Βασίλης Γκουρούσης: Από τα κοσμικά σαλόνια στο ριφιφί της τράπεζας

Των Α. Κανδύλη & Θ. Σωτήρη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά την απολογία του την περασμένη Παρασκευή στον ανακριτή ο 58χρονος Βασίλης Γκουρούσης, που κατηγορείται για τη διάρρηξη των τεσσάρων θυρίδων σε τράπεζα του Ψυχικού. Ο κατηγορούμενος, αν και αρνήθηκε όσα του αποδίδονται, δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα, που τον έκριναν προφυλακιστέο.

Στη δίωρη απολογία του επιχείρησε να αποδυναμώσει το πιο επιβαρυντικό για εκείνον στοιχείο: το δείγμα δικού του DNA που βρέθηκε σε μία από τις θυρίδες που είχαν διαρρηχθεί. «Η κατηγορία σε βάρος μου στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ταυτοποίηση βιολογικού μου υλικού σε συλλεγέν μεικτό δείγμα ενός πλαστικού κουτιού που -θεωρητικά- ανευρέθη, χωρίς όμως να κατασχεθεί, εντός μιας τραπεζικής θυρίδας. Στο ίδιο υποκατάστημα η οικογένειά μου διατηρεί ομοίως τραπεζική θυρίδα, στην οποία έχω νομίμως πρόσβαση. Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχω έρθει σε άμεση επαφή με το εσωτερικό της θυρίδας».

Πώς μπορεί να βρέθηκε, όμως, εκεί το DNA του; Ο ίδιος πιθανολογεί ότι μεταφέρθηκε. «Είναι αυτονόητο ότι στον χώρο του θησαυροφυλακίου, όπου νομίμως εισέρχομαι, τόσο εγώ όσο και οι μισθωτές των λοιπών θυρίδων, ερχόμαστε άπαντες σε άμεση σωματική επαφή με κοινές επιφάνειες, όπως η πόρτα εισόδου του θησαυροφυλακίου, τα κοινόχρηστα καθίσματα και το κοινόχρηστο τραπέζι όπου εναποτίθενται τα κουτιά και το περιεχόμενο των θυρίδων. Ειδικά, δε, η επίμαχη θυρίδα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο τραπέζι και στα καθίσματα όπου κάθονται η μισθωτές. Πρέπει, δε, να αναφερθεί ότι, σε περιβάλλον προστατευμένο από καιρικές συνθήκες, υγρασία κ.λπ., όπως ακριβώς ο κλειστός χώρος που θησαυροφυλακίου, το βιολογικό υλικό διατηρείται αναλλοίωτο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και για χρόνια», ανέφερε στην απολογία του.

Η πλευρά του κατηγορουμένου ανέθεσε σε πραγματογνώμονα-γενετιστή τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης. Υποστηρίζει ότι εντός του χώρου των θυρίδων δεν υπάρχει σύστημα βιντεοσκόπησης ή παρακολούθησης, επομένως δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει από ποιον παραβιάστηκαν οι θυρίδες.

Το ποινικό μητρώο του Β. Γκουρούση περιλαμβάνει από παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μέχρι και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό ήταν και το βασικό στοιχείο που έκανε τους αστυνομικούς να τον υποπτευθούν από την πρώτη στιγμή και να ακολουθήσουν βήμα προς βήμα όλες τις κινήσεις του, όπως αυτές είχαν καταγραφεί από τις κάμερες, μέσα και έξω από το τραπεζικό υποκατάστημα.

Τα θύματα

Οι τέσσερις γυναίκες-θύµατα της κλοπής ανήκουν σε εύπορες οικογένειες των Αθηνών. Συγκεκριμένα, η μία από τις θυρίδες ανήκει σε ανιψιά του δισεκατοµµυριούχου Π.Κ. από τη Βενεζουέλα. Ο οµογενής έγινε ευρύτερα γνωστός στη χώρα µας όταν άνοιξε μεγάλο εμπορικό κέντρο στον Αγιο ∆ηµήτριο, επένδυση ύψους 75 εκατ. ευρώ. Ο όµιλός του το 2010 εξαγόρασε γνωστή ελληνική αλυσίδα οικιακού εξοπλισµού, ενώ δραστηριότητα αναπτύσσει και στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης. Η άλλη θυρίδα που παραβιάστηκε ανήκει στην Κ.Α., τέως σύζυγο του Β.Μ., αντιπροσώπου μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα μας. Η οικογένειά του αντιπροσωπεύει και άλλες γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης έφτανε τα 300 εκατ. ευρώ το 2018 και τα κέρδη το 1,4 εκατ. ευρώ. Θύμα επίσης ήταν και η Α.Μ., μητέρα αντιδηµάρχου στον δήμο Ψυχικού – Φιλοθέης – Νέου Ψυχικού. Η Α.Μ. σπούδασε ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήµιο του Kingston, στο Λονδίνο, και από τον Μάιο του 2015 έως και τον Σεπτέµβριο του 2017 εργάστηκε σε γνωστά εκπαιδευτήρια της Αθήνας, στο αθλητικό τµήµα. Από τον Οκτώβριο του 2017 έως και σήµερα εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία, ενώ ασχολείται και µε το κτήμα που ανήκει στην οικογένειά της από το 1836, το οποίο περιλαµβάνει 60 στρέµµατα ιδιόκτητης γης µε διάφορα κτίσµατα. Η τέταρτη παθούσα είναι ιδιοκτήτρια γνωστού οίκου επίπλων με υποκαταστήματα σε όλη την Αττική.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ