Επιστήμονες αποκωδικοποίησαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την χρήση ΑΙ – Οι πρώτες νοητικές εικόνες

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στην ζωή τους έχουν σκεφτεί ότι θα ήθελαν να είχαν την δυνατότητα να ξέρουν τι σκέφτονται οι άλλοι. Πλέον αυτή η σκέψη γίνεται πραγματικότητα, καθώς ερευνητές από την Ιαπωνία ανέπτυξαν μια «τεχνολογία αποκωδικοποίησης του εγκεφάλου».

Η τεχνολογία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μεταφράζει την ανθρώπινη εγκεφαλική δραστηριότητα σε νοητικές εικόνες. Μάλιστα παρουσιάστηκαν οι πρώτες νοητικές εικόνες που έχουν «βγει» από ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η ομάδα, αποτελούμενη από ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (QST) και του Πανεπιστημίου της Οσάκα, μετέφρασε την ανθρώπινη εγκεφαλική δραστηριότητα σε νοητικές εικόνες αντικειμένων και τοπίων.

Η στρατηγική τους παρήγαγε ζωντανές απεικονίσεις, όπως μια ξεχωριστή λεοπάρδαλη με διακριτά χαρακτηριστικά όπως αυτιά, στόμα και κηλίδες, και αντικείμενα όπως ένα αεροπλάνο με φώτα.

Ενώ οι προηγούμενες έρευνες έχουν καταφέρει να αναδημιουργήσουν εικόνες που έχουν δει οι άνθρωποι αναλύοντας την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, το να γίνουν αυτές οι νοητικές εικόνες ορατές σε άλλους είναι δύσκολο. Μόνο λίγες μελέτες έχουν δείξει με επιτυχία νοητικές εικόνες, και οι εικόνες αυτές συνήθως περιορίζονταν σε ορισμένες κατηγορίες όπως ανθρώπινα πρόσωπα, γράμματα ή σχήματα.

«Η απεικόνιση νοητικών εικόνων για αυθαίρετες φυσικές εικόνες αποτελεί σημαντικό ορόσημο», δήλωσαν οι ερευνητές της μελέτης.

Πώς τα κατάφεραν οι επιστήμονες;

Οι ερευνητές εξέθεσαν τους συμμετέχοντες σε περίπου 1.200 εικόνες και στη συνέχεια ανέλυσαν σχολαστικά και ποσοτικοποίησαν τη συσχέτιση μεταξύ των εγκεφαλικών τους σημάτων και των οπτικών ερεθισμάτων χρησιμοποιώντας λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI).

Στη συνέχεια, η χαρτογράφηση χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση μιας γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης ώστε να αποκρυπτογραφεί και να αναπαράγει τις νοητικές εικόνες που προέρχονται από την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η τεχνολογία «αποκωδικοποίησης του εγκεφάλου» θα μπορούσε να βοηθήσει σε πιθανές εφαρμογές στην ιατρική και την κοινωνική πρόνοια.

Ουσιαστικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη δημιουργία νέων συσκευών επικοινωνίας, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε στους επιστήμονες να διερευνήσουν και να κατανοήσουν πώς λειτουργούν οι παραισθήσεις και τα όνειρα στον εγκέφαλο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neural Networks

πηγή: FOXreport.gr

Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στο Steam για το 2023 – Το Baldur’s Gate 3 σε όλες τις λίστες

Απλά hacks του iPhone που θα κάνουν την ζωή σας πιο εύκολη – Όσα αποκάλυψε πρώην εργαζόμενος της Apple

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ