Αυτά είναι τα emoji που θέλει να «ακυρώσει» η Gen Ζ και σε κάνουν να δείχνεις «μεγάλος»

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ανήκουν στην Gen Z (γενιά Ζ) εκφράζουν τα συναισθήματα τους μέσω emoji. Όμως για κάποια αυτά τα εικονίδια έχει ξεκινήσει η «κουλτούρα ακύρωσης».

Η Γενιά Ζ θεωρεί ότι το δημοφιλές emoji με τους αντίχειρες είναι «αγενές» και «εχθρικό», με αρκετούς να υποστηρίζουν μάλιστα ότι αισθάνονται πως δέχονται επίθεση όποτε το βλέπουν να χρησιμοποιείται στον χώρο εργασίας.

Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση στο Reddit, όπου ένας χρήστης έγραψε ότι «δεν είναι αρκετά ενήλικος για να νιώθει άνετα με την αντίδραση του emoji με τους αντίχειρες». Κάποιοι έσπευσαν να συμφωνήσουν και να βάλουν στο κάδρο και άλλα συνηθισμένα emoji, όπως η κόκκινη καρδιά.

«Για τους νεότερους, το emoji με τους αντίχειρες έτσι όπως χρησιμοποιείται, είναι πραγματικά παθητικά επιθετικό», έγραψε ένας 24χρονος χρήστης του Reddit.

«Είναι πολύ αγενές αν κάποιος σου στέλνει ένα σύμβολο με σηκωμένο αντίχειρα», αναφέρουν.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι φάνηκαν να αναστατώθηκαν από την αντίδραση των νεότερων, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιούν το σύμβολο με τον σηκωμένο αντίχειρα σε συνομιλίες που σχετίζονται με την εργασία για να δείξουν ότι κάποιος εγκρίνει κάτι ή ότι κατάλαβε και κάνει αυτό που του υποδεικνύεται.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι νέοι τείνουν να χρησιμοποιούν το εικονίδιο με τον αντίχειρα για πλάκα.

«Το χρησιμοποιώ μόνο σαρκαστικά, αν και μερικές φορές δεν είμαι σίγουρος αν περνά αυτό το μήνυμα», είπε ο Barry Kennedy, 24 ετών, στην The Post. Ανέφερε ότι το χρησιμοποιούσε μόνο για να επικοινωνεί με boomers όπως οι γονείς του ή μεγαλύτεροι συνάδελφοί του. Mε τον όρο boomers αναφερόμαστε σε όσους γεννήθηκαν από το 1946 μέχρι το 1964. Πήραν το όνομα τους, λόγω της αύξησης των γεννήσεων που παρατηρήθηκε μετά τη λήξη του πολέμου (baby boomers).

Ένας υπάλληλος γραφείου έκανε λόγο για «διαφορά στην κουλτούρα επικοινωνίας μεταξύ των γενεών».

«Όλοι στην ηλικία μου στο γραφείο δεν το κάνουν, αλλά οι άνθρωποι της γενιάς X (Η συγκεκριμένη γενιά αφορά όσους γεννήθηκαν από το 1965 έως το 1980) το κάνουν πάντα», έγραψαν. «Μου πήρε λίγο να προσαρμοστώ και να βγάλω από το μυαλό μου ότι σημαίνει πως είναι θυμωμένοι μαζί μου».

Άλλοι διαμαρτυρήθηκαν ότι το emoji εμφανίζεται  ως απορριπτικό.

Ένας χρήστης του Reddit σημείωσε ότι το Thumbs up (το εικονίδιο με τον αντίχειρα προς τα πάνω) στην πραγματικότητα σημαίνει ότι «διάβασα το μήνυμά σας, δεν έχω τίποτα [να] προσθέσω και ελπίζω και προσεύχομαι…».

Αντίθετα, άτομα από τη Γενιά Ζ δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μια δακτυλογραφημένη απάντηση.

«Είμαστε άνθρωποι και έχουμε λέξεις να χρησιμοποιήσουμε», είπε στην NY Post η Kim Law, μια 25χρονη κοινωνική λειτουργός από τη Massapequa της Νέας Υόρκης. «Αν εγώ αφιερώνω χρόνο για να γράψω ένα στοχαστικό μήνυμα, τότε δεν πρέπει να απαντάτε με το ελάχιστο. Διορθώστε το και γράψτε κάτι αληθινό».

Αρκετοί χρήστες του Reddit συμφώνησαν με την απόφαση να ακυρώσουν το συγκεκριμένο emoji, λέγοντας ότι η χρήση του σε περιβάλλον εργασίας κάνει τα μέλη της ομάδας «αφιλόξενα» και να φαίνονται «μη φιλικά».

Η ειδικός σε θέματα εθιμοτυπίας Elaine Swann συμβουλεύει να αποφεύγονται τα emoji παντού στους χώρους εργασίας, έστω και μόνο για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

«Τα Emoji μπορεί να ερμηνευθούν ως ασέβεια», είπε η Swann στην NY Post. «Μπορεί να διαφέρει από γενιά σε γενιά. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι τους έχουν ακούσει και τα emoji δεν το δείχνουν αυτό για όλους».

Πάντως υπάρχουν και εκείνοι που προσβλήθηκαν λιγότερο από το Thumbs up και θεωρούν ότι το σύμβολο της καρδιάς ήταν στην πραγματικότητα το πιο ακατάλληλο.

«Για μένα, η καρδιά προορίζεται για τους φίλους και την οικογένεια και έχει μια πιο οικεία έννοια της αγάπης, ενώ το Thumbs up είναι απλή συμφωνία», σχολίασε ένα χρήστης του Reddit. «Στην πραγματικότητα βρίσκω ένα emoji καρδιάς περίεργο για τα μηνύματα που σχετίζονται με εργασία. Χρησιμοποιώ emoji καρδιάς όταν πχ κάποιος λέει «Έχω ένα νέο γατάκι» ή «Η Σούζι έκανε πολύ καλή δουλειά»», πρόσθεσε ένας άλλος.

Η καρδιά μπορεί επίσης να φεύγει από τη μόδα. Μια έρευνα σε 2.000 άτομα που διεξήχθη από την Perspectus Global έδειξε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων μεταξύ 16 και 29 ετών πιστεύει ότι είστε «επίσημα ηλικιωμένοι» εάν χρησιμοποιείτε emoji με σηκωμένο αντίχειρα ή καρδιά.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, τα emoji στα οποία η Γενιά Ζ έχει ρίξει «άκυρο» και σε κάνουν να δείχνει «μεγάλος»

  1. Thumbs up – 24% 👍
  2. Red love heart – 22% ❤️
  3. OK hand – 20% 👌
  4. Tick – 17% ✅
  5. Poo – 17% 💩
  6. Loudly crying face – 16% 😭
  7. Monkey eye cover – 15% 🙈
  8. Clapping hands – 10% 👏
  9. Lipstick kiss mark – 10% 💋
  10. Grimacing face – 9% 😬

Σημειώνεται ότι έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες σχετικά με τα emoji, συμπεριλαμβανομένης μιας που αναφέρει ότι η χρήση emoji στα επαγγελματικά email, σας κάνει να φαίνεστε λιγότερο ισχυροί στην καριέρα σας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ