Βιασμός 15χρονου στο Ίλιον: «Εμπνεύστηκαν από σειρά του Netflix» – Οι μαρτυρίες – σοκ και τα δύο νέα βίντεο

Με οδηγό τους μια σκληρή τηλεοπτική σειρά του Netflix και τους στίχους από αγαπημένα τους trap τραγούδια που μιλούν για βία και κακοποίηση, έστησαν οι οκτώ ανήλικοι το φρικιαστικό σκηνικό για τον 15χρονο συμμαθητή τους μέσα στην εγκαταλειμμένη μονοκατοικία στο Ίλιον. Δύο νέα βίντεο με σεξουαλικές πράξεις ανηλίκων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.

Ίλιον: Νέες μαρτυρίες για τον ομαδικό βιασμό του 15χρονου – Τι αποκαλύπτει ένας από τους κατηγορούμενους

Των Θ. ΣΩΤΗΡΗ, Π. ΣΟΥΡΕΛΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που ανέλαβαν την υπόθεση, όχι μόνο από τις επίσημες καταθέσεις της δικογραφίας, αλλά και από όσα έμαθαν μιλώντας με δεκάδες ανήλικα παιδιά της περιοχής, προκύπτει ότι η σεξουαλική κακοποίηση και ο βασανισμός τους συμμαθητή τους ήταν αναπαράσταση μιας συγκεκριμένης σκηνής της τηλεοπτικής σειράς και ήθελαν να την αποτυπώσουν σε βίντεο.

Ομαδικός βιασμός στο Ίλιον: Άκουσα κορίτσι να φωνάζει «όχι, μη, αφήστε με, αφήστε με» – Το επεισόδιο που περιέγραψε γείτονας

Παράλληλα, όμως, γίνεται και μια δεύτερη έρευνα στο παρασκήνιο σχετικά με δύο άλλα βίντεο που βρέθηκαν σε κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων, στα οποία εμφανίζονται δύο ανήλικα αγόρια, περίπου 13 χρόνων, να προβαίνουν σε σεξουαλικές πράξεις μεταξύ τους. Τα εν λόγω παιδιά δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα και γίνεται ανάλυση από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όπως αναφέρει η Realnews.

Οι απαντήσεις που έδωσαν από την πρώτη στιγμή οι πρωταγωνιστές της βάναυσης κακοποίησης του 15χρονου συμμαθητή τους, όταν ρωτήθηκαν γιατί το έκαναν από τους αστυνομικούς, ήταν πως συχνά προσποιούνταν σεξουαλικές πράξεις ο ένας στον άλλο «για πλάκα» και χωρίς να βγάζουν τα ρούχα τους. Την ίδια απάντηση έδωσαν και τα δύο κορίτσια της παρέας, που επίσης αναμένεται να απολογηθούν. «Kάποια στιγμή ξέφυγε η κατάσταση και έγινε ό,τι έγινε», είπαν για τον βιασμό του 15χρονου. Όμως, η βάναυση κακοποίησή του με το σκουπόξυλο δεν έγινε μία, αλλά δύο φορές. Μετά την πρώτη φορά, τον απείλησαν για να τους ακολουθήσει και πάλι στο μικρό σπιτάκι, που ανήκει στη γιαγιά ενός από τους ανηλίκους, λέγοντας του πως, εάν δεν υπέκυπτε, θα ανέβαζαν το βίντεο με τον βιασμό του στο TikTok. Έτσι, ο 15χρονος κακοποιήθηκε για δεύτερη φορά και οι δράστες κατέγραψαν και πάλι τις σκηνές της φρίκης στα κινητά τηλεφωνά τους.

Βιασμός 15χρονου στο Ίλιον: Αποκαλυπτικά βίντεο από τη «συμμορία» – Μόστραραν μαχαίρι «καραμπίτ»

Πανομοιότυπη κακοποίηση

Οι αστυνομικοί, ψάχνοντας απαντήσεις, κυρίως όμως εξετάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από την παρέα των οκτώ, μίλησαν με πολλούς συμμαθητές τους και με παιδιά αυτής της ηλικίας στην περιοχή, συγκεντρώνοντας πληροφορίες.

Σε μία από αυτές τις συζητήσεις, έκπληκτοι, άκουσαν έναν νεαρό να τους αποκαλύπτει πως αυτό που έγινε μέσα στο παλιό σπίτι στο Ίλιον ήταν αναπαράσταση μια σκηνής της τηλεοπτικής σειράς του Netflix «13 reasons why». Το σενάριο της συγκεκριμένης σειράς αφορά στους μαθητές ενός λυκείου των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων δρα μια ομάδα που πραγματοποιεί συστηματικό bullying σε έναν συμμαθητή τους, ο οποίος είναι ντροπαλός και κλειστός χαρακτήρας. Σε μια σκηνή, μάλιστα, η ομάδα αυτή κλειδώνει το θύμα της στα λουτρά του λυκείου, τον ακινητοποιεί με άγριο τρόπο και τον βιάζει με ένα σκουπόξυλο. Η συγκεκριμένη σκηνή, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, «είναι πανομοιότυπη με τα δύο βίντεο στα οποία έχει καταγραφεί ο βιασμός του 15χρονου στο Ιλιον, που φαίνεται πως εμπνεύστηκαν από το Netflix». Μάλιστα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως οι οκτώ ανήλικοι κακοποιητές προσπαθούσαν να λειτουργούν βάση των στίχων των trap τραγουδιών που άκουγαν και τα οποία αναφέρονται στη βία, στο σεξ, στα ναρκωτικά και στον παράνομο πλουτισμό.

Τα δύο άγνωστα βίντεο – σοκ

Οι αστυνομικοί, όμως, που διερεύνησαν τη φρικιαστική αυτή υπόθεση υπέστησαν και ένα δεύτερο σοκ, όταν ερευνούσαν ένα προς ένα τα κινητά τηλέφωνα των μέχρι τότε ύποπτων ανηλίκων για τον διπλό βιασμό και την κακοποίηση του 15χρονου, ο οποίος βρήκε το θάρρος τελικά να τους καταγγείλει.

Εκτός από το οπτικό υλικό, απόδειξη των καταγγελιών, ανακάλυψαν και ακόμη δύο βίντεο, στα οποία εμφανίζονται δύο ανήλικα αγόρια να πραγματοποιούν σεξουαλικές πράξεις το ένα στο άλλο. Η ηλικία τους δεν φαίνεται να είναι πάνω από τα 13 χρόνια και δεν υπάρχει κάποια φωνή ή κάποιο άλλο οπτικό στοιχείο που να μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίησή τους. Οι 15χρονοι που είχαν στα κινητά τους τηλέφωνα τα συγκεκριμένα βίντεο δεν έδωσαν καμία πειστική απάντηση και είπαν αόριστα ότι «κάποιοι που δεν θυμούνται τους τα είχαν στείλει στο παρελθόν».

Οι ειδικοί επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν την ψηφιακή διαδρομή που ακολούθησε αυτό το οπτικό υλικό, προκειμένου να αποκαλύψουν τις ταυτότητες των δύο παιδιών και να διαπιστώσουν κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν αυτές οι πράξεις. Για τα δύο αυτά βίντεο, ασκήθηκαν στους οκτώ δράστες και ποινικές διώξεις για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.

«Απλό πείραγμα»

«Όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο της παρέας, ως ένα αστείο, που πλέον έχω καταλάβει ότι ξεπέρασε τα όρια και σε καμία περίπτωση δεν θα το έκανα ξανά». Μετανιωμένος εμφανίστηκε στην απολογία του ο 15χρονος που κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο τη σεξουαλική κακοποίηση του συνομηλίκου του από την παρέα των παιδιών στο Ίλιον. Ωστόσο, η μεταμέλειά του δεν ήταν αρκετή για να αποφύγει την προφυλάκιση.

Το πρώτο περιστατικό, όπως περιγράφει ο ανήλικος κατηγορούμενος στο απολογητικό του υπόμνημα, το οποίο αποκαλύπτει η Realnews, έγινε στα μέσα Νοεμβρίου και «ξεκίνησε με απλό πείραγμα μεταξύ όλων, όπως άλλωστε συνηθίζαμε να κάνουμε τις φορές που βρισκόμασταν στο πλαίσιο της μεταξύ μας παρέας και του ελεύθερου χρόνου μας. Όταν ξεκίνησε το αστείο εις βάρος του 15χρονου, εγώ δεν είχα καμία εμπλοκή. Στην αρχή απλώς κοιτούσα, ενώ, κάποια στιγμή, κάποιος από την παρέα με παρότρυνε να τραβήξω βίντεο τη σκηνή με όλους τους εμπλεκόμενους φίλους μου… Το πρώτο βίντεο που τράβηξα το έστειλα αποκλειστικά στους παρευρισκόμενους … (σ.σ.: αναφέρει τα ονόματα δύο φίλων του), καθώς οι ίδιοι μού το ζήτησαν, και σε κανέναν άλλον!».

Το δεύτερο περιστατικό έλαβε χώρα πέντε ημέρες μετά. «Και αυτό ξεκίνησε με το να πειράζουμε ξανά ο ένας τον άλλον για πλάκα, ώσπου κάποιος από την παρέα πρότεινε στους υπόλοιπους να κάνουμε το ίδιο στον 15χρονο… Το δεύτερο βίντεο δεν το έστειλα σε κανέναν, ενώ το διέγραψα σχεδόν αμέσως μετά το περιστατικό… Είχα ξεχάσει την ύπαρξη των δύο αυτών βίντεο και ουδέποτε είχα σκοπό να διανείμω ή να δείξω σε έτερα άτομα τα δύο αυτά βιντεοληπτικά υλικά».

«Είμαστε φίλοι»

Ο κατηγορούμενος ήταν φίλος με τον 15χρονο από το γυμνάσιο. Όπως είπε, συνέχισαν να κάνουν παρέα και στην Α’ Λυκείου, παρά το γεγονός ότι φοιτούσαν πλέον σε διαφορετικό σχολείο, ενώ συχνά μαζεύονταν στο σπίτι της γιαγιάς άλλου φίλου τους.

«Θέλω να εκφράσω ειλικρινά τη συγγνώμη μου στον 15χρονο και στην οικογένειά του. Δηλώνω πλήρως μετανιωμένος για ό,τι έγινε. Δεν αντελήφθην ποτέ πόσο μεγάλο λάθος ήταν όλο αυτό και θεωρούσα, όπως όλοι στην παρέα, ότι γινόταν για πλάκα, σαν ένα αστείο που κάναμε ο ένας στον άλλον. Βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ και πραγματικά έχω μετανιώσει για τη συμπεριφορά μου και για ό, τι προκαλέσαμε στον φίλο μας. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω».

Ο δικηγόρος του 15χρονου κατηγορουμένου, Βασίλης Χρονόπουλος, δηλώνει στην «R»: «Πρόκειται σαφώς για ένα απαράδεκτο και καταδικαστέο περιστατικό, το οποίο ωστόσο δεν έχει αναδειχθεί στην πραγματική του διάσταση. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι τα ερεθίσματα που λαμβάνουν σήμερα οι ανήλικοι από τα προβαλλόμενα πρότυπα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη έλλειψη παιδείας και τη χαλαρότητα των ηθών, θολώνουν στην κρίση τους τα κοινωνικώς επιτρεπόμενα όρια. Ο σωφρονισμός, ωστόσο, και όχι η τιμωρία θα έπρεπε να είναι η ενδεδειγμένη λύση. Να προφυλακίζουμε έναν ανήλικο χωρίς ιστορικό παραβατικότητας δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Ούτε και να το τιμωρούμε παραδειγματικά και συλλήβδην όλους τους εμπλεκoμένους για να αποτελέσει αυτό αντικίνητρο για άλλους ανηλίκους. Ο σωφρονισμός είναι απαραίτητος, αλλά το εκάστοτε δικονομικό μέτρο που επιβάλλεται οφείλει να εξατομικεύεται για τον κάθε κατηγορούμενο σύμφωνα με τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη στην περίπτωσή μας, όπου για τον εντολέα μας επελέγη το βαρύτερο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού (προσωρινή κράτηση), έναντι άλλων ηπιότερων και νομικά ορθότερων».

 «Τους έλεγα να σταματήσουν»

Τις στιγμές φρίκης που καταγγέλλει ότι βίωσε περιέγραψε το 15χρονο θύμα σε δύο καταθέσεις του στην Αστυνομία, στις 16 Νοεμβρίου και στις 16 Δεκεμβρίου. «Με χτύπησαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα. Στη συνέχεια με θώπευσαν… Εκείνη τη στιγμή, κάλυψαν το πρόσωπό μου με μαξιλάρι για να μη φωνάξω και ακουστώ, ενώ τους έλεγα να σταματήσουν… Επειδή ντρεπόμουν, δεν ήθελα να πω κάτι στους γονείς μου, ούτε να μαθευτεί κάτι στο σχολείο μου».

Σύμφωνα με την ψυχολόγο που εξέτασε τον 15χρονο, η σχέση του με την οικογένειά του είναι αρκετά καλή, με τρυφερά συναισθήματα και λειτουργική επικοινωνία, μολονότι ο ίδιος περιέγραψε τον εαυτό του ως ιδιαίτερα εσωστρεφή, που επιλέγει αρκετά συχνά να διαχειρίζεται τα προβλήματα και τις δυσκολίες μόνος του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ