Κουζινομηχανές: Τελικά, πόσο απαραίτητες είναι για την κουζίνα μου;

Πολλοί θεωρούν την κουζινομηχανή, τον βασιλιά της κουζίνας. Και γιατί όχι, καθώς πρόκειται για ένα πολυεργαλείο που σου παρέχει τέλειο αποτέλεσμα σε κάθε γλυκιά ή αλμυρή δημιουργία. 

Στην εποχή που ζούμε με τους γρήγορους ρυθμούς και τις αμέτρητες υποχρεώσεις, υπάρχει πάντα ένα καταφύγιο για όλους μας. Το σπίτι μας. Και πιο συγκεκριμένα η κουζίνα μας! Εκεί συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια και εκεί δημιουργείς όλα τα αγαπημένα σου πιάτα για σένα και τους φίλους σου. Αν είσαι αρχάριος και αναρωτιέσαι πώς είναι οπτικά μια κουζινομηχανή, να ξέρεις ότι είναι σαν ένα μεγάλο μίξερ χειρός με κάδο, ο οποίος όμως συνήθως παραμένει σταθερός, ενώ επιδέχεται ποικίλα εξαρτήματα για πολλές και διαφορετικές παρασκευές. Οι 3 βασικές λειτουργίες μιας κουζινομηχανής είναι η άλεση, το ζύμωμα και η ανάδευση (ανακάτεμα) υλικών.

Για να επιλέξεις λοιπόν την καλύτερη κουζινομηχανή για σένα, καλό είναι να σκεφτείς τα εξής:

  1. Χρήση

Οι λειτουργίες μιας κουζινομηχανής ποικίλουν, καθώς σαν ένα πολυεργαλείο κουζίνας, όχι μόνο τεμαχίζει και αναμιγνύει υλικά, αλλά εκτελεί ιδανικά κάθε σύνθετη συνταγή, όπως κρεμώδεις σούπες, διάφορες υφές σε ζύμες και σάλτσες. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμεύει για να χτυπάει τέλεια τις κρέμες, να φτιάχνει ομοιόμορφη μαρέγκα καθώς και γλυκές ζύμες με μεγάλη ταχύτητα. Επίσης, σε απίστευτα γρήγορο ρυθμό τεμαχίζει φρούτα, τυριά ή λαχανικά. Με τη σύνδεση συγκεκριμένων εξαρτημάτων, μια κουζινομηχανή μετατρέπεται εύκολα σε μηχανή κιμά, σε συσκευή που παράγει φρέσκα ζυμαρικά, ενώ μπορεί ακόμη να γίνει μπλέντερ ή παγωτομηχανή. Άρα θα πρέπει να σκεφτείς για ποια χρήση την θέλεις. Θέλεις απλά να αντικαταστήσει ένα παλιό μίξερ που έχεις ή θέλεις να γίνεις δεινός/δεινή ζαχαροπλάστης/τρια και να τους τρελάνεις όλους με τα γλυκά σου; Αν λοιπόν επιθυμείς περισσότερες και πιο εξειδικευμένες λειτουργίες από παρασκευή ζύμης, ζύμωμα και ανάδευση θα πρέπει να δεις εάν υποστηρίζει την προσθήκη επιπλέον εξαρτημάτων, τα οποία συνήθως πωλούνται και ξεχωριστά.

 

  1. Ισχύς

Το δεύτερο κριτήριο είναι η ισχύς της κουζινομηχανής. Πάντα μετριέται σε Watt και έχει να κάνει με το πόσο δυνατά μπορεί να γίνει η άλεση, ζύμωμα και ανάδευση των μιγμάτων που έχεις ρίξει μέσα στον κάδο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι καλύτερες κουζινομηχανές είναι μόνο αυτές που έχουν πολύ δυνατή ισχύ. Συνήθως η αποτελεσματικότητα της ανάδευσης/ανακατέματος εξαρτάται από την ποιότητα κατασκευής, τον σχεδιασμό των μερών και την αποδοτικότητα του μοτέρ.

Για παράδειγμα μια κουζινομηχανή των 750W μπορεί να είναι καλύτερη από μια άλλη κουζινομηχανή των 1800W. Μην σε μπερδεύουν λοιπόν τα Watt και η ισχύς της.

  1. Δυνατότητα προσθήκης εξαρτημάτων

Το τρίτο κριτήριο είναι τα βασικά εξαρτήματα που έχει μια συσκευή και η δυνατότητα να προσθέσεις επιπλέον εξαρτήματα που θα σου επιτρέψουν να την αναβαθμίσεις.

Οι περισσότερες κουζινομηχανές περιλαμβάνουν συνήθως 3 βασικά εξαρτήματα: Τον αναδευτήρα, τον γάντζο ζύμης και το χτυπητήρι. Κάθε ένα από αυτά κάνει μια διαφορετική εργασία. Ο γάντζος ζύμης βοηθάει στην παραγωγή ζύμης, ο αναδευτήρας βοηθάει για οτιδήποτε αφορά π.χ κέικ, μίγματα μπισκότων κτλ και το χτυπητήρι, όπου παράγει τις κρέμες.

Εάν θέλεις να έχεις την δυνατότητα να φτιάχνεις και πολλές άλλες παρασκευές, οι κουζινομηχανές μπορεί να δεχτούν μέχρι και πάνω από 30 διαφορετικά εξαρτήματα, που  προσαρμόζονται επάνω στην συσκευή.

Τα πιο δημοφιλή εξαρτήματα που μπορούν να συνδεθούν με μια κουζινομηχανή είναι:

Μπλέντερ ή πολυκόπτης: αναμιγνύεις και ψιλοκόβεις υλικά για χυμούς, smoothies, σούπες, σάλτσες, χυμούς, και θρυμματίζεις πάγο.

Κόφτης ή τρίφτης: ψιλοκόβεις και τρίβεις λαχανικά, φρούτα και τυριά.

Στίφτης ή αποχυμωτής: στύβεις φρούτα ή λαχανικά και φτιάχνεις φρέσκους χυμούς.

Άλλα εξαρτήματα μπορεί να χρησιμεύουν στην παραγωγή ζυμαρικών, παρασκευές φύλλου, κόψιμο κιμά, παρασκευή λουκάνικων ή κεμπάπ, παγωτομηχανή, πρέσα φρούτων, πολυκοπτήριο, για παρασκευή μπισκότων, κύβων και πολλές ακόμα λειτουργίες και παρασκευές.

Απλά πρόσεξε να επιλέξεις εύχρηστα και χρήσιμα εξαρτήματα για καθημερινή χρήση και όχι ένα μοντέλο που περιλαμβάνει πολλά εξαρτήματα, που όμως δεν θα χρησιμοποιείς.

  1. Χωρητικότητα κάδου

Το τέταρτο βασικό κριτήριο είναι η χωρητικότητα του κάδου της κουζινομηχανής, καθώς αυτή καθορίζει την ποσότητα φαγητού ή γλυκού που θα παραχθεί. Αν  συνηθίζεις να μαγειρεύεις στη κουζίνα σου για μια πολυπληθή οικογένεια, τότε προφανώς όσο πιο μεγάλος είναι ο κάδος, τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα του γλυκού ή φαγητού που μπορείς να φτιάξεις!

Συνήθως η χωρητικότητα του κάδου των κουζινομηχανών κυμαίνεται από 4 έως 6 λίτρα. Εκτός από τη μέγιστη χωρητικότητα, οι κατασκευαστές αναφέρουν και τις ωφέλιμες χωρητικότητες, δηλαδή τη μέγιστη ποσότητα υλικού που πρέπει να υπάρχει στον κάδο ώστε να είναι αποτελεσματική η παρασκευή. Η αποτελεσματικότητα της ανάμειξης και γενικά των εργασιών που εκτελεί η κουζινομηχανή σε σχέση με τις ποσότητες, εξαρτώνται συνήθως από τον σχεδιασμό του κάδου και των αναδευτήρων, το ύψος του αναδευτήρα από τον πάτο του κάδου και τις επιπλέον κινήσεις των εξαρτημάτων κατά την ανάμειξη.

Ο σχεδιασμός είναι επίσης ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής, ειδικά εάν η θέση της θα βρίσκεται μονίμως σε κοινή θέα στον χώρο της κουζίνας. Τελευταία υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε κουζινομηχανές με όμορφο design και μοντέρνα χρώματα, που θα στολίσουν πραγματικά τον πάγκο της κουζίνας σου. Σκέψου τις ανάγκες σου, σύγκρινε τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα βρεις σίγουρα την ιδανική για σένα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ