Ο Έλον Μασκ ξεκινά επιτέλους την παράδοση του Cybertruck – Πόσο θα κοστίζει το «μεγαθήριο» της Τesla

Το πολυαναμενόμενο Cybertruck της Tesla είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει και η τιμή του θα ξεκινά από 60.990 δολάρια, περισσότερο από 50% πάνω από αυτό που είχε διαφημίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος Έλον Μασκ το 2019 και οι αναλυτές κόστους είπαν ότι τουλάχιστον στην αρχή θα προσελκύσει επιλεγμένους, εύπορους αγοραστές.

Το Cybertruck είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και το σχέδιό του περιλαμβάνει ελάχιστες έως μηδαμινές καμπύλες. Ο Μασκ είπε ότι είναι εν μέρει εμπνευσμένο από ένα αυτοκίνητο που έγινε υποβρύχιο στην ταινία του Τζέιμς Μποντ του 1977 «The Spy Who Loved Me».

Τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε αλλά και το φουτουριστικό στυλ του Cybertruck κατέστησαν πολύπλοκη την παραγωγή του και αύξησαν το κόστος του, ενώ σύμφωνα με ειδικούς, το νέο δημιούργημα της Tesla «απειλεί» να αποτρέψει τους παραδοσιακούς αγοραστές φορτηγών από το να το προτιμήσουν καθώς επικεντρώνονται στην χρησιμότητα έναντι του design.

Σύμφωνα με την Νew York Post, ο Μask οδήγησε ένα Cybertruck σε μια εκδήλωση στο Όστιν του Τέξας με το πλήθος να τον επευφημεί και έπειτα ο ισχυρός άνδρας της Tesla παρέδωσε ορισμένα οχήματα σε περίπου δώδεκα πελάτες.

«Επιτέλους, το μέλλον θα μοιάζει με το μέλλον», είπε για τη σχεδίαση του φορτηγού, δείχνοντας ένα βίντεο του Cybertruck να ρυμουλκεί μια Porsche 911 και να νικάει μια άλλη βενζινοκίνητη 911 σε έναν σύντομο αγώνα.

Ο Μασκ δεν ανακοίνωσε τις τιμές του οχήματος στην εκδήλωση, αλλά ο ιστότοπος της Tesla διαφημίζει το «Cyberbeast» – την παραλλαγή του οχήματος με τις υψηλότερες επιδόσεις – και τα τετρακίνητα μοντέλα θα πωλούνταν με εκτιμώμενες τιμές εκκίνησης περίπου $100.000 και $80.000. Αυτά τα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα τον επόμενο χρόνο. Η οπισθοκίνητη έκδοση με εκτιμώμενη αρχική τιμή περίπου 61.000 $ θα είναι διαθέσιμη το 2025.

«Αυτό θα προσελκύσει… σίγουρα μια πλουσιότερη πελατεία που μπορεί να αντέξει οικονομικά την τιμή και θέλει κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο», δήλωσε η Jessica Caldwell, επικεφαλής πληροφοριών στην εταιρεία έρευνας αυτοκινήτων Edmunds.

Ο Seth Goldstein, αναλυτής μετοχών της Morningstar, είχε πει ότι περίμενε ότι το Cybertruck θα κοστολογείται από 50.000 $ έως $70.000.

Ένα καινοτόμο όχημα

Το Cybertruck, το οποίο καθυστέρησε να κυκλοφορήσει κατά περίπου δύο χρόνια σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, εισέρχεται σε μία εξαιρετικά κερδοφόρα αγορά ημιφορτηγών για να ανταγωνιστεί τα F150 Lightning της Ford, το R1T της Rivian Automotive και το Hummer EV της General Motors.

Το R1T της Rivian έχει αρχική τιμή 73.000 $, ενώ το F-150 Lightning ξεκινά από περίπου 50.000 $. Το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό όχημα GMC Hummer EV κοστίζει περισσότερα από 96.000 $.

Το Cybertruck, το πρώτο νέο μοντέλο της Tesla εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, είναι γνωστό ως ένα καινοτόμο όχημα. Σε μια εποχή που η εταιρεία αντιμετωπίζει υποτονική ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και αυξανόμενο ανταγωνισμό, το Cybertruck αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα για την αύξηση των πωλήσεών της.

Ο Mask μετρίασε τις προσδοκίες των επενδυτών για το προϊόν τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος προβλήματα στην αύξηση της παραγωγής αυτού που αποκάλεσε «ριζοσπαστικό» προϊόν.

Πριν από την κυκλοφορία, ο Μask τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης για ένα διαφορετικό θέμα, δίνοντας μια συνέντευξη γεμάτη βωμολοχίες στους New York Times την Τετάρτη. Έβρισε τους διαφημιστές που είχαν εγκαταλείψει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, λόγω αντισημιτικών σχολίων.

Tα χαρακτηριστικά του Cybertruck

Το Cybertruck έχει καρότσα μήκους 1,8 m και πλάτους 1,2 m, χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 2.500 λιβρών, ικανότητα ρυμούλκησης 11.000 λιβρών και απόσταση από το έδαφος 17 ιντσών, είπε ο Μασκ.

Η έκδοση με τη μεγαλύτερη αυτονομία μπορεί να διανύσει εκτιμώμενα 340 μίλια και διαθέτει ένα “range extender” ή πρόσθετο πακέτο μπαταριών που επεκτείνει την αυτονομία του στα 470 μίλια.

Το 2019, ο Μασκ είχε πει ότι το φορτηγό θα είχε τιμή 40.000 δολάρια και ότι η έκδοση με μεγαλύτερη αυτονομία θα μπορούσε να διανύσει 500 μίλια ή περισσότερα με μία μόνο φόρτιση. Ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι η Tesla ήταν πιθανό να φτάσει σε ρυθμό παραγωγής περίπου 250.000 Cybertrucks ετησίως το 2025.

Το 2019, όταν αποκαλύφθηκε το Cybertruck ο επικεφαλής σχεδιαστής της Tesla, Franz von Holzhausen, πήρε μια μεταλλική μπάλα και την πέταξε στο παράθυρο του οχήματος προσπαθώντας να το σπάσει μόνο και μόνο για να δείξει το άθραυστο τζάμι του φορτηγού.

Ο Holzhausen την Πέμπτη έριξε μία μπάλα του μπέιζμπολ στο παράθυρο του Cybertruck η οποία αναπήδησε.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Μask είχε διατυπώσει την ιδέα ότι αν το φουτουριστικό σχέδιο του Cybertruck δεν άρεσε στους υποψήφιους αγοραστές, η Tesla θα μπορούσε να «κατασκευάσει ένα φορτηγό με κανονική εμφάνιση». Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Mask έδωσε έμφαση στην καινοτομία του μοντέλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ