Παπαευαγγέλου: Η ενδοοικογενειακή διασπορά το συχνότερο αίτιο μετάδοσης

Η Βάνα Παπαευαγγέλου. καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία παρουσιάζει σημεία ύφεσης.

Τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού είναι 19.000. Βρισκόμαστε, είπε, σε μεταβατική περίοδο. Επεσήμανε ότι η πορεία της πανδημίας εμφανίζει ύφεση τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

“Θα δούμε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των self test καθώς όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν 1 με 2 rapid test ανά εβδομάδα ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας” σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

σχολεία self test κρουσματα

“Παράλληλα, οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους που προσέρχονται είτε λόγω συμπτωμάτων ή κάποια παιδιά που χρήζουν επιβεβαίωσης θετικού self test.

Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων λόγω test, αλλά μείωση θετικότητας

Η αλλαγή πολιτικής στον τρόπο διενέργειας συστηματικών προληπτικών αυτοδιαγνωστικών εργαστηριακών ελέγχων θα έχει πιθανά σαν αποτέλεσμα αύξηση κρουσμάτων σε ένα περιβάλλον με αυξημένο testing και μείωση θετικότητας.

Επεσήμανε ακόμη ότι στις αρχές αυτής της εβδομάδας έγιναν 350.000 τεστ ανά ημέρα από 90.000 που είχαμε τις προηγούμενες μέρες, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιος αριθμός αυτοδιαγνωστικών ελέγχων και έτσι ενδέχεται να δούμε περαιτέρω μείωση της θετικότητας στο 1,5% περίπου.

Έχουμε μεγάλη εμπειρία από τη χρήση των self test. Η διενέργεια self test συμβάλλει σημαντικά και αξιόπιστα στην επιτήρηση της πανδημίας.

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως το 53% των ασθενών αφορά σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών είπε.

Δείτε όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Επίσης, σημείωσε πως “λόγω του αυξημένου συστηματικού ελέγχου στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων και της αύξησης της κινητικότητας των παιδιών, ενδέχεται να παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους τις επόμενες εβδομάδες”.

Παπαευαγγέλου: Τι είπε για την ενδοοικογενειακή διασπορά

Υπογράμμισε ότι “τα δεδομένα από την ιχνηλάτηση δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί το συχνότερο αίτιο μετάδοσης της λοίμωξης στην κοινότητα” και έκανε έκκληση σε ανεμβολίαστους και ευάλωτους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν αρκετές περιοχές της χώρας όπως: Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Ευρυτανία, Αργολίδα και Ηλεία. Παράλληλα, δεν παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, τόνισε.

Βάνα Παπαευαγγέλου

“Πρωταθλητές” οι φοιτητές στον εμβολιασμό

Αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς, όπου οι φοιτητές έχουν πετύχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη που ξεπερνά το 73% και αντιστοιχεί στην εμβολιαστική κάλυψη που έχουν πετύχει οι ενήλικες των 50-54 χρονών και έτσι οι φοιτητές δείχνουν την κοινωνική ευθύνη και την αγωνία τους να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν.

Εμβολιασμοί

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ