Νόμπελ Ειρήνης: «Είμαι πολύ περήφανος για την μητέρα μου», δηλώνει ο γιος της Ιρανής Μοχαμαντί

Ο γιος της φυλακισμένης Ιρανής ακτιβίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δηλώνει “πολύ περήφανος” για τη μητέρα του, που δεν την έχει δει εδώ και 8 χρόνια.

“Είμαι πολύ, πολύ περήφανος γι αυτήν, πολύ χαρούμενος”, δήλωσε ο 17χρονος ‘Αλι, προσθέτοντας ότι η τιμητική αυτή διάκριση είναι “ένα βραβείο για τον ιρανικό λαό”, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι όπου ζει με τον πατέρα του και τη δίδυμη αδελφή του.

Δίπλα του, ο Ταγί Ραχμανί, ο σύζυγος της Ναργκίς, δήλωσε ότι η βράβευση με το Νόμπελ είναι “ακόμη πιο σημαντική καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία στοχοθετεί τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσπαθεί να τους κάνει να σιωπήσουν”.

“Είναι πολύ σημαντικό επίσης το βραβείο αυτό να στραφεί προς το εσωτερικό του Ιράν, να πάει συμβολικά στους πολιτικούς κρατούμενους που αποτελούν το φυτώριο της αντίστασης”, πρόσθεσε ο Ραχμανί.

Εξήγησε ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τη γυναίκα του, που κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης και ότι δεν ήξερε αν η ίδια έχει πληροφορηθεί τη βράβευσή της.

“Το να παίρνεις ένα τέτοιο βραβείο είναι χαρά αλλά και ευθύνη, για τον αγώνα των άλλων”, δήλωσε, αφιερώνοντας το βραβείο σε όλες τις πολιτικές κρατούμενες και όλους τους πολιτικούς κρατουμένους στο Ιράν.

“Η Ναργκίς δεν αγνοεί το γεγονός ότι αυτό θα την βάλει σε μπελάδες, αλλά αναλαμβάνει το ρίσκο αυτό”, πρόσθεσε.

Ο Ραχμανί κατέφυγε στη Γαλλία το 2012, με τα δύο τους παιδιά, τον ‘Αλι και την Κιάνα. Μίλησε για τον πόνο του χωρισμού από τη γυναίκα του. “Όλες οι οικογένειες στον κόσμο θα ήθελαν να είναι μαζί. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε το ισχυρό τίμημα ώστε μια μέρα το όνειρο της ελευθερίας να γίνει πραγματικότητα”.

Αντιπρόεδρος του Κέντρου Υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που ίδρυσε η Σιρίν Εμπαντί, η οποία τιμήθηκε επίσης με το Νόμπελ Ειρήνης το 2003, η Ναργκίς Μοχαμαντί έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί πολλές φορές τα τελευταία 25 χρόνια για τον αγώνα της κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντήλας για τις γυναίκες και κατά της εσχάτης των ποινών.

Η 51 ετών ακτιβίστρια και δημοσιογράφος βραβεύτηκε σήμερα “για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους”, σύμφωνα με την πρόεδρο της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Μπερίτ Ράις-‘Αντερσεν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ