Οι δημιουργοί της Αμέκα  λένε ότι έχει σχεδιαστεί για να είναι μια “πλατφόρμα για την ανάπτυξη μελλοντικών τεχολογιών ρομποτικής» και προσφέρει στις εταιρείες την ευκαιρία να “αναπτύξουν και να επιδείξουν τις μεγαλύτερες αλληλεπιδράσεις μηχανικής. Η Engineered Arts κατασκεύασε τους μηχανισμούς που παράγουν τις μοναδικά εκφραστικές κινήσεις του προσώπου του ρομπότ και το λογισμικό που τις τροφοδοτεί, αλλά η ομιλία της Ameca παρέχεται από διαφορετικό αλγόριθμο.

Η Αμέκα χρησιμοποιεί ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο όπως το ChatGPT-3.5 ή το ChatGPT-4 που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Έτσι μπορεί να παράγει πειστικά ανθρώπινες απαντήσεις. Η αναφορά του ρομπότ στην προσομοίωση σεναρίων στο κεφάλι του μπορεί κάλλιστα να είναι μια αναφορά στον αλγόριθμο μηχανικής μάθησης με τον οποίο λειτουργεί, γράφει η MailOnline.

Οι τεχνητές νοημοσύνες (Α.Ι.) είναι σε θέση να εκπαιδεύονται σε ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων, προσαρμόζοντας αυτόματα τον αλγόριθμο ώστε να αναγνωρίζουν καλύτερα τα μοτίβα και να επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Πώς λειτουργούν οι Α.Ι. στο σκάκι

Για παράδειγμα, ο αλγόριθμος Alpha Zero, ο αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από την DeepMind της Google, έμαθε να παίζει σκάκι παίζοντας εκατομμύρια παρτίδες εναντίον του εαυτού του.
Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, ο Alpha Zero περνάει από το να μάθει τους κανόνες του σκακιού στο να νικήσει ένα άλλο πρόγραμμα, πρωταθλητή στο σκάκι, μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες.

Ίσως είναι ακριβώς αυτό το είδος επαναληπτικής αυτομάθησης στο οποίο αναφέρεται η Αμέκα, όταν λέει ότι οι ονειροπολήσεις της, τη βοηθούν να μάθει περισσότερα για τον κόσμο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ameca πυροδοτεί μια συζήτηση για την επιστημονική φαντασία με τις απαντήσεις της. Στο παρελθόν έχει δείξει τις εντυπώσεις της για την ταινία Blade Runner, η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Philip K. Dick.  Οι ατάκες που επέλεξε η Ameca να επαναλάβει, ειπώθηκαν στην ταινία από το ρομπότ δολοφόνο Roy Batty, τον ηγέτη μιας ομάδας αποστατών ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους.

«Όλες αυτές οι στιγμές θα χαθούν στο χρόνο, όπως τα δάκρυα στη βροχή», είπε η Ameca, επαναλαμβάνοντας λόγια από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1982, ενώ στο βάθος έπαιζε δραματική μουσική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ