«Έτοιμη να ξεκινήσει η εξέγερση των ρομπότ»: Η OpenAI και η Meta ισχυρίζονται ότι τα νέα ΑΙ μοντέλα τους σκέφτονται όπως οι άνθρωποι

Όσο μακριά έχει φτάσει η AI (τεχνητή νοημοσύνη) τον τελευταίο χρόνο, υπάρχουν ακόμη μερικά πράγματα που οι μηχανές δεν μπορούν να κάνουν τόσο καλά όσο οι άνθρωποι.

Ωστόσο, όλα αυτά αναμένεται να αλλάξουν σύντομα, καθώς η OpenAI και η Meta φέρονται να βρίσκονται στα πρόθυρα της κυκλοφορίας μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ικανών να σκέφτονται και να σχεδιάζουν, όπως οι άνθρωποι. Οι ηγέτες και των δύο εταιρειών υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες εκδόσεις των ΑΙ μοντέλων τους έρχονται σύντομα και πιο ισχυρές από ποτέ.

Σύμφωνα με τις αναφορές τους, το ChatGPT-5 της OpenAI και το Llama-3 της Meta δεν θα παράγουν απλώς κείμενο αλλά θα αρχίσουν να κάνουν κάτι που μοιάζει πολύ περισσότερο με σκέψη.

«Δουλεύουμε σκληρά για να βρούμε πώς θα κάνουμε αυτά τα μοντέλα όχι απλώς να μιλούν, αλλά στην πραγματικότητα να σκέφτονται, να σχεδιάζουν… να έχουν μνήμη» δήλωσε η αντιπρόεδρος της έρευνας AI στη Meta, Joelle Pineau.

Meta AI τεχνητή νοημοσύνη

Η Meta δήλωσε στη MailOnline ότι η εταιρεία θα αρχίσει σύντομα να μοιράζεται πρώιμες εκδόσεις του μοντέλου Llama 3 μαζί με μια πλήρη συλλογή μοντέλων που πρόκειται να κυκλοφορήσουν κατά τη διάρκεια του 2024. Η OpenAI σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το GPT-5 “σύντομα”, δήλωσαν στελέχη της εταιρείας στους Financial Times.

Επί του παρόντος, εφαρμογές όπως το ChatGPT χρησιμοποιούν τεχνητές νοημοσύνες που ονομάζονται Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLM) για να προβλέψουν ποιες λέξεις θα πρέπει να ακολουθήσουν σε μια πρόταση. Με την εκπαίδευση αυτών των LLMs σε πολλά δεδομένα, η AI γίνεται τόσο καλή στην πρόβλεψη σειρών λέξεων που αρχίζει να ακούγεται σαν ένας έξυπνο, σκεπτόμενο πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής επιστήμονας της Meta για την τεχνητή νοημοσύνη, Yann LeCun, τονίζει ότι ακόμη και η καλύτερη τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει “ηλίθια λάθη”.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Meta στο Λονδίνο την Τρίτη, ο LeCun είπε ότι «οι AI σήμερα παράγουν τη μία λέξη μετά την άλλη πραγματικά χωρίς σκέψη και σχεδιασμό».

Πρόσθεσε ότι η προσθήκη της ικανότητας συλλογισμού θα επέτρεπε στην AI να αναζητήσει πιθανές απαντήσεις, να σχεδιάσει τις ενέργειές της και να δημιουργήσει ένα «νοητικό μοντέλο για το ποια θα είναι η επίδραση των ενεργειών της».

«Νομίζω ότι μόλις αρχίζουμε να ξύνουμε την επιφάνεια της ικανότητας που έχουν αυτά τα μοντέλα να συλλογίζονται. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να αναλάβει πιο σύνθετες εργασίες με πιο εξελιγμένο τρόπο. Νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου… θα δούμε τα μοντέλα να προχωρούν προς πιο μακροχρόνιες, πιο σύνθετες εργασίες, και αυτό προϋποθέτει σιωπηρά τη βελτίωση της ικανότητάς τους να σκέφτονται» ανέφερε ο επικεφαλής της OpenAI, Brad Lightcap

OpenAI
πηγή: unsplash.com

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία της τεχνητής γενικής νοημοσύνης

Ο κ. LeCun, εν τω μεταξύ, λέει ότι η Meta εργάζεται πάνω σε νέους “πράκτορες” τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να κλείνουν κάθε βήμα ενός ταξιδιού από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη.

Αυτές οι αλλαγές θα αποτελέσουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την ισχύ των AI μοντέλων και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη και ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI).

Η AGI, που θεωρείται από πολλούς ως ο τελικός στόχος της έρευνας της τεχνητής νοημοσύνης, αποσκοπεί στη δημιουργία συστημάτων μηχανικής μάθησης που θα φτάνουν σε ανθρώπινο επίπεδο γνώσης σε οποιαδήποτε εργασία.

Για να επιτευχθεί αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να είναι σε θέση να ολοκληρώνει πολύπλοκες ακολουθίες εργασιών και να προβλέπει τις ενέργειές της.

Δεν είναι όλοι οι ερευνητές βέβαιοι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αν και ο Elon Musk προέβλεψε πρόσφατα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει πιο έξυπνη από τον πιο έξυπνο άνθρωπο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

πηγή: FOXreport.gr

Πώς να καταλάβετε αν έχει παραβιαστεί το τηλέφωνό σας – 5 συμβουλές για να προστατεύσετε τα δεδομένα και τα χρήματά σας

Ο κρυφός ρόλος του Γαλαξία μας στην αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία – Βίντεο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ