Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Ερυθρόλευκος» θρίαμβος με 71- 65 στο ντέρμπι των «αιωνίων»

Έπειτα από μία συναρπαστική μάχη “αιωνίων” στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής της Euroleague, ο Ολυμπιακός κατάφερε να επικρατήσει με 71-65 του Παναθηναϊκού και να κάνει αποφασιστικό βήμα για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της διοργάνωσης.

Το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός έχει γίνει ξανά το μεγαλύτερο μπασκετικό ντέρμπι της Ευρώπης και άπαντες είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στο φαληρικό στάδιο για το σπουδαίο ντέρμπι “αιωνίων”, καθώς η κρισιμότητα του αγώνα ήταν μεγάλη, λίγο πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου της Euroleague. Οι “ερυθρόλευκοι” δίπλωσαν τις νίκες τους απέναντι στο “τριφύλλι”, το οποίο έπιασαν στη βαθμολογία με ρεκόρ 18-11, αποκτώντας πλέον το πάνω χέρι σε ενδεχόμενη ισοβαθμία.

Ο αγώνας

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές του παιχνιδιού, πάνω στο παρκέ κυριάρχησαν οι δύο άμυνες, όπως ήταν αναμενόμενο. Παρ’ όλα αυτά, ο Ολυμπιακός είχε εμφανές πρόβλημα στο να βρει καλές επιλογές στην επίθεση. Συγκεκριμένα, χρειάστηκε περισσότερο από τρία λεπτά για να πετύχει τους πρώτους του πόντους.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 7-2, έχοντας ως κύριο εκφραστή των επιθέσεών του τον Μήτογλου. Οι “ερυθρόλευκοι” δεν μπορούσαν να τροφοδοτήσουν σωστά κοντά στο καλάθι τον Φαλ, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν την αναμέτρηση με 0/5 τρίποντα.

Έπειτα από έξι αγωνιστικά λεπτά ήρθε το πρώτο εύστοχο μακρινό σουτ του Κάναν και οι Πειραιώτες μείωσαν σε 9-7. Ωστόσο, κόλλησαν στους επτά πόντους για το υπόλοιπο της πρώτης περιόδου και το “τριφύλλι” κατάφερε να κλείσει ιδανικά το δεκάλεπτο, έχοντας διψήφια διαφορά (17-7), η οποία διαμορφώθηκε με δύο τρίποντα του Ναν.

Η δεύτερη περίοδος άρχισε με τον Γουίλιαμς-Γκος να δίνει βαθιά ανάσα στην επίθεση του Ολυμπιακού, μειώνοντας με τρίποντο σε 17-10. Όμως ο Μήτογλου ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για τους γηπεδούχους. Ο Φαλ δεν μπορούσε να ακολουθήσει μακριά από το ζωγραφιστό τον Έλληνα ψηλό, ο οποίος διαμόρφωσε το 19-10. Ο ερχομός του Ράιτ από τον πάγκο άλλαξε την εικόνα του παιχνιδιού.

Οι “ερυθρόλευκοι” πέτυχαν οκτώ συνεχόμενους πόντους και μείωσαν σε 19-18, έπειτα από 13 αγωνιστικά λεπτά. Σ’ εκείνο το σημείο οι Λεσόρ, Παπαπέτρου και Γκραντ έδωσαν σημαντικές βοήθειες στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν, η οποία άμεσα πήγε στο +6 (26-20). Με πρωταγωνιστή τον Ράιτ και στις δύο πλευρές του παρκέ, ο Ολυμπιακός πλησίασε και πάλι στον πόντο (26-25).

Με τρίποντα των Σλούκα και Γκριγκόνις, ο Παναθηναϊκός είχε ένα προβάδισμα πέντε πόντων (33-28), το οποίο εξανεμίστηκε. Το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με σερί 5-0 και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το σκορ ισόπαλο (33-33).

Οι Πειραιώτες μπήκαν στο δεύτερο μέρος με… φόρα από το εξαιρετικό δεκάλεπτο που προηγήθηκε. Ο Πίτερς έδωσε στον Ολυμπιακό το πρώτο του προβάδισμα στον αγώνα, διαμορφώνοντας το 35-33, με το χρονόμετρο να δείχνει 8:47 για την τρίτη περίοδο. Οι γηπεδούχοι έτρεξαν σερί 6-0 στο ξεκίνημα του δεκαλέπτου και τη διαφορά έκανε η πολύ καλή αμυντική τους λειτουργία, με την οποία κράτησαν τον Παναθηναϊκό χωρίς πόντο για τρεισήμισι λεπτά.

Ο Λεσόρ μείωσε σε 39-35, για να ακολουθήσουν δύο τρίποντα από Παπανικολάου και Πίτερς, με τα οποία οι “ερυθρόλευκοι” πήραν διψήφια διαφορά (45-35, 26′). Το παιχνίδι είχε αποκτήσει γρήγορο ρυθμό, ωστόσο με το “τριφύλλι” να βρίσκει σταδιακά ξανά καλό ρυθμό επιθετικά, οι άμυνες έσφιξαν. Ο Ολυμπιακός έφθασε στο 48-38, αλλά έχασε το διψήφιο προβάδισμα στο τελευταίο λεπτό της τρίτης περιόδου, καθώς ο Ναν με… τετράποντο μείωσε σε 48-42.

Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν “καυτός” και ήταν αυτός που έβαλε ξανά τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι, την ώρα που φαινόταν ότι ο Ολυμπιακός είχε τον πλήρη έλεγχο και στις δύο πλευρές του παρκέ. Με πόντους του Ναν στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, οι “πράσινοι” κατάφεραν να μειώσουν στον πόντο, με το σκορ να είναι στο 48-47, εννέα λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης.

Μετά το 50-49, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν ένα μικρό καλό διάστημα σε άμυνα και επίθεση, με αποτέλεσμα στο 34′ να βρεθούν στο +6 (55-49), με τους ΜακΚίσικ και Πετρούσεφ να εκμεταλλεύονται το ανοικτό γήπεδο.

Τα δεκάλεπτα: 7-17, 33-33, 48-42, 71-65

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ