Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του κορονοϊού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του σχετικά με τον κορονοϊό μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα «Covid-19- Πού βρισκόμαστε σήμερα» που διοργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα χρειαστούμε 3 ή 4 χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου», στοιχείο το οποίο αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαιτέρως όσον αφορά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σωτήρης Τσιόδρας

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι ο ιός τεκμηριωμένα πλέον μεταδίδεται «με αερογενή τρόπο», γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα για τη νόσο, αλλά και για την επιστημονική κοινότητα, ενώ επισήμανε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε κλειστούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος.

Τσιόδρας: Τα μέτρα που απαιτούνται

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα σε σχέση με την ποιότητα του αέρα, με ειδικά φίλτρα και μελέτες για το πώς θα γίνεται η απολύμανση των εσωτερικών χώρων, αλλά και με χρήση μασκών υψηλού κινδύνου.

Προειδοποίησε επίσης ότι βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας», εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα που επικρατεί, και το οποίο μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του.

«Το στέλεχος Δ, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο.

Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ακόμη πως αυτή τη στιγμή, επιδημιολογικά βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης όμως ήδη σε υψηλά επίπεδα με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

Τσιόδρας: Εμβολιάστηκαν και τα τρία παιδιά του που είναι 12-17 ετών

«Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής», είχε τονίσει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας πριν από λίγες μέρες, σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

«Είμαστε σε μία εποχή όπου περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν είναι η μετάλλαξη Δ. Η επιστημονική μας ομάδα αναλύει όλες τις πληροφορίες που εισρέουν από το εξωτερικό.

Φυσικά αυτή η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ αφορά και τα παιδιά μας και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία.

Μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% (πολύ σημαντική μείωση της διασποράς δηλαδή και περιορισμό της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών) με τη μάσκα, το testing και φυσικά ακόμα περισσότερο και με τον εμβολιασμό των ομάδων της οποίας αυτός συστήνεται», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας ο οποίος ανέφερε ότι και τα 3 παιδιά του που είναι σε αυτές τις ηλικίες έχουν ήδη εμβολιαστεί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ