Η συγκλονιστική «διαρροή» για το μυστήριο του δημιουργού του Bitcoin, Satoshi Nakamoto

Οι θαυμαστές του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων έχουν καθηλωθεί από το μυστήριο του Satoshi Nakamoto -του ανώνυμου δημιουργού του bitcoin- για περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς το bitcoin έχει συγκλονίζει τον κόσμο της οικονομίας και της τεχνολογίας.

Yπόθεση “Mr Bitcoin”: Η αίτηση επανεξέτασης της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Ο Satoshi Nakamoto εξαφανίστηκε λίγο μετά τη δημοσίευση της λευκής βίβλου του bitcoin το 2008 και έκτοτε το όνομα έχει συνδεθεί με διάφορους προγραμματιστές και τους λεγόμενους κυβερνοπάνκ. Το 2016 ο Αυστραλός μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Craig Wright ενορχήστρωσε μία πολύπλοκη αλλά μη πειστική απόδειξη ότι είναι ο Nakamoto.

Ο Craig Wright πέρασε χρόνια ισχυριζόμενος ότι είναι ο Νακαμότο και έσυρε στα δικαστήρια όσους τον αμφισβητούσαν. Τώρα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που διέρρευσε, υποδηλώνει ότι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του δεν πιστεύει ότι είναι ο δημιουργός του Bitcoin.

Στα τάρταρα το bitcoin

O Christen Ager-Hanssen, πρώην διευθύνων σύμβουλος της nChain, παραιτήθηκε από την εταιρεία υποδομής της bitcoin SV και διέρρευσε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δείχνουν ότι ο πρώην δισεκατομμυριούχος των τυχερών παιχνιδιών, Calvin Ayre, ο οποίος έχει υποστηρίξει έντονα την εταιρεία, δεν πιστεύει ότι ο Wright, επικεφαλής επιστήμονας της nChain, είναι ο Satoshi Nakamoto.

Ένας λογαριασμός στην πλατφόρμα X (Twitter) που αυτοαποκαλείται «Satoshi Nakamoto» έκανε δημοσίευση για πρώτη φορά από το 2018, πυροδοτώντας νέες εικασίες σχετικά με τον δημιουργό του bitcoin.

Δεν φαντάζεστε ποια χώρα υιοθετεί το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα-ΦΩΤΟ

«Το bitcoin είναι μια μηχανή. Τους επόμενους μήνες, θα εξερευνήσουμε διάφορες πτυχές που δεν περιέχονταν ρητά στη λευκή βίβλο», έγραψε ο λογαριασμός. Και συνέχισε: «Αυτές οι πτυχές είναι όλες μέρη του bitcoin και είναι σημαντικές. Μερικές από αυτές τις ιδέες θίχτηκαν τα πρώτα χρόνια· τώρα είναι η ώρα να επεκταθούν και να εξηγηθούν».

Ωστόσο, σύμφωνα με την κοινότητα του X αυτός δεν είναι ο πραγματικός Satoshi Nakamoto, δημιουργός του bitcoin αλλά ένας λογαριασμός που σχετίζεται με τον Craig Wright, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι Satoshi χωρίς αποδείξεις. Ο Ager-Hanssen ανέφερε σε ανάρτηση ότι «τον λογαριασμό έχει αναλάβει ο Craig [Wright]», ενώ άλλοι τον έχουν συνδέσει με τον Andy Rowe, συνεργάτη του Wright.

Το Bitcoin SV, το οποίο αντιπροσωπεύει το όραμα του Satoshi, επικεντρώνεται στις πληρωμές και διαχωρίστηκε από το αρχικό blockchain του bitcoin μετά τον «πόλεμο» του 2017.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχω φύγει από το nChain Global», έγραψε η Ager-Hanssen στο X (Twitter). «Έχω αναφέρει επίσης ότι βρήκα επιτακτικά στοιχεία ότι ο Craig Wright έχει παραποιήσει έγγραφα με σκοπό να εξαπατήσει το δικαστήριο ότι είναι ο Satoshi. Σήμερα είμαι πεπεισμένος ότι ο Craig Wright δεν είναι Satosh», ανέφερε ο Ager-Hanssen.

Στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζεται ότι έστειλε στον Wright, το οποίο φαίνεται να δείχνει ότι ο Ayre είναι έτοιμος να μην στηρίξει τον Wright στις διάφορες αγωγές του.

«Λειτουργούσα με την υπόθεση ότι εσύ … έχεις τα κλειδιά και απλά προσποιήθηκες ότι δεν τα είχες ως μέρος κάποιας στρατηγικής», φέρεται να γράφει ο Ayre, που αναφέρεται στα ιδιωτικά κλειδιά που θα αποδείκνυαν τον Wright έχει πρόσβαση στο bitcoin που είναι γνωστό ότι εξορύσσεται από τον Nakamoto. «Αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου με το να συνεχίζεις να το αρνείσαι καταστρέφει τη ζωή σου και βλάπτεις τους υποστηρικτές σου», σημειώνει ο Ayre.

Επιπλέον φάνηκε να προειδοποιεί ότι ο Wright θα χάσει μια επερχόμενη δίκη για την υπόθεση με την Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA), γεγονός «που θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο ότι με βάση τον νόμο δεν είσαι ο Satoshi».

Το 2021, το COPA κατέθεσε αγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του Wright, προκαλώντας τον να αποδείξει ότι ήταν ο συγγραφέας της λευκής βίβλου για το bitcoin. Η ημερομηνία της δίκης έχει μετατεθεί για τις αρχές του 2024.

«Η απώλεια της εμπιστοσύνης του Calvin στον CSW [Craig Stephen Wright] είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα τελείωνε αυτό το πράγμα», σημείωσε στο X ο Nic Carter, επενδυτής κρυπτονομισμάτων με την Castle Island Ventures. «Είναι απίστευτα καλά νέα που φαίνεται να συμβαίνει τώρα. Χωρίς τον προστάτη του, καμία από τις νομικές του παρενοχλήσεις σε καθημερινούς προγραμματιστές και υποστηρικτές του bitcoin δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Νωρίτερα φέτος, ο Wright είπε στο Forbes η νομική του στρατηγική θα εξαρτηθεί από τη μετακίνηση της βάσης κωδικών bitcoin στο Github και την υποτιθέμενη παράκαμψη του ελέγχου του διαχειριστή του.

Τον περασμένο μήνα, ένα δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε την αγωγή του Wright που ισχυριζόταν ότι οι ανταλλαγές κρυπτογράφησης Coinbase και Kraken είχαν παραβιάσει τα πνευματικά του δικαιώματα χρησιμοποιώντας το όνομα «bitcoin».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ