Μπιλ Γκέιτς: Οι προβλέψεις του για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης

O συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, σε άρθρο του, αναφέρθηκε στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), χαρακτηρίζοντάς την ως την σημαντικότερη τεχνολογική πρόοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας εδώ και πολλές δεκαετίες.

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο θεμελιώδης όσο και η δημιουργία των microchips, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. Θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ολόκληρες βιομηχανίες θα αναπροσανατολιστούν γύρω από αυτό. Οι επιχειρήσεις θα διακρίνονται από το πόσο καλά το χρησιμοποιούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπιλ Γκέιτς.

Tο ChatGPT και η απάντηση σε πατέρα με άρρωστο παιδί

Αναφερόμενος στο ChatGPT, ο συνιδρυτής της Microsoft αποκάλυψε πως από το 2016 είχε συναντήσεις με την ομάδα της OpenAI. Υπενθυμίζεται ότι το ChatGPT είναι ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που είναι προγραμματισμένο να απαντά σε ερωτήσεις online χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα που μοιάζει με τον άνθρωπο.

Στο άρθρο του, ο Μπιλ Γκέιτς ανέφερε πως το 2022, προκάλεσε την ομάδα της OpenAI να εκπαιδεύσει μία AI (Τεχνητή Νοημοσύνη), που θα μπορούσε να περάσει εξετάσεις βιολογίας υψηλού επιπέδου, με τον αυστηρό κανόνα όμως να μην την εκπαιδεύσουν να απαντά ερωτήσεις βιολογίας. Λίγους μήνες αργότερα, η AI απάντησε σωστά στις 59 από τις 60 συνολικά ερωτήσεις. «Νόμιζα ότι η πρόκληση αυτή θα τους κρατούσε απασχολημένους για δύο με τρία χρόνια. Όμως εκείνοι τελείωσαν σε λίγους μόνο μήνες» ανέφερε.

ChatGPT

Στην συνέχεια, ο Μπιλ Γκέιτς θέλησε να τεστάρει ακόμη περισσότερο την AI. Έτσι της ζήτησε να απαντήσει στην ερώτηση «Τι θα έλεγες σε έναν πατέρα με ένα άρρωστο παιδί;».

«Έγραψε μία συμπονετική απάντηση η οποία ήταν μάλλον καλύτερη από την απάντηση που θα έδινε ο καθένας από εμάς στο δωμάτιο. Εκείνη τη στιγμή ήξερα πως μόλις είδα τη μεγαλύτερη τεχνολογική πρόοδο από την εποχή του graphical user interface (GUI), η ανάπτυξη του οποίου οδήγησε στα Windows» τόνισε ο συνιδρυτής της Microsoft.

Και συνέχισε: «Οι καινοτομίες που θα προέλθουν από την AI θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις φτωχές χώρες. Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες δεν πάνε ποτέ στο γιατρό και η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας να είναι πιο παραγωγικοί».

Ωστόσο ο Μπιλ Γκέιτς τόνισε ότι για να εξυπηρετεί η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρωπότητα, πρέπει να την κατευθύνουν οι άνθρωποι. «Οι δυνάμεις της αγοράς δεν θα παράγουν από μόνες τους AI προϊόντα και υπηρεσίες που βοηθούν τους φτωχούς. Με χρηματοδότηση και σωστές πολιτικές, οι κυβερνήσεις και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα θα μπορούν να διασφαλίσουν πως η AI θα χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τις ανισότητες. Όπως ο κόσμος χρειάζεται του εξυπνότερους ανθρώπους να λύσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, στο μέλλον θα χρειαστούμε τις καλύτερες AI του κόσμου για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

ChatGPT openAI

Κίνδυνοι και προβλήματα με την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρθηκε και στους κινδύνους και τα προβλήματα με την τεχνητή νοημοσύνη. «Πιθανότατα έχετε διαβάσει για προβλήματα με τα τρέχοντα μοντέλα AI. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητα καλά στην κατανόηση του ευρύτερου πλαισίου που σχετίζεται με το αίτημα ενός ανθρώπου, το οποίο οδηγεί σε κάποια περίεργα αποτελέσματα. Όταν ζητάτε από ένα AI να δημιουργήσει κάτι φανταστικό, μπορεί να το κάνει καλά. Αλλά όταν ζητάτε συμβουλές σχετικά με ένα ταξίδι που θέλετε να κάνετε, μπορεί να προτείνει ξενοδοχεία που δεν υπάρχουν. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνητή νοημοσύνη δεν κατανοεί αρκετά καλά το πλαίσιο του αιτήματός σας ώστε να γνωρίζει εάν πρέπει να εφεύρει ψεύτικα ξενοδοχεία ή να σας ενημερώνει μόνο για πραγματικά που έχουν διαθέσιμα δωμάτια.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη που δίνει λάθος απαντήσεις σε μαθηματικά προβλήματα επειδή παλεύει με την αφηρημένη συλλογιστική. Αλλά κανένα από αυτά δεν αποτελούν θεμελιώδεις περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης. Οι προγραμματιστές εργάζονται πάνω σε αυτά, και νομίζω ότι θα τα δούμε να διορθώνονται σε μεγάλο βαθμό σε λιγότερο από δύο χρόνια και πιθανώς πολύ πιο γρήγορα.

Άλλες ανησυχίες δεν είναι απλώς τεχνικές. Για παράδειγμα, υπάρχει η απειλή που τίθεται από ανθρώπους οπλισμένους με AI. Όπως οι περισσότερες εφευρέσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλούς ή κακόβουλους σκοπούς. Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για τρόπους περιορισμού των κινδύνων. Στη συνέχεια, υπάρχει η πιθανότητα τα AI να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Θα μπορούσε μια μηχανή να αποφασίσει ότι οι άνθρωποι αποτελούν απειλή, να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντά της είναι διαφορετικά από τα δικά μας ή απλώς να σταματήσει να ενδιαφέρεται για εμάς;

Ενδεχομένως, αλλά αυτό το πρόβλημα δεν είναι πιο επείγον σήμερα από ό,τι πριν από τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης των τελευταίων μηνών. Τα υπερέξυπνα AI βρίσκονται στο μέλλον μας. Σε σύγκριση με έναν υπολογιστή, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με ρυθμό σαλιγκαριού: Ένα ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο κινείται στο 1/100.000ο της ταχύτητας του σήματος σε ένα τσιπ πυριτίου! Μόλις οι προγραμματιστές μπορέσουν να γενικεύσουν έναν αλγόριθμο εκμάθησης και να τον εκτελέσουν με την ταχύτητα ενός υπολογιστή – ένα επίτευγμα που θα μπορούσε να απέχει μια δεκαετία ή έναν αιώνα μακριά – θα έχουμε ένα απίστευτα ισχυρό AGI.

Θα μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά χωρίς κανένα πρακτικό περιορισμό στο μέγεθος της μνήμης του ή στην ταχύτητα με την οποία λειτουργεί. Αυτή θα είναι μια βαθιά αλλαγή. Αυτά τα «ισχυρά» AI, όπως είναι γνωστά, πιθανότατα θα είναι σε θέση να καθορίσουν τους δικούς τους στόχους. Ποιοι θα είναι αυτοί οι στόχοι; Τι θα συμβεί αν συγκρούονται με τα συμφέροντα της ανθρωπότητας; Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την ανάπτυξη ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης; Αυτές οι ερωτήσεις θα γίνουν πιο πιεστικές με τον καιρό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ