Υπόθεση Κολωνού: Πώς οι ένορκοι έκριναν την απόφαση

Ένοχο και για βιασμό έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, τον βασικό κατηγορούμενο για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, ο οποίος ενδέχεται να αντιμετωπίσει και την ποινή των ισοβίων.

Αντίθετα, αθώα κρίθηκε η μητέρα της ανήλικης για πορνογραφία και για μαστροπεία. Ένοχη κρίθηκε μόνο για πλημμεληματική εκβίαση ενώ ξέσπασε σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης. Σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς ξέσπασε και το συγκεντρωμένο πλήθος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου.

Οι ένορκοι, οι λαϊκοί δηλαδή δικαστές ήταν εκείνοι που έκριναν το αποτέλεσμα της δίκης για τη σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης, χαρίζοντας ουσιαστικά την ελευθερία στη μητέρα της  12χρονης και στέλνοντας τον 55χρονο βασικό κατηγορούμενο στη φυλακή. Η απόφαση αυτή, ήρθε πριν καν κοπάσει ο θόρυβος από τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει στην κοινή γνώμη η πρόταση της εισαγγελέως που έσπαγε τα ισόβια για τον βασικό κατηγορούμενο, ενώ έστελνε με πολυετή ποινή κάθειρξης στη φυλακή τη μητέρα.

Οι ένορκοι, ωστόσο, φαίνεται πως μετέφεραν την άποψη η οποία εκφράστηκε από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και με οριακή πλειοψηφία αθώωσαν την μητέρα από την κατηγορία της μαστροπείας, ενώ αντίθετα ήταν καταδικαστικοί για το βασικό κατηγορούμενο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Από την πλευρά των δικαστών, όλα δείχνουν πως ο πρόεδρος ήταν στους μειοψηφούντες, συμφωνώντας με την άποψη που είχε εκφράσει η εισαγγελέας. Είναι χαρακτηριστικό δε πως οι δικαστές έδειξαν να μην πιστεύουν πως οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες που φέρονται να έκλεισαν ραντεβού με την ανήλικη παραπλανήθηκαν και δεν κατάλαβαν την πραγματική της ηλικία.

Το γεγονός πάντως ότι η απόφαση, στο μεγαλύτερο μέρος της, ήταν κατά πλειοψηφία, σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο έφεσης από την Εισαγγελία.

Αναφορικά με τη μητέρα της 12χρονης, τώρα αναμένει την αποφυλάκισή της ύστερα από σχεδόν 18 μήνες στη φυλακή, κάτι που θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η απόφαση για την υπόθεση της 12χρονης – Ένοχος για βιασμό ο βασικός κατηγορούμενος, αθώα η μητέρα

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, καταδίκασε τον 55χρονο βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης της 12χρονης από τα Σεπόλια, για τις εξής βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες, παρά την αντίθεση εισαγγελική πρόταση:

  • βιασμός ανηλίκου κατά πλειοψηφία 5-2
  • κατάχρηση ανηλίκου (που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη) ομόφωνα
  • μαστροπεία κατά πλειοψηφία 4-3
  • πορνογραφία ανηλίκου ομόφωνα
  • παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών ομόφωνα

Ωστόσο κρίθηκε αθώος ομόφωνα για την κατηγορία της εμπορίας ανηλίκου.

Η μητέρα της 12χρονης κρίθηκε αθώα παρά την εισαγγελική πρόταση, την οποία δεν υιοθέτησε το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε την μητέρα:

  • Αθώα για διακεκριμένη μαστροπεία κατά πλειοψηφία 4-3
  • Ομόφωνα αθώα για διακεκριμένη παιδική πορνογραφία
  • Ένοχη για εκβίαση σε βαθμό πλημμελήματος κατά πλειοψηφία 6-1

Ως προς τους λοιπούς κατηγορούμενους:

Αναφορικά με τον επονομαζόμενο «Μιχάλη» κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη μαστροπεία και διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου και αθώος για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με ανήλικη.

Παράλληλα, έκρινε ενόχους 16 κατηγορούμενους που είχαν το ρόλο «πελάτη» ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης με την ανήλικη έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή έως 15 έτη και χρηματική ποινή.

Επίσης ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία. Τέλος έξι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης τετελεσμένης ή σε απόπειρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ