Αυτό το νέο ρομπότ κάνει το Optimus του Έλον Μασκ να… ντρέπεται

Ο Έλον Μασκ προφανώς δεν συμπαθεί την OpenAI, τώρα όμως έχει έναν σοβαρό λόγο για να την απεχθάνεται.  Μια startup που συνεργάστηκε με την OpenAI για την ανάπτυξη ανθρωπόμορφου ρομπότ, κυκλοφόρησε την Τετάρτη ένα νέο βίντεο. Και είναι πραγματικά είναι πολύ πιο μπροστά από οτιδήποτε έχει επιδείξει η Tesla μέχρι σήμερα με το ρομπότ Optimus.

Το βίντεο της Figure, το οποίο είναι διαθέσιμο στο YouTube, δείχνει έναν άνθρωπο να αλληλεπιδρά με ένα ρομπότ που ονομάζεται Figure 01. Ο άνθρωπος κάνει μια συζήτηση με φυσικό ήχο μαζί του, ζητώντας του πρώτα να αναγνωρίσει τι βλέπει.

Ο διάλογος του ανθρώπου με το ρομπότ

«Βλέπω ένα κόκκινο μήλο σε ένα πιάτο στη μέση του τραπεζιού, ένα στραγγιστήρι με φλιτζάνια και ένα πιάτο, και εσάς να στέκεστε δίπλα με το χέρι σας στο τραπέζι», εξηγεί το ρομπότ Figure 01.

Ο άνθρωπος ζητάει κάτι να φάει, και ο Figure 01 του δίνει το μήλο. Στη συνέχεια, ο άνθρωπος πετάει κάποια σκουπίδια και ζητάει από το ρομπότ να του εξηγήσει γιατί μόλις έκανε αυτό που έκανε, και παράλληλα να μαζέψει τα σκουπίδια. Υπάρχει, φυσικά, μια μικρή καθυστέρηση καθώς το ρομπότ επεξεργάζεται τις οδηγίες, αλλά κατά τα άλλα εκτελεί την εντολή άψογα.

«Εντάξει. Σας έδωσα το μήλο γιατί είναι το μόνο…. βρώσιμο αντικείμενο που μπορούσα να σας προσφέρω από το τραπέζι», λέει το ρομπότ Figure 01, συμπληρώνοντας τη φράση με ένα ανατριχιαστικά ανθρώπινο «εεε» στη μέση της πρότασης.

Στη συνέχεια, ο άνθρωπος ρωτάει το Figure 01 τι θα έπρεπε να συμβεί στη συνέχεια με βάση τη διάταξη των πιάτων στο τραπέζι. Το ρομπότ λέει ότι τα πιάτα πιθανότατα θα πάνε στο στραγγιστήρι για στέγνωμα. Ο άνθρωπος το επιβεβαιώνει λεκτικά, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο στο ρομπότ ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο, και ζητάει από το Figure 01 να το κάνει. Όπως και γίνεται. Το ρομπότ με απίστευτη επιδεξιότητα και ακρίβεια σηκώνει πρώτα το φλιτζάνι και το γυρίζει ανάποδα πριν το τοποθετήσει στη θέση του. Στη συνέχεια, τοποθετεί  με εντυπωσιακή ακρίβεια το πιάτο στην εγκοπή στην σχάρα για το στέγνωμα.

Η διαφορά του ρομπότ Figure 1 με το Optimus της Tesla

Και κάποιοι ίσως αναρωτηθείτε: και ποιο είναι το θέμα; Ο Μασκ πράγματι ανακοίνωσε το ρομπότ του το 2021, όμως η Tesla δεν έχει κάνει και κάποια φοβερή πρόοδο από τότε, τουλάχιστον σε σημείο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την OpenAI και την Figure.

Το Optimus της Tesla μπορεί να περπατήσει, να σηκώσει ένα αυγό και να διπλώσει ρούχα. Αυτό ακούγεται αρκετά εντυπωσιακό, αλλά αν δείτε καλύτερα τα βίντεο επίδειξης του ρομπότ του Έλον Μασκ μπορεί να αναθεωρήσετε. Για παράδειγμα, δείτε το βίντεο στο οποίο το ρομπότ της Tesla διπλώνει ρούχα.  Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην κάτω δεξιά γωνία; Μήπως βλέπετε πως ένα χέρι που μπαίνει και βγαίνει από το κάδρο ταιριάζει τέλεια με τις κινήσεις του δεξιού χεριού του Optimus;

Ναι, φαίνεται ότι κάποιος χρησιμοποιεί τηλεχειρισμό για να κάνει κινήσεις που στη συνέχεια μιμείται ο Optimus. Ένας άνθρωπος ουσιαστικά διπλώνει το πουκάμισο μέσω τηλεχειρισμού, ή αλλιώς, με τη χρήση ενός “waldo” όπως ονομάζεται κάποιες φορές.  Οι άνθρωποι κατασκευάζουν ρομπότ waldo από τη δεκαετία του 1940, και τοποθετούν δυνατότητες τηλεχειρισμού σε ανθρωπόμορφα ρομπότ από τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με την άποψη αρκετών ειδικών, η τεχνολογία που παρουσιάζει το Optimus της Tesla δεν είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από αυτή που είχαν τα audio-animatronics που έφτιαξε η Disney για την Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1964.

Η τυχαία αποκάλυψη που προέκυψε από το βίντεο της Tesla αποδεικνύει γιατί η Figure και η OpenAI βρίσκονται ουσιαστικά έτη φωτός μπροστά με το δικό τους ρομπότ. Γιατί το Figure 01 δεν χρησιμοποιεί κανένα κόλπο όπως ο τηλεχειρισμός, όπως επιβεβαίωσε ο συνιδρυτής της Figure, Brett Adcock, την Τετάρτη.

«Το βίντεο δείχνει νευρωνικά δίκτυα από άκρο σε άκρο. Δεν υπάρχει τηλεχειρισμός», έγραψε ο Adcock στο X. «Επίσης, αυτό το βίντεο γυρίστηκε με ταχύτητα 1.0x και τραβήχτηκε συνεχόμενα».

Προφανώς ο Μασκ και η Tesla έχουν την ικανότητα να καταλάβουν τα παραπάνω, όμως ήδη ο Adcock και η ομάδα της Figure έχουν πάρει σημαντικό προβάδισμα, όπως αποδεικνύει ξεκάθαρα το βίντεο με το εντυπωσιακό ρομπότ. Επιπλέον, η Figure έχει συγκεντρώσει μια ομάδα ανθρώπων από εταιρείες όπως η Boston Dynamics και η DeepMind, οι οποίοι ξεκάθαρα γνωρίζουν καλά τι κάνουν.

Ο Corey Lynch, ο οποίος εργάζεται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Figure, ήταν εμφανώς περήφανος για τη δουλειά του. Περιγράφοντας τις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε επίσης ότι το Figure 01 δεν ελέγχεται εξ αποστάσεως. Και αυτή η αναφορά του ερμηνεύτηκε ως “καρφί” για το ρομπότ του Μασκ, ο οποίος πρόσφατα μήνυσε την OpenAI.

«Ακόμα και πριν από λίγα χρόνια, θα πίστευα ότι το να έχεις μια ολοκληρωμένη συζήτηση με ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ ενώ σχεδιάζει και εκτελεί τις δικές του – πλήρως μαθημένες- συμπεριφορές θα ήταν κάτι που θα έπρεπε να περιμένουμε δεκαετίες να δούμε. Προφανώς, πολλά έχουν αλλάξει» έγραψε ο Lynch.

πηγή: FOXreport.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ